xoidisΜε αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Σκύδρας, ο Δήμαρχος Γιώργος Χοΐδης δηλώνει τα   εξής :

   Σύμφωνα με τους ιστοριογράφους του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 17η Οκτωβρίου !912 θεωρείται η ημερομηνία απελευθέρωσης της πόλης της Σκύδρας από τον τουρκικό ζυγό.

   Με βάση τα ιστορικά στοιχεία η 6η ημιλαρχία με επικεφαλής το λοχαγό Κλάδο εκτελώντας αναγνώριση μπήκε στη Σκύδρα  (“ κατευθυνθείσα εις Σκύδραν εύρε το χωρίον ελεύθερον”). Την επομένη, 18 Οκτωβρίου στις 4 το απόγευμα, η 6η μεραρχία έφθασε με το σύνολο των δυνάμεών της στη Σκύδρα, όπου και καταυλίστηκε.

   Μπορεί να μην έγινε μάχη για την απελευθέρωση της Σκύδρας, όμως, τα παραπάνω διαδοχικά γεγονότα είναι σημαντικά στην αναφορά της τοπικής ιστορικής εξέλιξης. Τις επόμενες δύο ημέρες, δηλαδή στις19 και 20 Οκτωβρίου 1912, θα διεξαχθεί η καθοριστική μάχη των Γιαννιτσών  από την οποία θα κριθεί το μέλλον της Θεσσαλονίκης και η ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό.

   Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912 -13 σφράγισαν και προσδιόρισαν την κατοπινή πορεία του έθνους. 

   Ωστόσο, θα μας ήταν χρήσιμη και ιδιαιτέρως διδακτική η αναδρομή στα γεγονότα της χρονικής περιόδου πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους όταν η χώρα μας, αν και βρέθηκε σε τραγική κατάσταση (πτώχευση του 1893, ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897) κατόρθωσε να αναδιοργανωθεί, να ορθοποδήσει κι αξιοποιώντας τις συγκυρίες να φτάσει στην εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων. Οι συσχετισμοί και οι παραλληλισμοί της τότε με την σημερινή εποχή δεν θα ήταν βεβαίως άσχετοι ή αναντίστοιχοι.  

   Ας κρατήσουμε, λοιπόν, σαν επίλογο το εξής: ο ελληνισμός όταν είναι ενωμένος, όταν συμβουλεύεται την ιστορική του μνήμη και δρα με σχέδιο και διορατικότητα βγαίνει νικητής.