Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρότυπο οργάνωσης και κοινωνικής προσφοράς
Με επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα ο εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Έδεσσα έδρα της Π.Ε. Πέλλας. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Έδεσσας κ. Τραιανός Γιόντης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο Στρατηγός της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πέτρου Γεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Παντελής Κολόμβος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας κ. Ζώης Γιώτης, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.
Ο εορτασμός ξεκίνησε με την πραγματοποίηση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης ενώ ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην ένδοξη ιστορία των ελληνικών στρατευμάτων από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην γενναιότητα, στις ηθικές αξίες και αρετές που διακρίνουν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης, επισήμανε τον σύγχρονο ρόλο και κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων ως ένα ιδιαίτερα ενεργό και αγαπητό μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Ακολούθησε εκδήλωση στο ηρώο πεσόντων της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, την ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριου Αβραμόπουλου, κατάθεση στεφάνων, τέλεση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παράθεση μικρής δεξίωσης στην Λέσχη Αξιωματικών της Μεραρχίας.
Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη.
«Η 21η Νοεμβρίου, ημέρα εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού, έχει καθιερωθεί ως ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε όλες τις μάχες, οι Έλληνες πορεύονταν με τη δύναμη και τη χάρη Του Θεού. Η Παναγία, από τους βυζαντινούς χρόνους ήταν προστάτιδα και αρωγός του Έθνους μας. Η πλατυτέρα των ουρανών, η υπεραγία Θεοτόκος, το πρόσωπο που έδινε πάντοτε κουράγιο και δύναμη στους έλληνες στρατιώτες να αντιμετωπίσουν, με τόλμη και ανδρεία, τους πολυπληθέστερους συνήθως εχθρούς της πατρίδας μας.
Τιμούμε και γιορτάζουμε σήμερα την εποποιία και το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ανατρέχοντας στα βάθη της ιστορίας, θα δούμε την φιλοπατρία και τις στρατιωτικές αρετές των ελλήνων που διακρίθηκαν σε όλες τις μάχες κυρίως για το ήθος τους.
Στα Ομηρικά έπη, στον Τρωικό πόλεμο, τα πρόσωπα συμμετέχουν στις μάχες με πράξεις ανδρείας αλλά και γενναιοφροσύνης, με σεβασμό στον εχθρό και χωρίς να επιδιώκουν την ολοκληρωτική καταστροφή του.
Η Αθηναίοι πολέμησαν τους Πέρσες στον Μαραθώνα για ολόκληρη την Ελλάδα. Στις Θερμοπύλες, όταν οι Πέρσες έστειλαν το μήνυμα στους 300 του Λεωνίδα ότι «θα τους σκεπάσουν με τα βέλη τους», η απάντηση ήταν: «Εξαιρετικά. Θα πολεμήσουμε υπό σκιά!». Παρέμειναν σταθεροί στις θέσεις τους, μαχόμενοι μέχρι την τελευταία τους πνοή. Σήμερα, διαβάζουμε την ιστορική παρακαταθήκη της μάχης: «Ξένε ανήγγειλε στους Σπαρτιάτες ότι εδώ είμαστε θαμμένοι, πιστοί στον όρκο που δώσαμε». Στα στενά της Σαλαμίνας συντρίφτηκαν οριστικά τα όνειρα των επιδρομέων να κατακτήσουν την Ελλάδα. Ένας μικρός και ευέλικτος στόλος ελληνικών πλοίων κατάφερε και αποδεκάτισε περισσότερα από χίλια μεγάλα, πάνοπλα πλοία των Περσών.
Ο Φίλιππος ήταν ο άνδρας που ένωσε όλους τους Έλληνες. Με τη σάρισα, το μακρύ δόρυ των στρατιωτών της Μακεδονικής Φάλαγγας, ανέδειξε την εφευρετικότητα και το ακαταμάχητο των Ελλήνων εκείνης της εποχής. Ακολούθησε ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας. Η ιστορία τον ονόμασε Μέγα για την στρατιωτική του μεγαλοφυΐα αλλά και το σημαντικό εκπολιτιστικό του έργο.
Το ελληνικό πνεύμα κυριάρχησε έναντι των Ρωμαίων και έτσι γεννήθηκε η Ελληνοχριστιανική Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Τα βυζαντινά χρόνια άλλαξαν ανεξίτηλα την μορφή του τότε κόσμου που πίστευε ακόμη στα είδωλα, προβάλλοντας τις αξίες του Χριστιανισμού. Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ονομάστηκε από την ιστορία Μέγας και από την εκκλησία μας Άγιος και Ισαπόστολος.
Η Άλωση της πόλης συνδυάστηκε με την θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Είναι ο μαρμαρωμένος βασιλιάς που περιμένει την στιγμή να ανακτήσει την Πόλη και την Αυτοκρατορία του.
Ακολούθησε η σκλαβιά των 400 χρόνων, υπό το βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια αναπτύχθηκαν περισσότερα από 100 μικρά και μεγάλα απελευθερωτικά κινήματα τα οποία πνίγηκαν στο αίμα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έγραψε: «Το γένος δεν υποτάχθηκε ποτέ. Είχε πάντα τα κάστρα του, τη Μάνη, το Σούλι, την Τριπολιτσά, το Μεσολόγγι, τα Καλάβρυτα, τα Νησιά, την Κρήτη». Η νικηφόρα ναυμαχία του Ναυαρίνου έδειξε ότι η απελευθέρωση ήταν κοντά.
Το 1904 η προσπάθεια αφελληνισμού της Μακεδονίας ξεσήκωσε τους ελεύθερους Έλληνες. Ο Παύλος Μελάς και εθελοντές από όλη την Ελλάδα, μαζί με πολλούς ντόπιους ήρωες, συγκρότησαν αντάρτικα σώματα και έσωσαν τη Μακεδονία μας από τους νεότουρκους και κομιτατζήδες.
Ακολουθεί ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Ελληνικός στρατός διακρίνεται και πάλι για το θάρρος και την ανδρεία του. Στην Ελασσόνα, το Σαραντάπορο, τα Γιαννιτσά, το Λαχανά και πολλές άλλες περιοχές γράφονται νέες σελίδες δόξας και ηρωισμού.
Στην Μικρασιατική εκστρατεία ο ελληνικός στρατός επιδεικνύει απίστευτη αντοχή. Πολεμά ακατάβλητος για περισσότερα από 10 χρόνια. Δυστυχώς, ξένοι παράγοντες και εσωτερικές διχόνοιες στερούν τους καρπούς της νίκης. Η Μικρασιατική καταστροφή αποτελεί την μεγαλύτερη οδύνη που έζησε ο Ελληνισμός. Τα χρόνια που ακολούθησαν όμως, απέδειξαν το μεγαλείο του. Η εγκατάσταση των προσφύγων στην Μητέρα Ελλάδα και τα χρόνια ανάπτυξης και προόδου που ακολούθησαν, δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός παραμένει ακατάβλητος. Αναγεννιέται μέσα από τις δυστυχίες και δημιουργεί συνεχώς. Πιστός στις παραδόσεις και στις πατρογονικές αξίες του.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αναδεικνύει και πάλι την ανδρεία των Ελλήνων. Οι έλληνες πολεμιστές του ‘40 μαζί με πολλές Ελληνίδες και τον κλήρο οργανώνουν αντιστασιακές ομάδες σε πόλεις, χωριά και βουνά. Ανατινάζουν γέφυρες, ξαφνιάζουν και εξοντώνουν εχθρικά τμήματα. Η Εθνική Αντίσταση καθυστερεί τους Γερμανούς και, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, κρίνει την έκβαση του πολέμου. Οι έλληνες πολεμιστές βρίσκονται στο πλευρό των Συμμάχων πολεμώντας σε στεριά, ουρανό και θάλασσα. Το αντιτορπιλικό Αδρίας, 6 Δεκεμβρίου του 1943, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, προστάτη των Ναυτικών, με κομμένη την πλώρη καταπλέει στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό και εμπνέοντας τα συμμαχικά στρατεύματα. Η ελευθερία έρχεται και η Ελληνική σημαία κυματίζει και πάλι στην Ακρόπολη.
Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε με πολλές περιπέτειες στις δεκαετίες που ακολούθησαν τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η περίοδος της ειρήνης συνοδεύτηκε από πολλά δεινά τα οποία οι Έλληνες αντιμετώπισαν με πίστη και δύναμη ψυχής.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν και έχουν έναν πολυδιάστατο ρόλο στην ελληνική κοινωνία.
Οι Έλληνες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατιώτες είναι παρόντες σε όλες τις δύσκολες και έκτακτες στιγμές, ενώ στρατιωτικά τμήματα πλαισιώνουν όλες τις επίσημες εκδηλώσεις. Οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν έναν ενεργό μέρος της ελληνικής κοινωνίας και πρότυπο επιχειρησιακής οργάνωσης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την αγάπη ολόκληρης της κοινωνίας μας.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών και τις μεγάλες δημοσιονομικές περικοπές, το αξιόμαχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων παραμένει ανεπηρέαστο και σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των στελεχών, οι συχνές εκπαιδεύσεις και κυρίως η δύναμη ψυχής καθιστά τον ελληνικό στρατό μοναδική ασπίδα προστασίας και κοιτίδα κοινωνικής προσφοράς για την χώρα.
Η Ελλάδα προωθεί σταθερά και αποφασιστικά την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς στα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο, τον Καύκασο, την Ανατολική και Βόρεια Αφρική. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στέκουν 24 ώρες το 24ωρο εγγυητές της εθνικής μας κυριαρχίας, εξασφαλίζοντας την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν πολλές ελληνικές οικογένειες και νοικοκυριά, είναι σημαντικό να αισθανόμαστε ασφαλείς και κοινωνικά αλληλέγγυοι. Με την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εκκλησίας, της κοινωνίας των πολιτών και της ίδιας της πολιτείας είναι σημαντικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με σταθερά βήματα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς την έξοδο από την κρίση.
Εύχομαι υγεία, ψυχική και πνευματική αντοχή σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Με την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου, η πατρίδα μας να βαδίσει σε δρόμους ανάπτυξης, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας».