εβ

Τελετή απονομής του κινηματογραφικού Βραβείου LUX για το 2013, στο Στρασβούργο

 

Ο πρόεδρος Martin Schulz θα ανακοινώσει το φετινό νικητή του κινηματογραφικού Βραβείου LUX την Τετάρτη, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο «ημικύκλιο», την αίθουσα συνεδριάσεων της ολομέλειας. Οι 3 ταινίες που διαγωνίζονται στο γύρο αυτό είναι το «Μέλι» της Valeria Golino (Γαλλία, Ιταλία), «O Εγωιστής Γίγαντας» του Clio Barnard (Ηνωμένο Βασίλειο) και τα «Ραγισμένα Όνειρα» του Felix Van Groeningen (Βέλγιο). Tα μέλη του ΕK μπορούν να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ταινία ως την Τρίτη τα μεσάνυχτα.


Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν μια νέα βιώσιμη αλιευτική πολιτική

 

Tο περιεχόμενο μιας νέας, πιο βιώσιμης κοινής αλιευτικής πολιτικής της ΕΕ (ΚΑλΠ) , καθώς και οι νέοι κανόνες που θα διέπουν τις αγορές των προϊόντων της ευρωπαϊκής αλιείας θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τρίτη. Mέσω των δύο σχετικών νομοθετημάτων, απαγορεύεται στους αλιείς να ρίχνουν τα ανεπιθύμητα ψάρια στη θάλασσα (πρακτική της «απόρριψης») και διατυπώνονται οι απαιτήσεις όσον αφορά την επισήμανση των ψαριών που πωλούνται στους καταναλωτές.


Το Κοινοβούλιο θέτει αυστηρότερους κανόνες για την αλιεία βαθέων υδάτων

 

Το Κοινοβούλιο ψηφίζει την Τρίτη επί της πρότασης κατάργησης της αλιείας με τράτα βυθού σε συγκεκριμένες ευάλωτες περιοχές, προκειμένου να προστατευθούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης την αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας σε τέσσερα χρόνια, έτσι ώστε να αξιολογηθεί η ανάγκη για την ολική σταδιακή κατάργηση της αλιείας με βενθοπελαγική τράτα.


Υπό ψηφοφορία η συμφωνία για την ώθηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής CO2

 

Tα σχέδια για το πάγωμα του πλειστηριασμού ορισμένων δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα με στόχο την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να επενδύσουν σε καινοτόμα έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα τεθούν σε τελική ψηφοφορία την Τρίτη. Στόχος είναι το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών να αποτελέσει εκ νέου κίνητρο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

 

 


H ευρωπαϊκή βοήθεια προς τους απολυμένους θα διατηρηθεί κατά την περίοδο 2014-2020

 

Xάρη στο Κοινοβούλιο, η οικονομική ενίσχυση των απολυμένων θα συνεχιστεί από το 2014 και μετά, και θα απευθύνεται σε νέες ομάδες εργαζομένων, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι και όσοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Aν εγκριθεί από την ολομέλεια η προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της λιθουανικής προεδρίας της Ένωσης και των ευρωβουλευτών, το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

 


Bασικοί λογαριασμοί πληρωμών για όλους

 

Oι ευρωβουλευτές θα ταχθούν την Πέμπτη ως προς ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει σαφείς κανόνες, βάσει των οποίων όλοι όσοι διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ θα μπορούν να ανοίγουν βασικούς λογαριασμούς πληρωμών, να συγκρίνουν τα συναφή τέλη και να αλλάζουν εύκολα λογαριασμό προκειμένου να επωφεληθούν από καλύτερους όρους. Εφόσον τα μέλη του ΕK εγκρίνουν το νομοσχέδιο στην ολομέλεια, θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη για την τελειοποίηση της εν λόγω νομοθεσίας.

 


Φοροδιαφυγή: Σφίγγει κι άλλο η θηλιά

 

Kατά τη διάρκεια ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές θα ταχθούν ως προς τα σχέδια για την προσθήκη νέων κατηγοριών εισοδήματος στις ανταλλαγές πληροφοριών των φορολογικών υπηρεσιών των κρατών μελών της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει, από το 2017 και μετά, να ανταλλάσσουν αυτόματα τα κράτη μέλη τις πληροφορίες για το εισόδημα από μερίσματα, κεφαλαιακό κέρδος και υπόλοιπα λογαριασμών.


Στο μικροσκόπιο του ΕK το παρελθοντικό και μελλοντικό έργο της ΕΚΤ

 

Tις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕKT) το 2012 θα συζητήσουν οι ευρωβουλευτές την Πέμπτη το πρωί, παρουσία του Προέδρου της ΕKT Mario Draghi. Tα μέλη του ΕK αναμένεται να τονίσουν την ανάγκη για ανάληψη περισσότερων δράσεων από την ΕKT προκειμένου να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις αφενός και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης αφετέρου. Aμέσως μετά θα ταχθούν ως προς ένα ψήφισμα σχετικά με το έργο της ΕΚΤ.

 


Ένταξη των γυναικών Ρομά: Η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα

 

Χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για την ενίσχυση της ένταξης των γυναικών Ρομά στην ευρωπαϊκή κοινωνία, αναμένεται να υποστηρίξουν οι ευρωβουλευτές την Τρίτη. Tα μέλη του ΕK θα κάνουν έκκληση για τη λήψη μέτρων που θα βελτιώσουν την πρόσβαση των γυναικών Ρομά στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και τις εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας. Θέλουν επίσης να προστατεύσουν τις γυναίκες αυτές από την απόλυση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και από τη φτώχεια.

 


Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και συναφή δικαιώματα

 

Tην Τρίτη θα τεθεί σε ψηφοφορία ένα ψήφισμα μη δεσμευτικού χαρακτήρα που προωθεί μια ολοκληρωμένη σεξουαλική αγωγή για κορίτσια και αγόρια, μέτρα για την πρόληψη της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και δίκαιη πρόσβαση τόσο στην αντισύλληψη όσο και σε ασφαλείς και νόμιμες υπηρεσίες άμβλωσης.


Tη σωστή εφαρμογή των κανόνων που διέπουν τις υποθήκες ζητούν οι ευρωβουλευτές

 

Οι ευρωβουλευτές θα επιμείνουν ότι οι νέοι κανόνες που αποσκοπούν στην προστασία των αγοραστών ακινήτων κατοικίας πρέπει να εφαρμόζονται σωστά σε όλη την επικράτεια της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, την Tρίτη, επί της ήδη συμφωνηθείσας με τα κράτη μέλη νομοθεσίας.


Ελεγκτικό Συνέδριο: Ψηφοφορία για την υποψηφιότητα πέντε μελών

 

Οι υποψηφιότητες πέντε μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ – τεσσάρων νέων και ενός, του οποίου πρόκειται να ανανεωθεί η θητεία του – θα τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, την Τετάρτη. Η αρμόδια επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει τις υποψηφιότητες, έπειτα από ακρόαση των υποψηφίων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο.


Nα μπορέσουν οι γεωργοί να ανταπεξέλθουν στη λήξη των ποσοστώσεων γάλακτος, θέλουν οι ευρωβουλευτές

 

Tο Κοινοβούλιο θα κάνει έκκληση την Τετάρτη για την ανάληψη δράσης προκειμένου να προετοιμαστούν οι γαλακτοπαραγωγοί στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές για τη λήξη των ποσοστώσεων γάλακτος το 2015. Oι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν επί ενός μη δεσμευτικού ψηφίσματος που συνιστά τρόπους για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων.


Kοινοί κανόνες για τους μεταφορείς ραδιενεργών υλικών

 

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν την Τετάρτη τα σχέδια δημιουργίας ενός ενιαίου συστήματος καταχώρισης των μεταφορέων ραδιενεργών υλικών, το οποίο θα αντικαταστήσει τις διαφορετικές και συχνά πολύπλοκες εθνικές διαδικασίες γνωστοποιήσεων και αδειοδότησης. Tο νέο σύστημα αναμένεται να μειώσει τον διοικητικό φόρτο, ιδίως για τους διασυνοριακούς μεταφορείς, διατηρώντας παράλληλα υψηλά επίπεδα προστασίας από την ακτινοβολία.