πρΣύσκεψη με θέμα την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.)θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013, στις 11:00 το πρωί, στην αίθουσα συσκέψεων στην έδρα της Π.Κ.Μ. στη Θεσσαλονίκη (ισόγειο, Βασ. Όλγας 198).

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που συγκαλείται με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του προέδρου του Ε.Φ.Ε.Τ. Γιάννη Τσιάλτα, οι δύο φορείς θα υπογράψουν πρωτόκολλο συνεργασίας προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών της Π.Κ.Μ., που είναι αρμόδιες σύμφωνα με το νόμο για τον «Επίσημο έλεγχο των τροφίμων», και της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Ε.Φ.Ε.Τ. Κεντρικής Μακεδονίας στον τρόπο διενέργειας των ελέγχων στην αγορά.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας, στο οποίο συμμετέχουν από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος επίσημου ελέγχου τροφίμων μεταξύ της Π.Κ.Μ. και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ για το έτος 2014 και έχει ως στόχο τη διαχείριση διατροφικών περιστατικών και κρίσεων, έκτακτων περιστατικών και καταγγελιών από τους πολίτες.

Η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς εγκαινιάζει μια σειρά δράσεων συνεργασίας που έχουν ως στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων επίσημου ελέγχου στις επιχειρήσεις τροφίμων αρμοδιότητας του ΕΦΕΤ και τα οποία εκπονούνται από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΕΤ στο πλαίσιο των ετησίων ή πολυετών σχεδίων ελέγχου.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της ΠΚΜ και του ΕΦΕΤ όχι μόνο θα ενισχύσει τους υφιστάμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μέσω του αρτιότερου συντονισμού των υπηρεσιών και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρατηρούνται στο σύστημα ελέγχου, αλλά θα αυξήσει και την ασφάλεια των τροφίμων, εν όψει της εορταστικής λειτουργίας της αγοράς, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.