δαΜετά από 523 χρόνια σκλαβιάς, η Αλμωπία ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος.

Μέσα σε αυτούς τους πέντε αιώνες, οι Άλμωπες εναντιώθηκαν στην πανίσχυρη Οθωμανική αυτοκρατορία πολλές φορές, ξεσηκώθηκαν και πολέμησαν και παρόλο που οι προσπάθειες τους πνίγηκαν στο αίμα, δεν λύγισαν.

Σήμερα, 101 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Αλμωπίας, μπορούμε και αναπνέουμε τον αέρα της ελευθερίας χάρη σε αυτούς που – προτάσσοντας πάνω απ’ όλα, αξίες και ιδανικά – θυσιάστηκαν για την ελευθερία του τόπου μας.

Αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Αλμωπίας άνθρωποι που γεννήθηκαν, αυτοί, οι γονείς, οι παππούδες και οι πρόγονοί τους μέσα στην σκλαβιά. Την ελευθερία δεν τη γνώριζαν αλλά συνεχώς την επιζητούσαν και ποτέ δεν συμβιβάστηκαν, δεν αλλαξοπίστησαν, δεν έσκυψαν το κεφάλι στους τούρκους και κατάφεραν αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο. Νίκησαν.

 

Οι πρόγονοί μας, οι ήρωες της Αλμωπίας, νίκησαν. Την ώρα που έμπαινε το ελληνικό τάγμα στην Αριδαία, η Αλμωπία ήταν ήδη ελεύθερη και ελεγχόμενη από τον αρχιμανδρίτη οπλαρχηγό Νίκανδρο Παπαϊωάννου και τα παλικάρια του.

Σήμερα τιμούμε τους προγόνους μας, τον αγώνα τους, το αίμα που έχυσαν, την ελευθερία, την ιστορία αυτού του τόπου. Και όσο καλύτερα θα γνωρίζουμε την ιστορία μας, τόσο περισσότερο θα θαυμάζουμε τη δύναμη, την πίστη και την αυταπάρνηση των δικών μας ηρώων  του, του Παπανίκανδρου, του Αγγελή Γάτσου και πολλών άλλων.

Τόσο περισσότερο θα εκτιμούμε την ελευθερία που μας χάρισαν και με πυξίδα τις αξίες, τα ιδανικά και τη θέληση τους θα μπορούμε να πορευόμαστε πιο δυνατοί και περήφανοι ως Άλμωπες, ως κοινωνία, ως Έλληνες.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα μνήμης, ας αναλογιστούμε το παράδειγμα εκείνων που αγωνίστηκαν ή ακόμη και θυσίασαν τη ζωή τους για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Και συγχρόνως να θυμηθούμε – αυτό που συχνά λέμε αλλά και συχνά ξεχνάμε – ότι εμείς οι έλληνες είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα, κάθε δυσκολία, κάθε εμπόδιο, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να νικήσουμε.