131205_O_Perifereiarxis_Ap_Tzitzikostas_Askisi_Politikis_ProstasiasΣτην  άσκηση επικοινωνίας που πραγματοποίησαν σήμερα οι Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας Νομού Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο, αρμόδιο στον τομέα Πολιτικής Προστασίας στην Π.Κ.Μ. Βασίλη Τουλίκα, επικοινώνησε ζωντανά με το Κέντρο Επιχειρήσεων των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας Ν. Θεσσαλονίκης, που στήθηκε με τη βοήθεια ασυρματιστών-ραδιοερασιτεχνών στο προαύλιο του κτιρίου διοίκησης της Π.Κ.Μ. στη Θεσσαλονίκη.

«Μέσα από την άσκηση επικοινωνίας που πραγματοποιείται σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εθελοντές για το σπουδαίο έργο τους και να τους ευχαριστήσω θερμά για τη βοήθεια που μας προσφέρουν σε τόσο ευαίσθητους και κρίσιμους τομείς, όπως είναι η πολιτική προστασία και η προστασία του περιβάλλοντος.

Με την ανιδιοτελή συμμετοχή τους προσφέρουν πολλά στον καθημερινό αγώνα της αυτοδιοίκησης για τη θωράκιση του τόπου μας και των συμπολιτών μας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, ενώ παράλληλα δίνουν ένα λαμπρό παράδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, ένα παράδειγμα τόσο απαραίτητο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε όλοι μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την επικοινωνία του με το Κέντρο Επιχειρήσεων, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό.

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος στον τομέα Πολιτικής Προστασίας στην Π.Κ.Μ. Βασίλης Τουλίκας, ευχαρίστησε όλες τις εθελοντικές οργανώσεις για το σύνολο της δράσης τους, καθώς και για τη συμμετοχή τους στη σημερινή άσκηση, εξαίροντας το έργο τους. «Οι εθελοντές είναι για μας ένα πολύτιμο χέρι βοήθειας. Χωρίς αυτούς, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε όλα όσα είναι απαραίτητα για τη διαφύλαξη του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος και την προστασία τους απέναντι σε φυσικές καταστροφές», τόνισε ο κ. Τουλίκας.

Το σενάριο της άσκησης βασίστηκε στην υπόθεση ότι μια μεγάλη καταστροφή έχει συμβεί στη Θεσσαλονίκη και έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες. Στην άσκηση επιχειρήθηκε η αποκατάσταση των επικοινωνιών μέσω νομίμων συχνοτήτων των ραδιοερασιτεχνών και εθελοντών.

Στη σημερινή άσκηση επικοινωνίας των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας Νομού Θεσσαλονίκης συμμετείχαν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όλοι οι Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Ελληνική Αστυνομία, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Ε.Κ.Α.Β., το Λιμενικό Σώμα, η Αερολέσχη Θεσσαλονίκης, η 3η και η 4η Υ.Π.Ε., η 2η Ε.Μ.Α.Κ. και η Υ.Π.Α. Θεσσαλονίκης (Αερολιμενάρχης).