Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2014, που εορτάζεται φέτος από τις 24 έως τις 30 Απριλίου 2014, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
« Η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου καθιερώθηκε να εορτάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού, για να υπογραμμίσει τη σημασία της ανοσοποίησης και τα οφέλη του εμβολιασμού.
Στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης εορτάζεται και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 24-30 Απριλίου (EIW). Η επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ είναι η εκρίζωση της ιλαράς και της ερυθράς και η διατήρηση της ελεύθερης πλέον από πολιομυελίτιδα Ευρώπης.
Ο γενικότερος στόχος της επετείου είναι να προωθήσει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που διαθέτει η ανθρωπότητα απέναντι στα λοιμώδη νοσήματα που είναι ο εμβολιασμός. Είναι η αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λύση για την πρόληψη και προστασία της υγείας.
Τα οφέλη του εμβολιασμού ολοένα και επεκτείνονται σε εφήβους και ενήλικες, παρέχοντας προστασία από θανατηφόρες ασθένειες όπως η γρίπη, η μηνιγγίτιδα και ο καρκίνος (π.χ. του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του ήπατος) που εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή.
Η εβδομάδα εμβολιασμού για το 2014 έχει ως θέμα την «ενημέρωση της εμβολιαστικής κατάστασης» του καθένα από εμάς (“are you up – to – date?”).
Η ενημέρωση αυτή γίνεται με τον έλεγχο της ήδη υπάρχουσας εμβολιαστικής κατάστασης τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων, με στόχο τη συμπλήρωση του εμβολιασμού όπου αυτό απαιτείται.
Κατά τον ΠΟΥ :
• περίπου 2-3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως μπορούν να αποφευχθούν με τον εμβολιασμό.
• 25 ασθένειες που προκαλούν μόνιμες βλάβες, αναπηρίες και ανικανότητα μπορούν να προληφθούν.
• Eλαττώθηκαν κατά 78% οι θάνατοι από ιλαρά στο διάστημα 2000 – 2011.
• 22,6 εκ. βρέφη παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση, ακόμη, στους βασικούς εμβολιασμούς.
Είναι γεγονός ότι ο εμβολιασμός έχει κάνει πολλά λοιμώδη νοσήματα να εμφανίζονται σπάνια ή ακόμη και να εξαφανιστούν από κάποιες χώρες. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει και να θεωρούμε τον εμβολιασμό ως μη απαραίτητο. Τα νοσήματα αυτά εμφανίζονται ως αναδυόμενα συνεχώς σε χώρες όπου υπάρχουν εμβολιαστικά κενά και ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής. Επιπλέον λόγω των αυξημένων μετακινήσεων και της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των ταξιδιωτών ανάλογα με τη χώρα προορισμού.
Ο ΠΟΥ με το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τους Εμβολιασμούς (GVAP) επιδιώκει αφενός να μειώσει τους θανάτους από νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και αφετέρου οι χώρες- μέλη να δεσμευτούν ότι θα καλύψουν εμβολιαστικά τον πληθυσμό τους σε εθνικό επίπεδο και σε ποσοστό > 90% και >80% σε περιφερειακό επίπεδο έως το 2020. Επιπλέον, παρέχει το κίνητρο για την έρευνα και την ανάπτυξη της νέας γενιάς εμβολίων.
Η φετινή εβδομάδα εμβολιασμών είναι μία ευκαιρία για έλεγχο της εμβολιαστικής μας κατάστασης αλλά και πληροφόρησης για:
• Γιατί πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος
• Ποιά εμβόλια χρειάζεται
• Πως, πότε και που μπορεί να εμβολιαστεί
• Για τον έλεγχο της εμβολιαστικής κατάστασης των παιδιών και ενηλίκων
• Πότε πρέπει να γίνουν, εφ’ όσον απαιτείται, αναμνηστικές δόσεις
• Πότε και πού μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί σε περίπτωση ταξιδιού σε άλλη χώρα.
Στην Ελλάδα, σε γενικές γραμμές, η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών είναι πολύ υψηλή και βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (2006).
Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα στην κάλυψη των παιδιών που ανήκουν σε οικογένειες μεταναστών και Ελλήνων τσιγγάνων η οποία χαρακτηρίζεται γενικά καλή ως μέτρια ή και χαμηλή.
Οι χώρες που βιώνουν κοινωνικοοικονομική κρίση είναι επιρρεπείς σε σοβαρές επιδημίες από «ξεχασμένα» νοσήματα.
Η λανθασμένη και ελλιπής πληροφόρηση ως προς τη χρησιμότητα και την ασφάλεια των εμβολίων είναι δυστυχώς η αιτία για τη δημιουργία μίας εξαιρετικά επικίνδυνης αντί-εμβολιαστικής κουλτούρας.
Οι πολίτες πρέπει να πληροφορηθούν και να εκπαιδευτούν μέσα από προγράμματα Αγωγής Υγείας για να αλλάξουν τις λανθασμένες και πολλές φορές επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία αντιλήψεις.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε ως βασική προτεραιότητα της κοινωνικής μας πολιτικής την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη των δομών φροντίδας, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων πολιτών, μέσα από προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης που υλοποιούνται σε στενή συνεργασία με τους κυριότερους επιστημονικούς φορείς και τις μονάδες υγείας. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τους εξαιρετικούς επαγγελματίες υγείας που διαθέτουμε, παρέχει στους συμπολίτες μας εμβολιαστική κάλυψη με εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μέσω του εμβολιαστικού της κέντρου.
Συνεχίζουμε, με αμείωτη συχνότητα, να εκπονούμε και να υλοποιούμε προγράμματα αγωγής υγείας με στόχο την υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση κυρίως του μαθητικού πληθυσμού ενώ σε έκτακτες συνθήκες όπως π.χ. σε επιδημίες, συμμετέχουμε άμεσα σε δράσεις μαζικού εμβολιασμού και ενημέρωσης του πληθυσμού. Αξίζει, τέλος, να τονίσουμε τη σπουδαιότητα του έργου που επιτελεί το γραφείο – ιατρείο ταξιδιωτικής ιατρικής όπου εφαρμόζονται ειδικά εμβόλια στους ταξιδιώτες και χορηγούνται τα διεθνή πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπως προβλέπει ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός. Ο εμβολιασμός αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα που οφείλουμε να εξασφαλίσουμε για τους συμπολίτες μας, ως ασπίδα προστασίας της ζωής όλων μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.