Η ιδέα ήταν ότι η μέθοδος του «ξαφνικού θανάτου» θα εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ που έχουν τουλάχιστον τρεις ετήσιες ζημιογόνες χρήσεις. Προκειμένου το επόμενο κύμα των 11.000 απολύσεων για το 2014 να προέλθει μέσα από ορθολογική διαδικασία, αποφασίστηκε να προηγηθεί το κριτήριο της δημοσιονομικής κατάστασης των ΝΠΙΔ που τελούν υπό αξιολόγηση προκειμένου να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν.
Αλλά τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αδιέξοδο, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν ισολογισμοί! Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εκτίμηση αρμόδιων πηγών είναι ότι μόνο το 30% των ισολογισμών δημοτικών επιχειρήσεων θα βρεθούν τελικά είτε επειδή δεν συντάχθηκαν ποτέ είτε επειδή χάθηκαν είτε επειδή «χάνονται» τώρα ακριβώς για να μην καταδειχθούν τα ελλείμματα και έρθει το λουκέτο.
Το plan B
Η κατάσταση αυτή περιπλέκει το σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών στους ΟΤΑ, αφού θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα κριτήρια, προκειμένου να γίνουν απολύσεις.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το plan B της κυβέρνησης είναι όσες δήμοτικές επιχειρήσεις δεν αποστείλουν ισολογισμούς, να θεωρηθούν ζημιογόνες και, άρα, με βάση τον Καλλικράτη να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους δήμους και να οδηγηθούν σε λουκέτο. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Μονο 303 έστειλαν στοιχεία
Το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr επιβεβαιώνεται και από αντίστοιχο της χθεσινής real news σύμφωνα με το οποίο εκατοντάδες δημοτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στο “κόκκινο” καταγράφοντας ζημίες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αποτελέσουν μαζί με τον ΕΟΠΠΥ από τις βασικές δεξαμενές για το β κύμα κινητικότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2014 και τις 11.000 απολύσεις έως το τέλος του επόμενου χρόνου.
Σύμφωνα με τις καταστάσεις με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου (τρίτο τρίμηνο 2013) “αναπτυξιακές” εταιρείες, κοινωφελείς οργανισμοί και φορείς με προσφορά σε ευάλωτες ομάδες, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, ραδιόφωνα και περιφερειακά θέατρα είναι στη “μαύρη” λίστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 694 δημοτικών επιχειρήσεων ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Εσωτερικών και έστειλαν οικονομικά στοιχεία μόνο οι 303. Από αυτές πάνω από το ένα τρίτο -οι 115- είναι ελλειματικές. Σύμφωνα με τον “Καλλικράτη” του νόμου Ραγκούση, όσες δημοτικές επιχειρήσεις είναι επί τρία χρόνια ζημιογόνες θα καταργούνται ή θα συγχωνεύονται. Οι 694 δημοτικές επιχειρήσεις, απασχολούν γύρω στους 6.000 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα. Από αυτούς το μεγαλύτερο μέρος -γύρω στους 4000- αναμένεται να μπει στο δεύτερο κύμα κινητικότητας. Οι απολύσεις θα είναι αναπόφευκτες έστω και αν ακόμη κυβέρνηση δεν τις έχει βάλει στο τραπέζι.
Οι άξονες του ΥΠΕΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες της “R” το υπουργείο Εσωτερικών θα κινηθεί στους εξής άξονες:
*Θα εξαιρέσει κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις (παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία κ.α) από τις καταργήσεις. Θα υπάρξει, όμως, μείωση προσωπικού και μεγαλύτερος διαχειριστικός έλεγχος των οικονομικών τους σε αρκετές από αυτές. Δεν αποκλείονται συγχωνεύσεις φορέων με παρεμφερές αντικείμενο.
*Για τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στο «κόκκινο» τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχουν οι δήμαρχοι καθώς πρόκειται για Δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελακής! Οι δήμαρχοι θα αποφασίσουν αν θα μπορέσουν να τους συντηρήσουν ή θα πρέπει να τους κλείσουν. Μέχρι στιγμής πάντως μόνο τρεις έστειλαν τα οικονομικά τους στοιχεία!
*Από τις 128 ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης) έχουν απογραφεί – δηλαδή, έχουν δηλώσει τι προσωπικό έχουν- μόνο οι 66. Για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει εικόνα.