Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον υποψήφιο δήμαρχο Αντώνη Ρυσάφη (Ενωτική Δράση) συνεννοηθήκαμε και συναντηθήκαμε έξω από το εκλογικό γραφείο του όπου εκείνην την ώρα δημιουργούνταν. Ο Αντώνης Ρυσάφης είναι ένας νέος άνθρωπος με φρέσκες ιδέες και επιτυχημένος επιχειρηματίας όπου θέλει να βοηθήσει τον τόπο του με την τεχνογνωσία που διαθέτει και όπως χαρακτηριστικά είπε είναι ανεξάρτητος δίχως κομματική ταυτότητα. Μιλήσαμε για την ανεργία, το κυκλοφοριακό, τα αδέσποτα, τα προβλήματα των πολιτών καθώς και την ανάπτυξη στην πόλη και τα χωριά. Ήταν χαλαρός είχε διάθεση και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του απηύθυνα. Η συνέντευξη κράτησε περίπου 40 λεπτά. Κάθε εβδομάδα μέχρι τις επέρχομενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα παρουσιάζουμε όσο μπορούμε καλύτερα τους υποψήφιους επικεφαλής κάθε συνδυασμού για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα και έτσι να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση μιας καλύτερης εικόνας, με σεβασμό και αντικειμενικότητα, για τον κάθε έναν ξεχωριστά και με ίσες αποστάσεις.
Περιγράψτε μας ένα χαρακτηριστικό σας που δεν το έχουν οι άλλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι.
Πολύ ωραία ερώτηση, θα έλεγα πως τα χαρακτηριστικά είναι πολλά όμως πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που έχει επίπτωση στην ενασχόληση με τα δημοτικά. Άρα, ούτε το νεαρό της ηλικίας μου, ούτε το γεγονός ότι για πρώτη φορά επαγγελματίας είναι υποψήφιος δήμαρχος είναι τόσο σημαντικά. Θεωρώ λοιπόν πως το χαρακτηριστικό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι το γεγονός της απουσίας κομματικής στήριξης στο πρόσωπό μου και κατ΄ επέκταση στον συνδυασμό μας. Η σημαντικότητα είναι πρόδηλη μιας και όπως πλέον όλοι γνωρίζουμε το κομματικό συμφέρον δεν ταυτίστηκε ποτέ με το συλλογικό, το συμφέρον των πολλών. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε όλοι βλέποντας τα έργα των κομματικών υποψηφίων. Η λογική «το δικό μας παιδί» τελειώνει την επομένη των εκλογών. Όλοι κρίνονται και αξιολογούνται στη ζωή. Επομένως σαφώς και δεν υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια, διαχωρισμό που υπαγορεύουν οι κομματικές ταυτότητες.
Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η Έδεσσα και ποιο η περιοχή της Άρνισσας;
Χωρίς δεύτερη σκέψη η ανεργία και οι επιπτώσεις αυτής κυρίως στους νέους. Ποιος νέος θα μείνει στον δήμο μας όταν οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας είναι ελάχιστες; Η μείωση του πληθυσμού αγγίζει το 6%.
Ο Δήμος δεν είναι φορέας εύρεσης εργασίας, προκαλεί μόνο ομηρία σε εκατοντάδες αναξιοπαθούντες που περιμένουν την απασχόληση σε δίμηνα και πεντάμηνα προγράμματα. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες, καλύτερες προϋποθέσεις δημιουργίας και ανάπτυξης επιχειρήσεων και εξηγώ αμέσως.
Στα πλαίσια ενός σχεδίου που δεν έχει γίνει ποτέ, ενώνουμε το προϊόν του Δήμου τουρισμός-προτωγενής παραγωγή – μεταποίηση – εμπόριο, δημιουργώντας ένα ενιαίο προϊόν. Ο επισκέπτης είτε είναι εμπορικός επισκέπτης, είτε είναι τουρίστας, θα γνωρίζει το σύνολο των προϊόντων και των πλεονεκτημάτων του δήμου. Παράλληλα, η πραγματοποίηση ετήσιου αναπτυξιακού συνεδρίου για την ενίσχυση της οικονομίας με συγκεκριμένες εφαρμόσιμες προτάσεις και στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας από τους δημότες και όχι από τον δήμο, συμπληρώνει το κάδρο της ανάπτυξης στο Δήμο μας.
Ας μην ξεχνάμε κάποια βασικά αίτια της υψηλής ανεργίας και γενικότερα της κακοδαιμονίας μας. Το νούμερο ένα αναπτυξιακό έργο, ο δρόμος, απλά δεν υπάρχει μια και ποτέ οι προηγούμενες Δημοτικές αρχές δεν τον διεκδίκησαν. Όλα τα εργαλεία που είχαμε για να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες, όπως η ύπαρξη του Πανεπιστημίου απλά χάθηκαν.
Άρα, όλα τα παραπάνω παράλληλα με τη διεκδίκηση όχι μέσω επιστολών αλλά μέσω του παραδείγματος του Δήμου, θα δώσουν την ώθηση που πιστεύω ότι χρειαζόμαστε.
Η διάρκεια του στησίματος του μηχανισμού ανάπτυξης νομίζω ότι θα πάρει περίπου 2 έτη.
Η διεκδίκηση ξέρετε μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, έχει ζητήσει ποτέ κανείς για τον Δήμο, σε έναν από τους φτωχότερους Νομούς της χώρας, να δώσει η πολιτεία πίσω κάτι από αυτά που τόσα χρόνια δίνει η περιοχή μας; Καμία ιδέα και καμία προσπάθεια δεν είναι εκ των προτέρων χαμένη. Η διεκδίκηση για παράδειγμα της εγκατάστασης νέων στα χωριά με επιδοτούμενη ανέγερση κατοικίας και απόδοση κλήρου ή η μείωση του Φ.Π.Α. στον Δήμο μας που γειτνιάζει με τα Σκόπια , απλά δεν ζητήθηκαν ποτέ. Αν αυτά συνδυαστούν με την εκπαίδευση των δημοτών μας σε κλάδους αιχμής και την καταγραφή των ιδεών τους, το αποτέλεσμα θα είναι πέρα από κάθε προσδοκία.
Ένα απο τα πιό σημαντικά θέματα που επείγει στην πόλη της Έδεσσας είναι η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Ποια η θέση σας στο θέμα αυτό;
Γνωρίζουμε πολύ καλά τι είναι αυτό που με την θέληση των δημοτών παραλαμβάνουμε, μια άναρχη κατάσταση. Χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό έγιναν πεζοδρόμια, ποταμοβραχίονες και πεζοδρομήσεις. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το μοντέλο αυτό είναι παγκόσμιο και δεν αφορά μόνο την πόλη μας. Θα συμφωνούσα με τη μόνη διαφορά πως κατά κανόνα ξεκινάς αντίθετα, δηλαδή πρώτα βλέπεις τι θα κάνεις με τα αυτοκίνητα, τους πεζούς, τους τουρίστες, τα ποδήλατα, τις μαμάδες με τα καρότσια, τα ΑΜΕΑ, τους ηλικιωμένους και μετά σχεδιάζεις τα κατάλληλα έργα.
Θεωρώ πως η λύση είναι μάλλον απλή. Θα σας δώσω κάποια παραδείγματα. Η μέγιστη απόσταση με τα πόδια από την άκρη της πόλης στο κέντρο είναι περίπου 15 λεπτά περπάτημα, αν δε, χρησιμοποιηθεί ποδήλατο, τότε ο χρόνος μειώνεται στα 4 λεπτά. Άρα, το στοίχημα αρχικά είναι να μάθουμε στους πολίτες μέσω της διαρκούς εκπαίδευσης και της ενημέρωσης καθώς και στα πλαίσια οργανωμένων δράσεων, να βελτιώσουν την υγεία τους χρησιμοποιώντας το περπάτημα και την ποδηλασία. Παράλληλα, ο χώρος του γηπέδου θα μπορούσε να γίνει υπόγειο πάρκινγκ δίνοντας έσοδα στο Δήμο για την ανάπτυξη αθλητικών εγκαταστάσεων στο πασά τσαιρ αυτοχρηματοδοτούμενων από τις εισπράξεις του πάρκιγκ, όπου θα μπορούν αυτονόητα να παρκάρουν και τουριστικά λεωφορεία, αναγκάζοντας τους τουρίστες να βγαίνουν στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο στην περιοχή των καταρρακτών. Ας σκεφτούμε την πόλη μας χωρίς τον τσιμεντένιο όγκο του γηπέδου με έναν χώρο άθλησης και αναψυχής, όπου ο κάτοικος και ο επισκέπτης θα βλέπει την μισή πόλη με μια ματιά. Έχοντας λοιπόν πάρκιγκ στο κέντρο της πόλης οι πεζόδρομοι θα είναι κλειστοί για τα τροχοφόρα και οι ποταμοβραχίονες θα αποτελέσουν ιδανικούς ποδηλατοδρόμους και χώρους για περπάτημα. Σύντομα μετά την εγκατάσταση μας στο δήμο θα δείτε και τα πρώτα ενοικιαζόμενα ποδήλατα για πολίτες και τουρίστες. Τέτοιες δράσεις θα αποδώσουν νέες θέσεις εργασίας. Όμως επειδή στα πλαίσια της αλλαγής που ευαγγελιζόμαστε δεν μπορούμε να υποσχόμαστε ανέφικτα έργα, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι χάθηκαν ευκαιρίες όταν υπήρχε η δυνατότητα πλουσιοπάροχης χρηματοδότησης, ώστε αυτά που θέλουμε και ονειρευόμαστε να μπορούσαν να γίνουν πράξη. Τέτοια μεγάλα έργα απαιτούν πόρους. Τίποτα όμως δεν μας εμποδίζει να έχουμε όραμα και να βάζουμε τον πήχη ψηλά πάντα με την παρακίνηση των δημοτών μας, που η θέληση τους μπορεί να μετακινήσει βουνά.
Πως σκέφτεστε να επιλύσετε το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε με τα αδέσποτα;
Δύσκολο και δυστυχώς επίκαιρο ζήτημα. βλέπω μας βάζετε δύσκολα και καλά κάνετε.
Ξεκινώντας την ενασχόληση μας με τα δημοτικά απευθυνθήκαμε σε κτηνιάτρους διαπιστώνοντας αρχικά τα εξής.
Τα αδέσποτα προέρχονται κυρίως από τις εγκαταλείψεις ζώων και τον πολλαπλασιασμό αυτών στη συνέχεια. Η ζωή ενός σκύλου στις δύσκολες συνθήκες των δρόμων είναι θεωρητικά περίπου 3 έτη. Άρα εφαρμόζοντας στείρωση των θηλυκών σκύλων και προσέχοντας παράλληλα σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές ώστε να μην υπάρχουν νέα αδέσποτα, σε περίπου 2 έτη ο πληθυσμός τους θα βαίνει συνεχώς μειούμενος. Για να γίνει πράξη αυτό απαιτείται ένα κόστος ανά σκύλο περίπου € 100 και με τα 150 περίπου θηλυκά σκυλιά που έχουμε στην πόλη ποσό €15000.
Αυτό που χρειάζεται είναι παράλληλα προγράμματα υιοθεσίας σκύλων καθώς και μια εγκατάσταση για την ανάρρωση των θηλυκών σκύλων μετά την στείρωση τους. Και εδώ η εκπαίδευση των δημοτών θα παίξει τεράστιο ρόλο αναδεικνύοντας τον ρόλο των κατοικίδιων αλλά και προστατεύοντας την ακεραιότητα και την ασφάλεια των πολιτών.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ρεαλιστικά ότι ο νόμος που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο είναι απλά ανεφάρμοστος. Αφιερώσαμε ώρες με φίλους κτηνιάτρους κάνοντας πράξη το μοντέλο δουλειάς που θέλουμε, (ο κατάλληλος άνθρωπός έχει την λύση), διαπιστώνοντας ότι οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος είναι απλά ανεφάρμοστες, και είναι ανεφάρμοστες γιατί τα ζητήματα είναι ζητήματα παιδείας. Όταν τα ζώα γίνονται από δεσποζόμενα αδέσποτα τόσο εύκολα, όταν δηλαδή η νέα παραγωγή αδέσποτων είναι συνεχής, πως θα εφαρμοστεί ο νόμος, όταν ο έλεγχος μέσω του τσιπ δεν δημιούργησε παράλληλα ελεγκτικό μηχανισμό εφαρμογής του. Τότε η κεντρική διοίκηση είναι αυτή που με τα νομοθετήματα δεν βοηθά στην επίλυση προβλημάτων. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι δεν μπορούμε να τάζουμε υποσχόμενοι μια από τα ίδια, δηλαδή θαύματα. Εστιάζοντας στην ενημέρωση και στην παιδεία των δημοτών τότε σε βάθος χρόνου θα έχουμε αποτελέσματα και βέβαια πιέζοντας παράλληλα την κεντρική εξουσία για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Έτσι σύντομα στην πόλη να μπορούν πλέον να περπατούν οι δημότες χωρίς τον φόβο της επίθεσης από αδέσποτο σκύλο (και γνωρίζω ότι πολλοί δεν περπατούν φοβούμενοι τα αδέσποτα) και παράλληλα οι φιλόζωοι να χαίρονται τα ζώα τους αναλαμβάνοντας και την ευθύνη.
Έρχεστε σε επαφή καθημερινά με πολλούς πολίτες, πως πείθετε έναν νέο άνεργο να μην φύγει από τον τόπο του, πως αντιμετωπίζετε έναν κάτοικο που αδυναμεί να πληρώσει το ρεύμα και τι λέτε στην ομάδα ανθρώπων που θέλει να ανοίξει το κολυμβητήριο της πόλης μας;
Τυγχάνει και εγώ αλλά και οι περισσότεροι υποψήφιοι δημοτικοί μας σύμβουλοι να είναι νέοι γονείς, άρα το εξαιρετικά αυτό ερώτημα μας αφορά άμεσα σύντομα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σαν γονείς αυτό το πρόβλημα και αυτό αποτέλεσε ένα κίνητρο για την ενασχόληση μας με τα κοινά.
Ο ρόλος του δήμου λοιπόν όπως ανέφερα νωρίτερα, είναι να βάζει το πλαίσιο. Το πλαίσιο λοιπόν από εδώ και πέρα θα είναι διεκδικητικό δηλαδή βάσει σχεδίου διεκδικούμε ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης επιχειρήσεων με αναφορά στην πρωτογενή παραγωγή, στην μεταποίηση και στον τουρισμό. Η οργανωμένη προώθηση του προϊόντος του δήμου παράλληλα με την εκμετάλλευση κάθε ευκαιρίας, και πιστέψετε με είναι πολλές, θα δώσουν σε ορίζοντα διετίας ανάπτυξη στον δήμο μας.
