karaΤον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη και την Γενική Διεύθυνση ΦΠΑ, επισκέφθηκε ο Γιώργος Καρασμάνης, προκειμένου να θέσει το πρόβλημα των τελευταίων λίγων αγροτών που για καθαρά τυπικούς και γραφειοκρατικούς λόγους, δεν έχουν ακόμη εισπράξει την επιστροφή του ΦΠΑ της οποίας είναι δικαιούχοι.

          Όπως επισήμανε ο Βουλευτής, ενώ ο ΦΠΑ έχει επιστραφεί στη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων αγροτών, απομένει ένας σχετικά μικρός αριθμός παραγωγών – περίπου 1.600 – που δεν έχουν εισπράξει για κάποιον από τους παρακάτω λόγους:

Α) Διότι τα ακαθάριστα έσοδά τους (δηλαδή η αξία των τιμολογίων τους) εξακολουθούν να υπερβαίνουν την αξία της αγροτικής τους παραγωγής, παρά τις αναπροσαρμογές που έχουν γίνει.

Β) Διότι ορισμένοι, είτε δεν έχουν υποβάλλει την ενιαία δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής εντός του 2012, είτε έχουν υποβάλλει, αλλά οι δηλώσεις τους παρουσιάζουν κάποια τυπικά προβλήματα.

Γ) Διότι σε περιπτώσεις δασικών συνεταιρισμών, τα μέλη (δασεργάτες – υλοτόμοι), δεν έχουν υποβάλλει την ενιαία δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής, πλην όμως, δεν είναι υποχρεωμένοι να την υποβάλλουν, βάσει του Νόμου 3877 του 2010.

          Στην παρέμβαση και τις επισημάνσεις του Γιώργου Καρασμάνη, τόσο ο Υφυπουργός όσο και η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης ΦΠΑ ανταποκρίθηκαν άμεσα: Διαβεβαίωσαν τον Βουλευτή ότι, εντός των ημερών θα έχει ολοκληρωθεί και κοινοποιηθεί σχετική εγκύκλιος, που θα δίνει εντολή στους προϊσταμένους των τοπικών ΔΟΥ να προχωρήσουν σε απόδοση του ΦΠΑ και στους εναπομείναντες δικαιούχους, μετά από έλεγχο κάθε αίτησης ξεχωριστά, ώστε και αυτοί οι άνθρωποι να εισπράξουν το τάχιστα τα χρήματα που δικαιούνται.