ΕΠΑΛΜε αφορμή τα προβλήματα που υπάρχουν στο 1ο ΕΠΑΛ Έδεσσας, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Έδεσσας, Αντώνης Μπουρδάνης, έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Υφυπουργό Παιδείας:

 

 

΄΄Κύριε Υφυπουργέ,

 

Μέχρι πρότινος, έστω και υπό αντίξοες συνθήκες, νιώθαμε περήφανοι, γιατί στην πόλη μας, λειτουργούσε το 1ο ΕΠΑΛ Έδεσσας, το όποιο σημειωτέον είναι το πρώτο σε μαθητικό πληθυσμό στο Νομό και το πέμπτο Πανελλαδικά στην ίδια κατηγορία.

Δυστυχώς, αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε παρελθόντα χρόνο στα γραφόμενα μας, καθώς η συνεχόμενη μνημονιακή πολιτική, καταστρέφει σταδιακά αυτό το κόσμημα, το οποίο αποτελούσε πόλο έλξης για πολλούς μαθητές απ΄όλο το Νομό Πέλλας.

Η απαξίωση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, με θύματα πρώτα τους καθηγητές, τώρα πλήττει ανεπανόρθωτα και τους μαθητές της.

Συγκεκριμένα, από την αρχή της σχολικής χρονιάς και παρά της διαβεβαιώσεις που υπήρχαν, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, στο υπό κατάργηση τομέα Υγείας – Πρόνοιας, δεν έκαναν μαθήματα ειδικότητας, με αποτέλεσμα να χάνουνε σχεδόν 70 διδακτέες ώρες την εβδομάδα.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, εγκρίθηκε η πρόσληψη τριών καθηγητών, για να διδάξουν στον τομέα. Αυτό όμως, είναι ένα ημίμετρο, που δεν μπορεί να καλύψει τις σοβαρές ελλείψεις μάθησης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, οι οποίοι την άνοιξη θα κληθούν να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις, με δυσχερής ανταγωνιστικούς όρους, απέναντι σε μαθητές τους οποίους θα κληθούν να συναγωνιστούν, για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πέρα απ΄όλα αυτά όμως, είναι και θέμα ανταγωνιστικότητας, στην αγορά εργασίας.

Τι ποιότητα μπορεί να προσφερθεί σ΄ένα πτυχίο, με ουσιαστικές ελλείψεις στην ειδική γνώση;

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν, χρειάζονται άλλοι τέσσερις καθηγητές, για να καλυφτούν πλήρως τα κενά στην εκπαίδευση, για τον συγκεκριμένο τομέα.

Επειδή όλα αυτά είναι μια αλυσίδα, η κατάργηση του τομέα Υγείας – Πρόνοιας στην Β΄ Λυκείου, ανάγκασε στην κυριολεξία πολλούς μαθητές να στραφούν στον τομέα της Γεωπονίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει και εκεί πρόβλημα με τις διδακτικές ώρες, στα μαθήματα ειδικότητας.

Υπάρχουν τρείς αλλά χρειάζονται άλλοι τρείς για να καλυφτούν τα κενά.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, καλύτερα από εμάς, ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας στην προκειμένη περίπτωση.

Η όλη αυτή κατάσταση δημιουργεί προβλήματα τεραστίου μεγέθους στην λειτουργία του σχολείου, που ακόμη και σήμερα, αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να εκδίδει κάθε εβδομάδα καινούριο διδακτικό πρόγραμμα, με πολλά κενά στα ωράρια.

Δεν θα σας μιλήσουμε για τα περαιτέρω προβλήματα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο σχολείο, που είναι η απόρροια των συνεχιζόμενων περικοπών στην εκπαίδευση, αυτό όμως, αυτό που σίγουρα θα πρέπει να σας τονίσουμε είναι ότι  αν αυτή είναι η πολιτική σας για το μέλλον της Τεχνικής μας Εκπαίδευσης, τότε ΄΄ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε!!!΄΄.

Είναι μια κατάσταση τραγική, στην οποία καλείστε ως αρμόδιος, να δώσετε άμεση λύση, ανταποκρινόμενοι στο δικαίωμα των νέων να λαμβάνουν τα σωστά εφόδια στη ζωή, πρώτα απ΄όλα, μέσω της εκπαίδευσης και των ειδικοτήτων που επέλεξαν οι ίδιοι.

Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Έδεσσας, εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος της τοπικής μας κοινωνίας, αλλά και τη θέληση των νέων να πετύχουν στην ζωή.

Μην τους στερείτε λοιπόν, αυτή την ευκαιρία, δίνοντας άμεσα λύση στο πρόβλημα που αφορά το 1ο ΕΠΑΛ Έδεσσας.

Η συγκεκριμένη επιστολή, η οποία κοινοποιείτε στο σύνολο των Βουλευτών του Νομού Πέλλας, προκειμένου και οι ίδιοι να λάβουν γνώση του θέματος από την δική μας πλευρά και να πράξουν τα ανάλογα, σε καμία περίπτωση δεν είναι τυπική.

Μας στερήσατε το Πανεπιστημιακό τμήμα, μην μας στερήσετε λοιπόν, και την Τεχνική Εκπαίδευση, από μια πόλη και ένα Νομό, που θέλει να πιστέψει στους νέους της.

Μην τους απογοητεύετε, οδηγώντας τους και επισήμως στην ανεργία!

Σε αναμονή απάντηση σας.΄΄

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος του ΤΟ.ΣΥ.Ν

Δήμου Έδεσσας

 

 

Αντώνιος Μπουρδάνης