ΕΠΙΔΑπό την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (15.04.2014), τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:

 

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο Μεγάλη Τετάρτη  (16-4-2014) και από τα βορειοδυτικά.

Πιο αναλυτικά :

1.Τη Μεγάλη Τετάρτη  (16-4-2014) ισχυρές βροχές και καταιγίδες που είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι  και πολύ ισχυρούς ανέμους προβλέπονται στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Τα έντονα φαινόμενα  γρήγορα θα επεκταθούν σε όλη τη δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα, μετά το μεσημέρι στη Θεσσαλία  και την Κεντρική Στερεά  και κατά τη διάρκεια της νύχτας  στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Χιόνια θα πέσουν το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας (κυρίως της Δυτικής) και της δυτικής Στερεάς (πάνω από  τα 1.200 μέτρα).

2.Τη Μεγάλη Πέμπτη (17-4-2014) στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται βροχές  και καταιγίδες οι οποίες πιθανόν  κατά διαστήματα να είναι τοπικά ισχυρές. Τα έντονα φαινόμενα της παραγράφου 1 θα επηρεάσουν την υπόλοιπη χώρα, βαθμιαία όμως  στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά , την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο  θα εξασθενήσουν. Χιόνια στα ορεινά (πάνω από τα 1.100 μέτρα).

3. Τη Μεγάλη Παρασκευή (18-4-2014) ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί με περαιτέρω εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες στις περισσότερες περιοχές  εκτός από την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου  όπου είναι πιθανό να εκδηλώνονται  ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και  βόρεια ορεινά (πάνω από τα  1.100 ΜΕΤΡΑ).

 

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr.

 

Παρακαλούνται οι πολίτες  όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

·        Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

·        Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

·        Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

·        Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

·        Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

·        Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

·        Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.