πεεΤο ΕK ενέκρινε την Τετάρτη τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014, που αποτελεί αποτέλεσμα της συμφωνίας που επετεύχθη με το Συμβούλιο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της περασμένης εβδομάδας. O προϋπολογισμός αυτός παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με την αρχική θέση του Συμβουλίου και ανέρχεται πλέον σε 135,5 δισ. ευρώ, καθώς προστέθηκαν πληρωμές ύψους 500 εκατ. ευρώ. Στις αναλήψεις υποχρεώσεων αναλογούν 142,6 δισ. ευρώ, ποσό που περιλαμβάνεται και στην πρόταση του προϋπολογισμού της Επιτροπής.

 

Μετά από τις διαπραγματεύσεις το βράδυ της Δευτέρας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στις πληρωμές του τρέχοντος οικονομικού έτους. H διευθέτηση του δημοσιονομικού κενού αποτελούσε άλλωστε όρο του Κοινοβουλίου, που δεν θα δεχόταν αλλιώς να εγκρίνει το μακροχρόνιο προϋπολογισμό (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο ή “ΠΔΠ”‘) για την περίοδο 2014-2020. Με άλλα λόγια, δεν ήθελαν οι ​​ευρωβουλευτές να ξεκινήσει η ΕΕ το πρώτο έτος του μακροπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου με έλλειμμα. Kατά συνέπεια, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο εγκρίθηκε χθες.


Οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν επίσης ότι θα αποζημιωθούν τα θύματα των καταστροφικών πλημμυρών και της ξηρασίας του 2013 και ότι θα ληφθούν υπόψη στην κατάρτιση του προϋπολογισμού οι προτεραιότητες του Κοινοβουλίου για το 2014 σε τομείς όπως η απασχόληση, η έρευνα και η καινοτομία, η διαχείριση των συνόρων και η ανθρωπιστική βοήθεια.


H Anne Jensen (Φιλελεύθεροι, Δανία), που έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2014 εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως “‘προϋπολογισμό λιτότητας”‘, δεδομένου ότι είναι φέτος χαμηλότερος κατά σχεδόν 6 % σε σχέση με πέρσι. “Είμαι ωστόσο ευτυχής που καταφέραμε να διασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για αναπτυξιακές πολιτικές στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας, αλλά και της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μέση Ανατολή”, πρόσθεσε.


Περισσότερα κονδύλια για την απασχόληση, την έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση

Το Συμβούλιο συμφώνησε τελικά να δοθούν περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της εκτίναξης της ανεργίας των νέων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ζητούσαν οι ευρωβουλευτές. Θα αυξηθούν επίσης, σε σύγκριση με την αρχική πρόταση του Συμβουλίου, οι επενδύσεις σε τομείς πολιτικής που αναμένεται ότι θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως η έρευνα (Ορίζοντας 2020), η ψηφιακή ατζέντα, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (COSME) και η εκπαίδευση (Erasmus).

 


Διαχείριση των συνόρων, υποστήριξη των αιτούντων άσυλο και ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες


Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κέρδισε επίσης την υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Oργανισμού για τη Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων (FRONTEX) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο. O ρόλος της Ευρωπαϊκής Aστυνομικής Υπηρεσίας (EUROPOL) επίσης θα ενισχυθεί, λόγω των νέων καθηκόντων της στον τομέα της αντιμετώπισης των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Το Κοινοβούλιο εξασφάλισε περισσότερα κεφάλαια για την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) και δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού σύριων προσφύγων.


Το Κοινοβούλιο συμφωνεί με τα αιτήματα του Συμβουλίου για την Κύπρο


Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε από τη μεριά του με τα κράτη μέλη που ζήτησαν να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την Κύπρο, η οποία έλαβε ήδη κονδύλια στο παρελθόν προκειμένου να αποφύγει τη χρεωκοπία.


Επόμενα βήματα


Το Συμβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2014 χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. .

H έγκριση του ΠΔΠ από το Κοινοβούλιο άνοιξε το δρόμο και για την έγκριση μεμονωμένων προγραμμάτων της ΕΕ, πολλά από τα οποία θα τεθούν σε ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα. Αυτό είναι το τελευταίο βήμα που θα ληφθεί προκειμένου όλα τα νέα προγράμματα να ξεκινήσουν στην ώρα τους, από την 1η Ιανουαρίου 2014.

 

 

Ο προϋπολογισμός για το 2014 εγκρίθηκε με 494 ψήφους υπέρ, 158 κατά και 13 αποχές.