φωτογραφία -2Σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Μακεδονικού Αγώνα στο Τορόντο του Καναδά βρέθηκε το τριήμερο ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής.

 

 

Αρχικά, ο κ. Θεοδωρίδης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Αζεμόπουλου και παραβρέθηκε σε εκδήλωση στο Προξενείο στην οποία ήταν παρόντες τα μέλη του Συμβουλίου του Συλλόγου Νομού Πέλλας «Μέγας Αλέξανδρος», μέλη της ελληνικής κοινότητας και ο Αρχιεπίσκοπος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Καναδά και Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τορόντο κ. Σωτήριος. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα και τις δραστηριότητες της Εκκλησίας στο Τορόντο. Ο κ. Θεοδωρίδης από την πλευρά του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η εκκλησία είναι ο φάρος για τους Έλληνες της Ομογένειας στις δύσκολες στιγμές και μια πηγή δύναμης για όλους». Ακόμη, έγινε και εκτενής αναφορά στις δυνατότητες σύναψης εμπορικών συνεργασιών με εισηγητή τον υπεύθυνο εμπορικών σχέσεων του Προξενείου κ. Γρήμπα.

 

φωτογραφία -3Στη συνέχεια, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε το Δημαρχείο του Τορόντο όπου συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο NormKelly και τη Δημοτική Σύμβουλο κα. Φραγκεδάκη. Ο κ. Kellyαναφέρθηκε στην πολύτιμη προσφορά της Ελληνικής Κοινότητας στην πόλη του Τορόντο και ευχαρίστησε τα μέλη της Κοινότητας για τη συνδρομή τους στην ανάπτυξη της πόλης. Άλλωστε η κοινότητα των Ελλήνων δραστηριοποιείται περίπου 100 χρόνια στο Τορόντο με μεγάλη συμμετοχή στα κοινά. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο κ. Αρτεμάκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νομού Πέλλας του Τορόντο «Μέγας Αλέξανδρος» κ. Κουτρουμπέλης.

 

Έπειτα, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης χαιρέτησε την ειδική εκδήλωση του Οργανισμού Ομογενών AHEPANSστο Δημαρχείο του Τορόντο. Μίλησε για την ανιδιοτελή και ανεκτίμητη προσφορά του Οργανισμού στην Πατρίδα, όπως για παράδειγμα το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και τις ανθρώπινες αξίες που πρεσβεύουν οι «AHEPANS». Πιο συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε:

 

φωτογραφία -4«Νιώθω ειλικρινά μεγάλη τιμή που παραβρίσκομαι μαζί σας, μοιραζόμενος την αγωνία και την αγάπη σας για το μέλλον της Ελλάδας.

 

Η οργάνωσή σας αποτελεί ένα παγκόσμιο πρότυπο για τη δύναμη και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής. Αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιτύχει σπουδαίους στόχους ,με μοναδικό κίνητρο την ανιδιοτελή αγάπη για τον άνθρωπο.

 

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, σας μεταφέρω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων για την πολύτιμη δράση και προσφορά σας.

 

Η δράση σας έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς τα αποθέματα της αγάπης σας για την Ελλάδα είναι  ανεξάντλητα.

Ζούμε σε μία ταραγμένη εποχή και η δυνατότητα να είμαστε συνοδοιπόροι, μου δίνει ελπίδα και πίστη ότι θα τα καταφέρουμε.

 

Η σχέση της οργάνωσή σας με την Κεντρική Μακεδονία είναι ιδιαίτερα στενή. Το κεντρικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να είναι ένας «φάρος» για την αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

 

φωτογραφία -6Τα ξένα συμφέροντα θέλουν τους έλληνες διασπασμένους. Είναι ένας τρόπος για να περιορίζουν τις δυνατότητές μας και να προωθούν συμφέροντα που δεν συνδέονται με τον ανθρωπισμό και την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Κεντρικές έννοιες στην ελληνική φιλοσοφία.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν εγκαταλείπουν εύκολα τον αγώνα. Γονατίσαμε αλλά δεν χάσαμε την πίστη μας στον Θεό και στον Άνθρωπο. Σε όλη την Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης που παρέχουν βοήθεια σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ενώ μέσα από την εθνική προσπάθεια έχει αρχίσει να διαφαίνεται κάποιο φως στο τούνελ.

 

Η δράση και ο ρόλος της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης. Βασική στρατηγική μας σε αυτό το πλαίσιο είναι η εξωστρέφεια και επενδύσεις στη συνεχή βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού και στην καινοτομία.

 

Για άλλη μία φορά θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για την προσφορά σας. Θα ήθελα ακόμη να τονίσω ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι το σπίτι σας στην Ελλάδα και σταθερός και υπεύθυνος συνεργάτης σας για τη δράση σας».

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Θεοδωρίδη περιελάμβανε και συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες και ομογενείς της Ελληνικής παροικίας του Τορόντο. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Π.Κ.Μ. και σημείωσε ότι οι Έλληνες μπορούν να κατακτήσουν περίοπτη θέση στις αγορές με συγκριτικό πλεονέκτημα την ελληνική ποιότητα. Ένα απόσπασμα της ομιλίας του κ. Θεοδωρίδη ακολουθεί παρακάτω:

 

φωτογραφία -7«Ειλικρινά νιώθω μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί σας. Η αγάπη σας για την Ελλάδα, η επαφή που φροντίζετε να διατηρείτε με την Πέλλα, τον τόπο μας, μου δίνει αισιοδοξία

και ελπίδα για το μέλλον.

 

Η Ελλάδα πέρασε και περνάει δύσκολες στιγμές. Καθώς προσπαθούμε να βρούμε και πάλι τον βηματισμό μας, οι πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσει η Ελληνική Ομογένεια είναι πραγματικά πολύτιμες.

 

Το κύρος και η εμπιστοσύνη που απολαμβάνουν οι ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα μίας μακράς πορείας δημιουργίας και προσφοράς σε όλους τους τομείς της κοινωνίας: την φιλοσοφία, τις επιστήμες, τις τέχνες, τον πολιτισμό. Ξεχωριστή περηφάνια βέβαια αισθανόμαστε για το ήθος και τις παραδόσεις μας.

 

Η κρίση και οι διεθνείς εξελίξεις έχουν δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας. Σ’ αυτήν την εποχή των μεγάλων αλλαγών και την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των εθνικών και περιφερειακών πολιτικών, προσπαθούμε να δώσουμε μία στρατηγική απάντηση.

 

φωτογραφία -8Με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, σχεδιάσαμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και, ειδικότερα, για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Βασική αρχή αυτού του σχεδίου είναι η εξωστρέφεια και δύο βασικοί πυλώνες ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός.

 

Ο σχεδιασμός αυτός έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Για πολλά αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας οι εξαγωγές έχουν τριπλασιαστεί έως και δεκαπλασιαστεί. Πολλοί συντοπίτες μας επενδύουν σε νέες αγροτικές καλλιέργειες όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά ενώ πολλοί ασχολούνται με την μελισσοκομία. Μέσω Κοινοτικών χρηματοδοτήσεων ενισχύουμε τον εναλλακτικό και πολιτιστικό τουρισμό ενώ αξιοποιούμε την αναγνωρισιμότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο. 

 

Σ’ όλες αυτές τις δράσεις που προωθούμε με επιστημονική συμβολή και με υπευθυνότητα, έχουμε έναν σημαντικό σύμμαχο. Την ελληνική ομογένεια και έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι κατακτούν τις διεθνείς αγορές με σήμα την ελληνική ποιότητα.

 

 

φωτογραφία -9Μέσα από τις τελευταίες επαφές που είχα με μέλη της ελληνικής ομογένειας αντιλήφθηκα ότι υπάρχει ανάγκη για μία υποστήριξη των επαφών της μητέρας Ελλάδας με τους έλληνες του εξωτερικού. Επεξεργαζόμαστε τις ημέρες αυτές μία πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός γραφείου υποστήριξης των ελλήνων του εξωτερικού στην έδρα της Περιφέρειας. Μέσω τηλεφωνικής, ηλεκτρονικής και προσωπικής επαφής θα μπορούν οι έλληνες του εξωτερικού να πάρουν πληροφορίες και καθοδήγηση για τις συναλλαγές τους με Ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες. Υπάρχουν ανάγκες για υποστήριξη σε πολλούς τομείς όπως είναι οι επενδύσεις, η φορολογία, οι κληρονομικές υποθέσεις, η νομοθεσία και η εφαρμογή της και πολλά άλλα.

 

Μέσα και από την επικοινωνία και συνεργασία μας πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την συγκεκριμένη πρόταση και άλλες για τις οποίες υπάρχει συγκεκριμένη αναγκαιότητα.

 

Οι νέοι της ελληνικής ομογένειας αποτελούν μία ομάδα που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και για το λόγο αυτό υπάρχει η σκέψη για τη δημιουργία μίας κατασκήνωσης στην Πέλλα.

 

Το πεδίο για εποικοδομητική συνεργασία είναι εξαιρετικά ευρύ. Για άλλη μία φορά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και την αγάπη σας και να σας βεβαιώσω ότι η υποστήριξή σας αποτελεί μία διαρκή πηγή έμπνευσης και δύναμης για εμένα προσωπικά και όλους τους κατοίκους της Πέλλας».

 

φωτογραφία -10Στην εκδήλωση του Παμμακεδονικού Κέντρου όπου συμμετείχε ο κ. Θεοδωρίδης, μίλησε για τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνική Ομογένεια στη δύσκολη αυτή συγκυρία για την Πατρίδα. Αναφέρθηκε στις σημαντικές μάχες που έδωσαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα που αποτελούν σημείο αναφοράς για το σήμερα και για τον αγώνα που δίνουμε όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας. Επίσης τόνισε τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας με την Ελληνική Ομογένεια σε πολλούς τομείς αμοιβαία επωφελείς. Ακόμη, υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της παράδοσης και της μεταλαμπάδευσης της ένδοξης ιστορίας της Ελλάδας στις νεότερες γενιές. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Γενικός Πρόξενος του Τορόντο κ. Αζεμόπουλος, η Αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης του Τορόντο κ. Νικολαϊδου, οι Βουλευτές του Καναδικού Κοινοβουλίου κ.κ. Μενεγάκης και Καρύγιαννης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο κ. Αρτεμάκης και πλήθος Ομογενών. Τελετάρχης της επιτυχημένης εκδήλωσης ήταν ο κ. Αρχιτεκτονίδης.

 

Επίσης, ο κ. Θεοδωρίδης παραβρέθηκε στο μνημόσυνο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην τοποθεσία EASTYORKόπου, ιδιαίτερα συγκινημένος κατέθεσε στεφάνι με τον κ. Τζαμτζή. Ακολούθησε εκδήλωση στο κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας.

 

Στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Νομού Πέλλας «Μέγας Αλέξανδρος» παραβρέθηκαν όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι συμπεριλαμβανομένου του Βουλευτή του Κοινοβουλίου του Οντάριο κ. MichaelPrue. Ήταν μια βραδιά αφιερωμένη στην πλούσια πολιτιστική παράδοση με την παρουσία πλήθους ομογενών – μελών της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο.

 

Να σημειωθεί ότι ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας στις Η.Π.Α..

φωτογραφία -11