Με αφορμή την εργαστηριακή επιβεβαίωση τρίτης εστίας ευλογιάς σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση, αποτελούμενη από 300 πρόβατα και 35 γίδια, στην περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση που αφορά στην ενημέρωση και σε μέτρα πρόληψης των κτηνοτρόφων για την ευλογιά των αιγοπροβάτων:
“Στις 25-10-2013 επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά 3η εστία ευλογιάς σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης αποτελούμενη από 300 πρόβατα και 35 γίδια. Όλα τα ζώα αυτής της εκμετάλλευσης θα θανατωθούν εντός των προσεχών ημερών. Οι δύο προηγούμενες θετικές εστίες βρίσκονταν στην ίδια περιοχή και τα ζώα τους (230) θανατώθηκαν. Επίσης, στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε ύποπτη στην ευλογιά εκμετάλλευση προβάτων με 340 ζώα, η οποία και ερευνάται.
Επειδή ο αριθμός των θετικών στην ευλογιά εκμεταλλεύσεων αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και δεδομένου ότι το στέλεχος του ιού που επιβεβαιώθηκε είναι πολύ επιθετικό, επιβάλλεται η πιστή εφαρμογή των προληπτικών μέτρων τα οποία επιδόθηκαν γραπτώς στους κτηνοτρόφους, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο το νόσημα στη συγκεκριμένη περιοχή και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι καταστρεπτικές συνέπειες στο ζωικό κεφάλαιο και την οικονομία της χώρας μας.
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης διενεργεί εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό τυχόν νέων θετικών κρουσμάτων ευλογιάς και είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων για περαιτέρω ενημέρωση και πληροφορίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 2310 478 315-317”.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος, αρμόδιος σε θέματα Κτηνιατρικής και Αλιείας για την Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Γεώργιος Καγιάς δήλωσε τα εξής σχετικά με το ζήτημα: «Τα συνεργεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε επαγρύπνηση και εξακολουθούν να πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή ευθύνης τους. Όπου επιβεβαιώνεται θετικό κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων επεμβαίνουμε άμεσα, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπισή του. Συνιστούμε στους κτηνοτρόφους να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων, καθώς και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα».