Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: ο πολιτικός σχεδιασμός οφείλει να ακολουθεί την πραγματικότητα της αγροτικής οικονομίας

periΟ Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, με επείγουσα επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ζητά ευνοϊκότερα κριτήρια για την αναγνώριση των οργανώσεων παραγωγών οπωροκηπευτικών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Η επιστολή του κ. Αντιπεριφερειάρχη στάλθηκε ενόψει της τροποποίησης των κριτηρίων αναγνώρισης με νομοθετική ρύθμιση.

Συγκεκριμένα ο κ. Αντιπεριφερειάρχης προτείνει την τροποποίηση της εμπορευθείσας παραγωγής σε 1 εκατομμύριο ευρώ (αντί για 3 εκατομμύρια) και την τροποποίηση του αριθμού μελών σε 100 μέλη (αντί για 300). Τα κριτήρια αυτά είναι σε εναρμόνιση με τις πραγματικές συνθήκες της αγροτικής οικονομίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, αλλά και σύμφωνα με το πνεύμα ενίσχυσης του αγροτικού τομέα, όπως προβλέπεται στους Κοινοτικούς Κανονισμούς και στην Εθνική νομοθεσία για την λειτουργία των οργανώσεων παραγωγών.

Όπως τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης, τα τελευταία χρόνια, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με πιθανότερο αίτιο την κλιματική αλλαγή αλλά και άλλους παράγοντες, ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, βροχοπτώσεις, παγετοί, χαλάζι, κ.ά), προκαλούν ακαρπία, καρποπτώσεις και άλλες ζημιές με τελικό αποτέλεσμα τις μειωμένες παραγωγές. Σε αρκετές περιπτώσεις επίσης, υπάρχουν δυναμικές μονοκαλλιέργειες όπως το κεράσι που όμως είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε έκτακτα περιστατικά. Επίσης, η τοπική αγροτική οικονομία πλήττεται από την απώλεια σημαντικών κοινοτικών πόρων λόγω απουσίας των οργανώσεων παραγωγών και του γεγονότος ότι οι προσπάθειες για συγχώνευση των φορέων κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναμένει την θετική ανταπόκριση του Υπουργείου ώστε οι οργανώσεις παραγωγών να αποκτήσουν έναν σημαντικό ρόλο ενίσχυσης της τοπικής αγροτικής οικονομίας η οποία αποτελεί εξάλλου για την Πέλλα την βάση της αγοράς.