σουλτσΜε μεγάλη συμμετοχή 600 περίπου ατόμων ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τα Γραφεία της Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Κύπρου, με θέμα «Ο Νότος για την Ανάπτυξη» (South for Growth) που έλαβε χώρα στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Την εκδήλωση προλόγισαν, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, καθώς και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.

Εναρκτήριο χαιρετισμό απεύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις οικονομίες του Νότου.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz. Οι προτάσεις Schulz συνοψίζονται στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, στην πιστωτική κατάρρευση και στην ανάγκη επενδύσεων ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις προοπτικές που διανοίγονται για τις Μεσογειακές χώρες σε σχέση με τις γειτονικές τους αφρικανικές χώρες και σε βήματα για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης.

«Ο Νότος για την ανάπτυξη είναι η ορθή οδός, αυτό είναι το πρώτο βήμα», τόνισε ο Πρόεδρος Schulz. Δίνοντας ένα πιο προσωπικό τόνο στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου άντλησε από την εμπειρία των γονιών και του ιδίου στη μεταπολεμική Γερμανία. Οι γονείς του, όπως και ολόκληρη η γενιά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε καταστρεμμένες χώρες, κλήθηκαν να κάνουν θυσίες για να εξασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών τους. «Αυτό ήταν το μήνυμα, κάντε θυσίες για ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη ζωή, για την ειρήνη… Και η υπόσχεση εκπληρώθηκε». Πρόσθεσε ότι σήμερα ζητούμε από τους ανθρώπους να κάνουν θυσίες, αλλά δεν δίνουμε μία προοπτική για τα παιδιά τους.

“Η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων πρέπει να είναι το πρώτο βήμα” , τόνισε.

Η δεύτερη πρόταση που παρουσίασε στην Αθήνα, σχετίζεται με την πιστωτική κατάρρευση στην Ευρώπη. Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιβάλλει επιτόκιο 0,5% και οι τράπεζες να παίρνουν τα λεφτά και να μην επενδύουν στην οικονομία. Οι ΜΜΕ επιχειρήσεις, σημείωσε, δεν έχουν έλλειψη ιδεών και αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε με ελληνικές ΜΜΕ, όπου τού παρουσίασαν συγκεκριμένες ιδέες και έργα, αλλά σκοντάφτουν στην εξεύρεση πιστώσεων «Χρειαζόμαστε επενδυτική στρατηγική», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο Schulz αναφέρθηκε στην τρίτη πρότασή του που εστιάζονται στις δυνατότητες για ανάπτυξη στις Μεσογειακές χώρες μέσα από τη συνεργασία τους με γειτονικές αφρικανικές χώρες, οι οποίες υπέστησαν μεγάλες αλλαγές μετά από τις εξεγέρσεις των λαών τους που έγιναν πρόσφατα, όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Τυνησία κ.ά. Αυτές οι χώρες, είπε, χρειάζονται υποδομές σε πολλούς και διάφορους τομείς και ανέφερε ενδεικτικά την αειφόρο γεωργία, τη διαχείριση υδάτων κ.λπ.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέλυσε την τέταρτη πρότασή του που έγκειται στην οικονομική συνεργασία. «Η εισήγησή μου είναι να τερματίσουμε την έλλειψη εμπιστοσύνης», είπε και αναφέρθηκε στις διακρίσεις μεταξύ Βορρά και Νότου για να υποδείξει ότι οι άνθρωποι στις νότιες χώρες είναι εξίσου ικανοί με τους ανθρώπους στις άλλες χώρες. Στη συνέχεια επεσήμανε την ανάγκη για διαθρωτικές μεν αλλαγές αλλά και για τραπεζική ένωση. «Χρειαζόμαστε τραπεζική ένωση», σημείωσε.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυς Ποδηματά με θέμα τις Ευρωεκλογές του 2014 η οποία τόνισε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταφέρει να κερδίσει σημαντικές μάχες. Για να κερδίσουμε τον πόλεμο χρειαζόμαστε – πάνω απ΄όλα την ενεργό συμμετοχή των πολιτών της Ευρώπης».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τρία θεματικά πάνελ στο καθένα από τα οποία συμμετείχαν Ευρωβουλευτές και δημοσιογράφοι από τις 6 διοργανώτριες χώρες.

