Ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι εργασίες του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ιχθυολόγων με τίτλο “Υδάτινα Οικοσυστήματα: χρήσεις, επιπτώσεις και διαχείριση” που διοργάνωσε φέτος στη Θεσσαλονίκη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων Δημοσίου σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ” και το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ από την Πέμπτη 10 έως την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ.
Το 15ο Συνέδριο Ιχθυολόγων έκλεισε φέτος έναν κύκλο 30 ετών. Στη διοργάνωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεργάστηκαν επίσης η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΥΠΕΚΑ) καθώς και το ΓΕΩΤΕΕ με τα τοπικά παραρτήματα Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια και αποτελεί κορυφαία συνάντηση των επιστημόνων της Ελλάδας που ασχολούνται με την ιχθυολογία και τις υδατοκαλλιέργειες, την υδροβιολογία και τη διαχείριση υδάτινων οικοσυστημάτων ενώ έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις στο συγκεκριμένο τομέα στην Ευρώπη.
Οι εργασίες του 15ου Συνεδρίου Ιχθυολόγων ξεκίνησαν με ειδική τελετή όπου παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των παραγωγικών τάξεων. Η εναρκτήρια τελετή περιελάμβανε διάλεξη από τη Δρ. Δ. Μυλωνά, για την αλιεία στο προϊστορικό Αιγαίο, όπως αποκαλύπτεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα στις παράκτιες ζώνες. Ακολούθησε τιμητική εκδήλωση για τον Ομότιμο Καθηγητή Βιολογίας του Α.Π.Θ. κ. Κ. Τριανταφυλλίδη για την επιστημονική προσφορά του στην Ιχθυολογία.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν συνολικά 106 επιστημονικές εργασίες από 269 ερευνητές που προέρχονται από 19 εκπαιδευτικά ιδρύματα και 7 ερευνητικά ινστιτούτα. Η θεματολογία των εργασιών αφορούσε στα θαλάσσια οικοσυστήματα, την αλιεία, τις λεκάνες απορροής, την παράκτια ζώνη και τις υδατοκαλλιέργειες. Μέσα από ειδικές συνεδρίες που αφορούσαν τόσο στην εισβολή και διάδοση του ξενικού «μπλε καβουριού», όσο και τις επιπτώσεις στην ιχθυοπανίδα των εσωτερικών υδάτων από τη λειτουργία των φραγμάτων και των μικρών υδροηλεκτρικών έργων και από την ερασιτεχνική αλιεία, δόθηκε η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του κλάδου της αλιείας (δημόσια διοίκηση, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια και εκπρόσωποι επαγγελματιών). Τέλος, πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρία με θέμα «Δημόσια διοίκηση και τομέας αλιείας» και συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που απασχολούν τόσο τη διοίκηση όσο και την επιστημονική κοινότητα, όπως είναι η Κοινή Αλιευτική Πολιτική, η αλιεία στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, η αναδιάρθρωση του τομέα αλιείας και υδατοκαλλιεργειών και το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων.
Κατά τη τελετή λήξης του συνεδρίου έγινε ανασκόπηση της θεματολογίας των εργασιών και των συμπερασμάτων που εξήχθησαν από τις ειδικές συνεδρίες και από τις παράλληλες εκδηλώσεις. Τέλος, βραβεύτηκαν οι καλύτερες εργασίες του 15ου Συνεδρίου Ιχθυολόγων.