Σε πλήρη ετοιμότητα το σύνολο του τοπικού και περιφερειακού μηχανισμού πολιτικής προστασίας
Έκτακτο ΣΟΠΠ-260414Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης εκτιμώντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων καθώς συνεχίζονται οι έντονες βροχοπτώσεις σε όλη την έκταση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού της ΔΕΗ, το ύψος της βροχόπτωσης το τελευταίο δωδεκάωρο ξεπέρασε τα 101 χιλιοστά βροχής, ενώ το κρίσιμο όριο για τη λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης είναι στα 80 χιλιοστά. Ο τοπικός και περιφερειακός μηχανισμός πολιτικής προστασίας ήταν σε κινητοποίηση με τη λήψη μέτρων αποφόρτισης των ποταμών και χειμάρρων και καθαρισμού του οδικού δικτύου από νωρίς το πρωί, ενώ το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συνεδρίασε έκτατα σε ολομέλεια νωρίς το απόγευμα.

Στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας εκτός από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Ταγματάρχης Νικόλαος Συμεωνίδης εκ μέρους της ΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έδεσσας Παναγιώτης Φωστηρόπουλος, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Παραδόπουλος Σεραφείμ, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Θεοχάρης Τελιανίδης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας Χρήστος Μπιμπίτσος, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Έδεσσας Σάββας Νεσλεχανίδης, ο Προιστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σκύδρας Βασίλειος Καρυπίδης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πέλλας Ελευθέριος Αβραμίδης, το στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Στέφανος Αργυράκης, ο υδραυλικός Μηχανικός Ιάκωβος Τσελίδης, ο Διευθυντής του Συγκροτήματος Αλιάκμονα της ΔΕΗ Αλέξανδρος Καραγιαννίδης και ο Διευθυντής του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Άγρα Ιωάννης Κρουσταλλακίδης. Με όσα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην σύσκεψη, υπήρχε συνεχής τηλεφωνική επικοινωνία.

Εκτακτα καιρικά φαινόμενα-1Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκαν τα δεδομένα και λήφθηκε απόφαση για ελεγχόμενη λειτουργία του αντιπλημμυρικού Έδεσσας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή της Σκύδρας ή αλλού.

Το όργανο εξουσιοδότησε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη για τη λήψη απόφασης μέτρων εκτάκτου ανάγκης, εφόσον χρειαστεί, τις προσεχείς ώρες (σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναδείχθηκε το θέμα ανάγκης συντονισμού των υπηρεσιών και φορέων σε διαπεριφερειακό επίπεδο, καθώς μεγάλο μέρος των νερών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας μέσω της Τάφρου 66 συγκεντρώνονται στον ποταμό Αλιάκμονα ο οποίος έχει περιορισμένη δυνατότητα παροχετευτικότητας προς τον Θερμαϊκό Κόλπο. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης πρότεινε τη διοργάνωση μίας ευρείας σύσκεψης με την συμμετοχή των Περιφερειαρχών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων για τον καλύτερο συντονισμό λήψης προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας και διερεύνησης αναγκαίων τεχνικών έργων που χρειάζεται να υλοποιηθούν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής.

Εντωμεταξύ, ειδικΕκτακτα καιρικά φαινόμενα-2ά μηχανήματα σε συνεργασία με την Τροχαία και τους Δήμους εκτελούν καθαρισμούς του οδικού δικτύου σε όσα σημεία δημιουργήθηκε ή δημιουργείται πρόβλημα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε και ήταν σε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Ο τοπικός και περιφερειακός μηχανισμός πολιτικής προστασίας και τεχνικών έργων θα παραμείνουν σε επιφυλακή τις προσεχείς ώρες.