krΝα καταβληθούν άμεσα στους δικαιούχους αγρότες οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, καλούν με ανοικτή τους επιστολή τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη,  13 βουλευτές της Ν.Δ., με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας κ. Γιώργο Καρασμάνη.

        Στην επιστολή τους οι 13 βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να γνωστοποιήσει συγκεκριμένα εντός των αμέσως προσεχών ημερών το πότε, σε τι ποσό και για ποιες ζημιές θα αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, να «μην κάνουν μαύρες γιορτές» και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις καλλιεργητικές, κοινωνικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

        Από τις εξαγγελίες, στις οποίες προέβη χθες ο κ. Τσαυτάρης για το χρονοδιάγραμμα καταβολής οφειλόμενων ποσών στους αγρότες, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τις χαλαζοπτώσεις της περασμένης άνοιξης και αρχών καλοκαιριού, την ακαρπία στις δενδροκαλλιέργειες, την ενιαία ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με τα βοσκοτόπια και την κρατική συνεισφορά στα οικονομικά του ΕΛΓΑ, επισημαίνεται στην επιστολή των βουλευτών.

        Και ενώ οι χιλιάδες πληγέντες αγρότες έχουν ήδη προκαταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΛΓΑ, κινδυνεύουν να κάνουν «μαύρα Χριστούγεννα», καθώς δεν τους έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης, προστίθεται στην επιστολή, με την υπόμνηση ότι ο υπουργός απέφυγε να συζητήσει, ουσιαστικά, στην Βουλή την πρόταση δεκάδων βουλευτών της συμπολίτευσης για τις αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, στην οποία περιέχονταν και ρυθμίσεις επίλυσης του θέματος των ζημιών, όπως της ακαρπίας.

 

Επισυνάπτεται το κείμενο της Ανοικτής επιστολής:

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2013

                                                              Αριθ. Πρωτ. : 1212

                                                                         Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

& Τροφίμων

                                                                                               κο Αθανάσιο Τσαυτάρη                                                                                                                                    Αθήνα

            Κύριε υπουργέ,

 

            Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, ολοένα και εντείνεται η αγωνία χιλιάδων αγροτών-παραγωγών σε ολόκληρη τη χώρα για το εάν θα μπορέσουν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν στις καλλιεργητικές, κοινωνικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις και δεν θα κάνουν στην κυριολεξία «μαύρες γιορτές».

            Στις εξαγγελίες, στις οποίες προβήκατε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, για το χρονοδιάγραμμα καταβολής οφειλόμενων χρημάτων στους αγρότες (εξόφληση ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, ενστάσεων και υπολοίπων παρελθόντων ετών της κοινοτικής εξισωτικής αποζημίωσης, τρίτη δόση επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, καπνοπαραγωγών του μέτρου 144, προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και αλιείας), όπως άλλωστε και στην ομιλία σας επί του προϋπολογισμού στη Βουλή, στην οποία επικεντρωθήκατε και μόνο σε ένα προϊόν – το βαμβάκι, απουσίαζε η αναφορά σε κρίσιμα ποσά που αφορούν χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

            Συγκεκριμένα, δεν υπήρξε καμία αναφορά για το εάν και πότε θα καταβληθούν οι οφειλόμενες αποζημιώσεις στους αγρότες, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν σημαντικά από τις χαλαζοπτώσεις της περασμένης άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Δεν υπήρξε καμία μνεία στο εάν και πότε θα αποζημιωθούν οι δεκάδες χιλιάδες δενδροκαλλιεργητές σ΄όλη τη χώρα από το φαινόμενο της ακαρπίας, που έπληξε τα δένδρα τους. Και όταν μάλιστα εσείς ο ίδιος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία σας στο υπουργείο στις 29 Μαΐου, είχατε προσωπικά δεσμευτεί ότι εντός δεκαπέντε ημερών θα είχε ξεκαθαριστεί το θέμα και θα είχαν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις.

            Πουθενά δεν αναφερθήκατε στο τι θα γίνει με τους απλήρωτους παραγωγούς αναφορικά με το θέμα των βοσκοτόπων, οι οποίοι δεν έχουν λάβει ούτε προκαταβολή της φετινής ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης. Όπως επίσης δεν είδαμε, ούτε ακούσαμε, καμία αναφορά για το εάν και σε ποιο ύψος έχει καταβληθεί στον ΕΛΓΑ η οφειλόμενη κρατική συνεισφορά, προκειμένου ο Οργανισμός να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του έναντι των πληγέντων αγροτών.

            Και όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, τη στιγμή που οι χιλιάδες παραγωγοί οι οποίοι περιμένουν καρτερικά τις αποζημιώσεις και ενισχύσεις τους, έχουν ήδη καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ασφαλιζόμενοι έναντι κινδύνων και ζημιών, για τους οποίους δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ αποζημίωσης. Και όταν επίσης είναι γνωστό ότι, πολύ μεγάλη μερίδα παραγωγών είδε φέτος το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, καθώς για παράδειγμα ροδακινοπαραγωγοί που πέρυσι συγκόμισαν 120 τόνους ροδάκινα, φέτος λόγω της ακαρπίας δεν μπόρεσαν να συγκομίσουν ούτε το 10% καλά-καλά της παραγωγής τους.

Προκαλεί έκπληξη να μην εξετάζεται, ουσιαστικά, στη Βουλή η πρόταση νόμου δεκάδων βουλευτών της συμπολίτευσης για τις αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, μεταξύ και οποίων ρυθμίζονταν και θέματα που είχαν να κάνουν με τις αποζημιώσεις λόγω ακαρπίας κ.α. και την ίδια στιγμή να μην κάνετε καμία αναφορά στο θέμα των αποζημιώσεων, για τις τεράστιες, όπως και εσείς ο ίδιος έχετε παραδεχθεί, ζημιές που σημειώθηκαν φέτος.

            Κατόπιν τούτων και προκειμένου οι χιλιάδες αγρότες ανά την χώρα να μην κάνουν «μαύρα Χριστούγεννα», σας καλούμε όπως στις 11 Δεκεμβρίου, έτσι και εντός των αμέσως προσεχών ημερών, να ενημερώσετε αναλυτικά τους παραγωγούς για το πότε ακριβώς, με ποια ποσά και για ποιες ζημιές θα λάβουν τις δικαιούμενες αποζημιώσεις τους.