Αναρωτηθείτε υπάρχει πιο ευλογημένος τόπος από αυτόν που ζούμε; Αν δεν μπορείς εδώ δεν μπορείς πουθενά, θα είναι το σύνθημα μας δίνοντας όπλα εργαλεία και εκπαίδευση σε κάθε νέο επιχειρηματία. Η βελτίωση του επιπέδου ανεξάρτητα από την κεντρική διοίκηση θα δώσει την δυνατότητα της συνολικής αύξησης του βοιωτικού επιπέδου, δίνοντας την δυνατότητα της ελαχιστοποίησης του αριθμού των αναξιοπαθούντων. Το πρόγραμμα μας έχει πολλές δράσεις για την αγροτική οικονομία για τον τουρισμό, το εμπόριο και την κτηνοτροφία (σύντομα θα τις παρουσιάσουμε).Για την βοήθεια των αναξιοπαθούντων δεν έχει νόημα να σας πώ πως θα δώσουμε βάρος στην κοινωνική πολιτική, όταν οι υπάρχουσες δομές είναι απλήρωτες. Θα σας έλεγα όμως, πως η βελτίωση των εσόδων είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική γιατί σου δίνει όπλα για να βοηθήσεις.
Το κολυμβητήριο είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως ένα πλεονέκτημα γίνεται μειονέκτημα. Ειδικότερα, το βασικό πρόβλημα αφορούσε την θέρμανση του νερού κάτι που μπορεί άμεσα να λυθεί με την χρήση συστοιχίας ηλιακών που θα παρέχουν άφθονο ζεστό νερό. Η ύπαρξη ωρών κοινού με ελάχιστο αντίτιμο θα έδινε έσοδα για την συντήρηση του κολυμβητηρίου . Σε κάθε περίπτωση ένας νεαρός Εδεσσαίος που γνωρίζει κολύμβηση και προφυλάσει την ζωή του και των άλλων και παράλληλα ασχολείται με τον αθλητισμό είναι κάτι πολύτιμο για όλους. Ευελπιστούμε περίπου τον Νοέμβριο το κολυμβητήριο να λειτουργεί για το κοινό της πόλης.
Ποια η γνώμη σας για τα χωριά του Καλλικρατικού Δήμου μας;
Τα χωριά του Δήμου έχουμε την χαρά να αποτελούν οντότητες με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες το κάθε ένα από αυτά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη συνολικά του δήμου. Διαπιστώνουμε ότι η πήχης και εδώ έχει τεθεί πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα το μοναδικό και δικαιολογημένα που απασχολεί τον κόσμο να είναι το νερό για την άρδευση.
Απόφαση μας είναι η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας οι τοπικοί άρχοντες θα θέτουν τα όρια και εμείς θα προσθέτουμε με τις γνώσεις και την εμπειρία ώστε το κάθε χωριό να αποτελέσει κοιτίδα ανάπτυξης.
Έχει ήδη ζητηθεί από τοπικούς παράγοντες η σύνταξη σχεδίων δράσης για το κάθε χωριό ξεχωριστά, εμείς θα συνδράμουμε με την παροχή των ανταποδοτικών τελών στα χωριά με σκοπό την αξιοποίηση τους των πόρων προς όφελος των κατοίκων των χωριών. Για να πάρετε μια ιδέα για τα ποσά, ένα μικρό χωριό (με μεγάλες δυνατότητες) όπως η Περαία χρεώθηκε με ποσό €130.000 €3/στρέμμα για τα τελευταία 4 έτη. Τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστρέφουν στα χωριά κάτι που σήμερα απλά δεν συμβαίνει.
Τέλος επειδή ο Δήμος διαθέτει καταρτισμένο και αξιόλογο προσωπικό που ποτέ κανείς δεν το αξιοποίησε θεωρούμε ότι με την βοήθεια του και με ελάχιστο κόστος θα κάνουμε πράξη τις μελέτες όπου αυτό απαιτείται αναζητώντας παράλληλα τα κονδύλια. Ο πήχης πλέον μπαίνει ψηλά.
Συμμετοχή- παιδεία- διεκδίκηση- αποτέλεσμα-ελεγκτικός μηχανισμός. Είναι αυτά που μας χαρακτηρίζουν. Ο λόγος περνά τώρα στους δημότες. Ψηφίζουμε εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία της αλλαγής που ο συνδυασμός μας πρεσβεύει αλλάζοντας το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
Σας ευχαριστώ