soyltsΟ Πρόεδρος Schulz κήρυξε την έναρξη της ολομέλειας με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους μετανάστες που πνίγηκαν όταν πλοίο που τους μετέφερε έπιασε φωτιά και ανατράπηκε στα ανοικτά της Λαμπεντούσα στις 3 Οκτωβρίου – μια σιγή την οποία διαπερνούν οι κραυγές των θυμάτων και μια τραγωδία που θα πρέπει να σηματοδοτήσει μια στροφή στην σχετική ευρωπαϊκή πολιτική όπως τόνισε ο Πρόεδρος Schulz.

Κατά την τήρηση ενός λεπτού σιγής, ο Πρόεδρος Schulz μας προέτρεψε να σκεφτούμε τις κραυγές των παιδιών που έβλεπαν τους γονείς τους να πνίγονται, των γονιών που δεν μπορούσαν να σώσουν τα παιδιά τους, τις κραυγές των ανθρώπων που χάθηκαν σε μια τρικυμιώδη θάλασσα, αντικρίζοντας την ήπειρο στην οποία αναζητούσαν προστασία και ελπίδα.

Στην ΕΕ συνήθως μιλάμε με στοιχεία και σε στεγνή νομική γλώσσα για το ποιος δέχεται πρόσφυγες και ποιος πληρώνει το λογαριασμό, είπε ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι οι ψαράδες που προσπάθησαν να σώσουν τα θύματα είχαν απειληθεί με ποινικές διώξεις.

Ωστόσο, η δύναμη και ο πλούτος της Ευρώπη, σε σχέση με την κατάσταση των μεταναστών, όφειλε να την καθιστά ικανή να προσφέρει σε αυτούς προστασία, πρόσθεσε, ελπίζοντας ότι αυτή η στιγμή θα σηματοδοτήσει μια στροφή στην πολιτική της ΕΕ.

Νεοεισερχόμενοι ευρωβουλευτές

IñakiIRAZABALBEITIAFERNÁNDEZ (Πράσινοι, Ισπανία), από τις 11 Ιουλίου 2013

EduardRaulHELLVIG (Φιλελεύθεροι, Ρουμανία), από τις 4 Σεπτεμβρίου 2013

MartinaMICHELS (Ευρ. Ενωτ. Αρ., Γερμανία), από τις 5 Σεπτεμβρίου 2013

OvidiuIoanSILAGHI (Φιλελεύθεροι, Ρουμανία), από τις 4 Σεπτεμβρίου 2013

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Τρίτη

Προστίθεται προφορική ερώτηση για τις διακρίσεις στους συνοριακούς ελέγχους Λιθουανικών φορτηγών που εισέρχονται στη Ρωσία.