πεΕγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2014 στη σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Εισηγήτρια του νέου προϋπολογισμού της Π.Κ.Μ. ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθηνά Αηδονά.

            «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κλήθηκε να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2014 μέσα σε συνθήκες εντεινόμενης οικονομικής δυσπραγίας για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Όπως όλοι γνωρίζετε, οι πόροι των αιρετών περιφερειών έχουν περικοπεί δραματικά σε ποσοστό που ξεπερνά στο σύνολό του το 70% από την έναρξη λειτουργίας του θεσμού, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι αρμοδιότητες που μας έχουν εκχωρηθεί. Αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε πλέον σε οριακή κατάσταση, ωστόσο εξακολουθούμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, αξιοποιώντας με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο και τον τελευταίο διαθέσιμο πόρο. Δίνουμε τη μάχη για μια οικονομικά αυτοτελή και αποτελεσματική αιρετή αυτοδιοίκηση με κοινωνικό πρόσωπο, που θα βρίσκεται δίπλα στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Κατά την εισήγησή της η κ. Αηδονά μίλησε για τις βαθιές οικονομικές περικοπές στους πόρους της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, τις νέες μειώσεις στους ΚΑΠ του 2014 κατά 7% σε σχέση με το 2013 και την εντεινόμενη κοινωνική κρίση, που αυξάνει τις απαιτήσεις των πολιτών για κοινωνικές δομές. «Εμείς σ’ αυτό το ταραγμένο πολιτικό κλίμα, λειτουργούμε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ρεαλισμό, δίχως ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Παρουσιάζουμε έναν ειλικρινή, έντιμο, ρεαλιστικό προϋπολογισμό, που βασίζεται σε έσοδα και δαπάνες, μακριά από προεκλογικές σκοπιμότητες. Δεν θα ανακαλύψετε καμιά δημιουργική λογιστική, αριθμητική αλχημεία και κυρίως καμία δέσμευση που δεν μπορεί να υλοποιηθεί», τόνισε η κ. Αηδονά, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στα τεχνικά στοιχεία του νέου προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014 για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέρχεται σε 145.205.946,17 ευρώ και το σύνολο των εξόδων, σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, σε 188.530.242,31 ευρώ.

Αναφερόμενη στα μειωμένα έσοδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τους ΚΑΠ, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθηνά Αηδονά σημείωσε ότι, αφού καλυφθούν οι ανελαστικές δαπάνες της Π.Κ.Μ. και τα έξοδα που προκύπτουν από τις υπόλοιπες αρμοδιότητες που ασκεί η Π.Κ.Μ. «το ποσό που απομένει δεν υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ προς διάθεση για το έτος 2014 και για τις  επτά Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρική Μακεδονίας. Ωστόσο, με απόλυτη ευθύνη για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, με σεβασμό απέναντι στους πολίτες ολόκληρης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  και με στόχο να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους».