η δΜε αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας (21 Μαρτίου), μία ημέρα που ανακηρύχτηκε από τον Ο.Η.Ε. για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, θα ήθελα να αναφερθώ στην πολύτιμη προσφορά του δασαρχείου Αριδαίας.

Γνωρίζουμε ότι η Αλμωπία ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 και αποτελείται από περιοχές-ζώνες ειδικής προστασίας για τη διατήρηση των άγριων πτηνών.

Το δάσος του Πευκωτού (η Μπλάτσα του Πευκωτού), το Δάσος των Προμάχων (Θέση «Πέτερνικ») το δάσος της Πενταβελόνης Πεύκης, το Μαύρο Δάσος της Όρμας και η Καλή Πεδιάδα στο Άνω Λουτράκι συνθέτουν για την Αλμωπία έναν ξεχωριστό οικότοπο με μεγάλη αισθητική και περιβαλλοντική αξία.

Το Δασαρχείο Αριδαίας επιτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των τόπων αναπαραγωγής σπάνιας άγριας πανίδας, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει την λαθροϋλοτομία και την παράνομη θήρα προστατεύοντας έτσι τις αγροτικές εκτάσεις (σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία).

Η πρόσφατη έκθεση-έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης η οποία διενεργήθηκε στα Δασαρχεία και στις Διευθύνσεις Δασών της χώρας και μεταξύ άλλων προτείνει την ενσωμάτωση των λειτουργιών των Δασαρχείων κάθε Περιφερειακής Ενότητας σε μία κεντρική διοικητική μονάδα, τη Διεύθυνση Δασών, με έδρα την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.

Το Δασαρχείο της Αριδαίας, από τα μεγαλύτερα Δασαρχεία της χώρας, στελεχωμένο με 40 υπαλλήλους καλύπτει μια περιοχή 990.000 στρεμμάτων, η οποία χαρακτηρίζεται αφενός από έναν ιδιαίτερο φυσικό πλούτο και αφετέρου από την ξεχωριστή βιοποικιλότητα της.

Επιπλέον το Δασαρχείο Αριδαίας αποτελεί μια σημαντικότατη δημόσια υπηρεσία για την Αλμωπία αφού η υλοτομία αποτελεί την 2η πηγή εισοδήματος στην Αλμωπία μετά την γεωργία.

Είναι σαφές ότι η δράση του Δασαρχείου Αριδαίας είναι απαραίτητη και κυρίως τώρα που η εικόνα της χώρας μας πλήττεται συνεχώς στο εξωτερικό με τα συνεχή σκάνδαλα στον τομέα των δασών(μονή Βατοπεδίου, καταστροφή των δασών από πυρκαγιές και εμπρησμούς).

Μπορεί, σύμφωνα με την επιθεώρηση-έρευνα, η αναδιάρθρωση των δομών των δασικών Υπηρεσιών να είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, καθώς και για εξοικονόμηση πόρων. Όμως μία τέτοια επιλογή θα έθετε σε ιδιαίτερο κίνδυνο την περιοχή της Αλμωπίας και το φυσικό οικοσύστημά της.

Σ ‘αυτό που πρέπει να επικεντρωθούμε δεν είναι η μη συστέγασή τους με τις διευθύνσεις δασών της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά η οργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας, η χρηματοδότηση της δασοπονίας, η σύνταξη πραγματικών δασικών χαρτών και του Δασικού Κτηματολογίου.

Τα δασαρχεία της χώρας αποτρέπουν χιλιάδες παραβατικές συμπεριφορές κάθε χρόνο και η ενδεχόμενη μείωσή τους θα έθετε σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον που αφορά και την δημόσια περιουσία και την βλάβη του περιβάλλοντος.

Τέλος, θεωρώ αδιανόητη τη λογική του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των Δασαρχείων προτείνει ως λύση την αναστολή της λειτουργίας τους. Η πρότασή του δείχνει ότι αντιλαμβάνεται ως παθογένεια ζητήματα που συνδέονται με την αειφόρο ανάπτυξη,  την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα της άγριας πανίδας.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας

Πασόης Δημήτρης