ανα     Όπως για κάθε πρόβλημα έτσι και γι’ αυτό των απορριμμάτων, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Και για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η ενεργή συμμετοχή του πολίτη. Η κοινή γνώμη, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το περιβάλλον δεν μας ανήκει. Δεν το έχουμε κληρονομήσει από τις προηγούμενες γενιές, το έχουμε δανειστεί από τις επόμενες και γι’ αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε.

         Επίσης, ο πολίτης πρέπει να ενημερωθεί για τις αρνητικές επιπτώσεις των απορριμμάτων, όταν αυτά δεν διαχειρίζονται σωστά, αλλά πολύ περισσότερο για το πόσο σημαντική πηγή ενέργειας είναι τα απορρίμματα όταν αξιοποιηθούν.

        Η Ανακύκλωση σήμερα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και υποχρέωση κάθε κοινωνίας που θέλει να συμβάλλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής. Με δεδομένο ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, η επιτυχία της εναλλακτικής διαχείρισης εξαρτάται, όχι μόνο από την ευαισθητοποίηση, αλλά και από την ενεργό συμμετοχή. Κύριος στόχος μας λοιπόν είναι η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων των πολιτών.  Και πραγματικά η συμμετοχή στην ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής με αδιαμφισβήτητα οφέλη για το περιβάλλον και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας. Για το λόγο αυτό σας παρουσιάζουμε παρακάτω το εγχειρίδιο του καλούανακυκλωτή.


ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ

ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.
Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λπ.
Ολες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ.
•   Ολες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό. Επίσης, τα σπασμένα χαρακάκια του παιδιού, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ.
•   Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.
Συσκευασίες τετραπάκ
•   Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλες που χάλασαν, κρεμάστρες ρούχων κ.λπ.
•   CD, DVD – ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που έχουν.

 

 

 

 

ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ

•   Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, την παλιά δερμάτινη τσάντα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα.
•   τις βιοδιασπώμενες σακούλες (αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης).
•   Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.
•   Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.

ΟΙ 6 ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ  ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ


1.                 Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας μας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό.

2.                 Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα .

3.                 Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.

4.                 Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μας μέσα σε δεμένες σακούλες, τα ρίχνουμε χύμα.

5.                 Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

6.                Μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης συσκευασιών στους φίλους και γνωστούς μας.

Οι ηλεκτρικές συσκευές που δεν δουλεύουν πια δεν είναι σκουπίδια!

         Με το σύνθημα αυτό ο Δήμος Αλμωπίας συμμετέχει οργανωμένα και στην ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών με τη συνεργασία και υποστήριξη της εταιρίας «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε». 

         Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Όταν μία μεγάλη ηλεκτρική συσκευή (κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο, τηλεόραση κλπ) πάψει πια να λειτουργεί πρέπει να ειδοποιείτε το Δήμο για να παραλάβει την παλιά σας συσκευή προς ανακύκλωση. Για τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές (τοστιέρα, σεσουάρ, παιχνίδια, τηλέφωνα κλπ) μπορείτε οι ίδιοι να φέρετε προς ανακύκλωση αυτές τις συσκευές, βοηθώντας το Δήμο.

         Για περισσότερες πληροφορίες, παρατηρήσεις, επισημάνσεις σχετικά με το πρόγραμμα της ανακύκλωσης και ότι άλλο αφορά την καθαριότητα του Δήμου μας μπορείτε να απευθύνεστε στο εργοτάξιο του Δήμου Αλμωπίας, στα τηλέφωνα 2384350222 & 2384023215. Υπεύθυνος υπάλληλος για οποιαδήποτε πληροφορία είναι ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Συντήρησης Πρασίνου, Γεωπόνος M.scΠεριβάλλοντος του Δήμου, κύριος Ιατρίδης Γεώργιος. 

       Κλείνοντας, ο κύριος Θεοδωρίδης Αναστάσιος ως υπεύθυνος Αντιδήμαρχος του τμήματος Περιβάλλοντος απευθύνει θερμό ευχαριστήριο προς όλους τους δημότες μας και τους υπαλλήλους του τμήματος καθαριότητας για την προσπάθεια που καταβάλουν ώστε να είναι ο Δήμος μας καθαρός. Επίσης απευθύνει και μία μεγάλη συγγνώμη προς τους κατοίκους για οποιοδήποτε πρόβλημα έχει παρατηρηθεί ή θα παρατηρηθεί στο μέλλον σχετικά με την καθαριότητα.

       Για επίλογο ο κύριος Θεοδωρίδης Αναστάσιος θα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους δημότες.    

ΦΙΛΕ ΔΗΜΟΤΗ

·        ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΣΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΚΑΛΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ

·        ΜΗΝ ΕΝΑΠΟΘΕΤΕΙΣ ΜΠΑΖΑ, ΧΩΜΑ, ΣΤΑΧΤΕΣ Κ.Λ.Π.

·        ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΩΝ ΧΑΡΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ (ΣΥΜΠΙΕΣΗ, ΔΕΣΙΜΟ)

·        ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΦΥΛΛΑ, ΓΚΑΖΟΝ ΣΕ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΥΣ ΣΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΥΜΑ

ΓΕΜΙΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ – ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ!!!

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ – ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ.