Συνομιλίες με τοπικούς επιχειρηματίες και πολίτες για τα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης, αλλά και ανταλλαγή ευχών ενόψει των εορτών

 

DSC_0846Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας βρέθηκε σήμερα (19/12) ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και περιόδευσε στην περιοχή συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους κκ. Μαρία Καράμπελα, Γιάννη Ανδρίτσοκαι Άλκη Νουσηκύρου.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Περιφερειάρχης με το επιτελείο του επισκέφτηκαν την λαϊκή αγορά των Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας όπου συνομίλησαν με τοπικούς επιχειρηματίες για τις οικονομικές συνθήκες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ευχήθηκαν χρόνια πολλά στους παρευρισκόμενους πολίτες. Έπειτα, στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με καταστηματάρχες και πολλούς πολίτες και να ανταλλάξουν ευχές ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Μαζί τους παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Δήμου Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Θωμαΐδης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης της ΟΝΝΕΔ του Δήμου Πέλλας Ηλίας Πανίδης.   

 

DSC_0855Το μεσημέρι, ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρνισσας και είχαν συνομιλία σχετική με την προώθηση των αγροτικών προϊόντων και τις αλλαγές που δρομολογούνται από την κυβέρνηση για τις Αγροτικές Ενώσεις και Ομάδες Παραγωγών. Ακολούθως, παραβρέθηκαν στα εγκαίνια του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας για την φετινή σαιζόν για το οποίο, όπως είναι γνωστό, η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του. Ο κ. Περιφερειάρχης και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας δήλωσαν από κοινού ότι στηρίζουν την προσπάθεια της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. για να λειτουργήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας με επιτυχία και να καταστεί ο σημαντικότερος χειμερινός προορισμός για τους επισκέπτες.

 

Στη συνέχεια, οι κκ. Τζιτζικώστας και Θεοδωρίδης επισκέφθηκαν τον παραδοσιακό οικισμό του Π. Αγίου Αθανασίου όπου συναντήθηκαν με τοπικούς επιχειρηματίες και επισκέπτες της περιοχής. Επίσης, συνομίλησαν με τα μέλη του συλλόγου Προστασίας και Διατήρησης του Παραδοσιακού Οικισμού Αγίου Αθανασίου. Η ευρύτερη περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό πόλο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και οι δράσεις που προωθεί η Περιφέρεια για την ανάπτυξη και τουριστική προβολή της περιοχής είναι σημαντικό να συνδέονται και να συμπληρώνουν τις δράσεις των ιδιωτών και πολλών επιχειρηματιών που έχουν επενδύσει στην περιοχή. Στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δ. Πασόης ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Έδεσσας Χρ. Βερυκούκης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Άλκης Νουσυκήρου, ο αναπληρωτής Διευθυντής εκμετάλλευσης της ΕΤ.Α.Δ. Ιωάννης Τσαμποδήμος, ο Υπεύθυνος για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Παναγιώτης Δρίβας, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Γίδαρης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Δήμου Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Θωμαϊδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Παλαιού Αγίου Αθανασίου Ανδρέας Πολίτης, στελέχη της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

DSC_0905Το απόγευμα, ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης συμμετείχαν στην ενημερωτική εκδήλωση  για τους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου- υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 207-2013», που διοργανώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και τα Επιμελητήρια των  Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Έδεσσας.

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας τόνισε τη μεθοδική δουλειά που προηγήθηκε ώστε να διασφαλιστεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης η υπερδέσμευση κονδυλίων και πέρα από τα 1.273 εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, άλλες 1.117 επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπό προϋποθέσεις. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης οι δυνητικοί δικαιούχοι ενημερώθηκαν ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις προυποθέσεις του προγράμματος και να αξιοποιήσουν πλήρως τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που παρέχονται.

 

DSC_0909Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στα οφέλη για την τοπική κοινωνία από την υλοποίηση του προγράμματος. Επισήμανε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της τοπικής οικονομίας και η οικονομική τους ενίσχυση συμβάλλει στην ενδυνάμωση της τοπικής πραγματικής οικονομίας. «Υπάρχουν αρκετά ευνοϊκά στοιχεία και αριθμοί που εμπνέουν, έστω συγκρατημένη, αισιοδοξία. Αν συνεχίσουμε την συστηματική προσπάθεια μπορούμε να δούμε τη νέα χρονιά, το 2014, τους δείκτες ποιότητας ζωής και οικονομίας να ανεβαίνουν», ήταν μία χαρακτηριστική δήλωσή του.  

 

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Θεοδωρίδη είναι η ακόλουθη:

 

«Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την συμμετοχή σας σήμερα, σ’ αυτήν την δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

DSC_0936Η συμμετοχή των επιχειρηματιών και των συμβούλων τους είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την οικονομική ενίσχυση που διατίθεται. Επίσης, η παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και των λοιπών εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων επιβεβαιώνει το ειλικρινές ενδιαφέρον και την αγωνία, θα έλεγα, που έχουμε όλοι μας για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής μας. Όπως έχω τονίσει και άλλοτε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. Από την επιβίωση και ευημερία τους εξαρτάται όλη η τοπική αγορά και το γνωρίζουμε καλά αυτό εδώ στην Πέλλα.

 

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίσιμη περίοδο για το πρόγραμμα. Είναι σημαντικό να συντονιστούμε και να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις που εμφανίζονται ως δυνητικοί δικαιούχοι, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα προνόμια του προγράμματος. Ο τόπος μας χρειάζεται τα χρήματα αυτά και στόχος όλων μας είναι να μπορέσουμε να απορροφήσουμε το σύνολο των υπερδεσμεύσεων. Το ποσό της ενίσχυσης είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Καλύπτει το 50% των επενδύσεων και, αν τα καταφέρουμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, το ποσό των επενδυμένων χρημάτων στην περιοχή μας θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

 

Η Περιφέρεια που διαχειρίζεται το πρόγραμμα μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, αντιλαμβάνεται πλήρως την υπεραξία για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Για το λόγο αυτό εξάλλου, προκαλέσαμε με το Επιμελητήριο την σημερινή συνάντηση. Είμαστε εδώ προκειμένου να στηρίξουμε, με όλες μας τις δυνάμεις και με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία των δυνητικών δικαιούχων. Χρειάζεται να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης και πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτήν την πρόκληση.

 

Τα τελευταία χρόνια έχουμε πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις στις οποίες έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν, με πολύ αξιόλογες προτάσεις ομολογουμένως, εκπρόσωποι και μέλη των τοπικών αρχών και φορέων.

 

Θα θυμίσω ενδεικτικά την συνάντηση με τον εμπορικό κόσμο για το ωράριο των εμπορικών επιχειρήσεων τις Κυριακές, με τις Αγροτικές Ενώσεις και τις Ομάδες Παραγωγών ενόψει του νέου νόμου για το αγροτικό κίνημα και, πρόσφατα, με τη συμμετοχή των Δημάρχων και βουλευτών για τα μεγάλα αναπτυξιακά οδικά έργα. Ένα μεγάλο κέρδος από αυτές τις συναντήσεις είναι η ευρύτερη συνειδητοποίηση από την τοπική κοινωνία των δυνατοτήτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι διαθέτουμε και πως μπορούμε να το αξιοποιήσουμε.

 

Μέσα από την στρατηγική μελέτη που εκπονήσαμε στην οποία παρουσιάζονται μία σειρά από δράσεις και έργα για την ενδυνάμωση της τοπικής πραγματικής οικονομίας και την αυτάρκεια της περιοχής μας, έχουμε συγκεκριμένους στόχους. Την επίτευξη των στόχων αυτών την επιδιώκουμε πλέον συλλογικά και συντονισμένα και με τον τρόπο αυτό έχουμε βελτιώσει θεαματικά την αποτελεσματικότητά μας.

 

Με τον Κύριο Περιφερειάρχη εγκαινιάσαμε, πριν από λίγους μήνες, την παράκαμψη της Πέλλας. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου της Έδεσσας και δημοπρατήθηκε το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλμωπίας που αποτελούσε αίτημα πολλών δεκαετιών. Τις ημέρες αυτές αγωνιζόμαστε για την ενιαία κατασκευή των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις στις υποδομές.

 

 

Οι επιχειρήσεις της περιοχής μας δεν μπορούν να αναπτύξουν πλήρως την επιχειρηματική τους δυναμική αν δεν προχωρήσουν τα μεγάλα έργα υποδομής, αν δεν καταργηθούν πλήρως τα γραφειοκρατικά εμπόδια με μέριμνα της ελληνικής πολιτείας.

 

Στο πλαίσιο του Περιφερειακού προγραμματισμού, εισάγαμε μία νέα, διαφορετική αντίληψη. Δεν ανταγωνιζόμαστε ως κοινωνία και ως Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης για τους περιορισμένους πόρους που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Συνεργαζόμαστε και επενδύουμε στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Στρέφουμε την προσοχή μας και απευθυνόμαστε σε νέες ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, σε ανερχόμενες αγορές με ευαισθητοποιημένους καταναλωτές που αναγνωρίζουν και αποζητούν την ποιότητα. Τοποθετούμαστε στρατηγικά στις νέες συνθήκες της αβεβαιότητας και της παγκοσμιοποίησης, αναπτύσσοντας στρατηγικές συμμαχίες, αξιοποιώντας την ελληνική ομογένεια και προσφέροντας ευκαιρίες για απασχόληση κυρίως στη νέα γενιά που δεν θέλουμε να εγκαταλείψει τη χώρα μας. 

 

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Για άλλη μία φορά σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας και εύχομαι σε όλους σας καλές γιορτές. Με την συμβολή όλων μας, είναι δυνατό το 2014 να είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα βγει από το τούνελ της οικονομικής ασφυξίας και η Πέλλα θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους και τους επισκέπτες της».