Το πρώτο πάνελ με τίτλο: «Πώς να ξεπεράσουμε την κρίση και να εκκινήσουμε την οικονομική ανάκαμψη», συντόνιζε ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης και συμμετείχαν τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Maria Da Graca Carvalho, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Τάκης Χατζηγεωργίου, καθώς και οι δημοσιογράφοι Άγγελος Στάγκος και Valeria de Rosa του ιταλικού ραδιοφώνου Radio24. Η ευρωβουλευτής Carvalho τόνισε ότι τα επόμενα δύο χρόνια είναι κρίσιμα και επειδή το σύστημα είναι πολυπολικό, πρέπει να γίνει ανακατανομή του πλούτου. Ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι το μόνο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ΕΕ είναι οι θεσμοί. Τόνισε το έλλειμμα αποτελεσματικότητας στις δαπάνες της ΕΕ, και ότι η ανάκαμψη είναι αδύνατη χωρίς ρευστότητα. Ο ευρωβουλευτής Χατζηγεωργίου υποστήριξε στην ομιλία του ότι η ανάπτυξη είναι στην ουσία η ικανότητα μιας κοινωνίας να καλυτερεύσει τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών της, αντιμετωπίζοντας τη φοροδιαφυγή, εγκαταλείποντας τα μέτρα λιτότητας και εξαλείφοντας το δημόσιο χρέος. H δημοσιογράφος Valeria de Rosa υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει ένας Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία δημοσιονομική πολιτική για όλα τα κράτη μέλη και λιγότεροι εθνικοί θεσμοί. Κλείνοντας, ο δημοσιογράφος Άγγελος Στάγκος πέραν των όσων ειπώθηκαν τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια οικονομική και διοικητική ολοκλήρωση.

Το δεύτερο πάνελ με τίτλο: «Πως οι Ευρωπαϊκές Πολιτικές μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη», συντόνιζε η δημοσιογράφος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ συμμετείχαν το Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαριέττα Γιαννάκου, οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Περσιάνης από την Καθημερινή Κύπρου, Gianpiero Gramaglia από το Ιταλικό Il Fatto Quotidiano και από το Irish Examiner η Ann Cahill. Η ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ένα διττό πρόβλημα: η Ευρώπη είναι σε ύφεση και χώρες όπως η Ελλάδα, δηλαδή ο Νότος, έχουν ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμα, προτείνοντας την χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και του νεποτισμού. Η Ann Cahill υποστήριξε την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Ο Μιχάλης Περσιάνης τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί ένα όργανο χρηματοδότησης διαρθρωτικών αλλαγών το οποίο να επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το τρίτο και τελευταίο πάνελ με τίτλο: «Πως θα δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας», με συντονιστή τον Ιταλό Υποδιευθυντή του ομίλου RAI, DarioCarella και συμμετέχοντες τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συλβάνα Ράπτη, Ελένη Θεοχάρους, Νίκο Χρυσσόγελο και τον Πορτογάλο δημοσιογράφο της SICTV, FernandodeSousa. Η ευρωβουλευτής Θεοχάρους τόνισε ότι η ανεργία που υφίσταται ο Νότος, οδηγεί τους νέους ανθρώπους στο εξωτερικό καθώς την ίδια ώρα αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός στις νεαρές ηλικίες. Ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος ανέφερε ότι καθώς η ανεργία των νέων στο Νότο είναι πάνω από 50% ενώ στη Γερμανία στο 10%, αντιλαμβανόμαστε ότι η κρίση είναι υπερεθνική και απαιτεί κοινοτική αντιμετώπιση, προτείνοντας ως λύση ένα GreenNewDeal. Ο δημοσιογράφος DeSousa αναφερόμενος στην ίδια του τη χώρα τόνισε την αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα ο οποίος οδήγησε την Πορτογαλία σε ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, θέτοντας ως λύση τον συνδυασμό των μέτρων λιτότητας, της ανάπτυξης και μεθόδων πειθαρχίας. Στο τέλος, η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη υπογράμμισε ότι κάθε χώρα που υποφέρει από μέτρα λιτότητας πρέπει να αγωνιστεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Ένωσης για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων.