ΣΜΧΤα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να μειώσουν κατά 80% την κατανάλωση των πιο ευρέως χρησιμοποιούμενων και ρυπογόνων πλαστικών σακουλών, έως το 2019, βάσει νομοσχεδίου που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα, Τετάρτη 16 Απριλίου. Η μείωση αυτή μπορεί να γίνεται με την επιβολή φόρων, εισφορών, περιορισμών ή απαγορεύσεων από τα κράτη μέλη. Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς μολύνουν τα υδάτινα οικοσυστήματα.

 

«Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν σήμερα υπέρ του κοινοτικού νομοσχεδίου για τη μείωση της χρήσης των πλαστικών σακουλών και συναφών αποβλήτων. Βάσει αυτού, γίνονται υποχρεωτικοί οι ευρωπαϊκοί στόχοι για τη μείωση των σακουλών και είναι πλέον φανερό ότι οι πλαστικές σακούλες έχουν κάποιο κόστος. Όπως έδειξαν οι πρακτικές που εφαρμόζουν ήδη ορισμένα κράτη μέλη, η δραματική μείωση της κατανάλωσης των σακουλών μιας χρήσης είναι εύκολα εφικτή μέσω μιας ολοκληρωμένης πολιτικής. Η σταδιακή κατάργηση αυτών των σακουλών αποτελεί λοιπόν μια εύκολα υλοποιήσιμη λύση στο κυρίαρχο πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον», δήλωσε η ευρωβουλευτής Margrete Auken (Πράσινοι, Δανία), η έκθεση της οποίας εγκρίθηκε σήμερα με 539 ψήφους υπέρ, 51 κατά και 72 αποχές.

 

Λιγότερες πλαστικές σακούλες κατά 50% έως το 2017 και κατά 80% έως το 2019

 

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες – που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ – είναι λιγότερο πιθανό να επαναχρησιμοποιηθούν σε σχέση με τις παχύτερες, καταλήγουν συχνότερα στα σκουπίδια και ρυπαίνουν περισσότερο το περιβάλλον.

 

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση των εν λόγω λεπτών πλαστικών σακουλών κατά τουλάχιστον 50% μέχρι το 2017 και κατά 80% δύο χρόνια αργότερα (σε σχέση με τα επίπεδα του 2010). Η μείωση αυτή μπορεί να γίνεται με την επιβολή φόρων, εισφορών, περιορισμών ή απαγορεύσεων, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα καταστήματα δεν θα παρέχουν τις πλαστικές σακούλες δωρεάν, εκτός από τις πολύ λεπτές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το τύλιγμα νωπών, χύμα τροφίμων όπως τα ωμά κρέατα, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

 

Μέχρι το 2019, οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το τύλιγμα φρούτων, λαχανιών και ειδών ζαχαροπλαστικής θα αντικατασταθούν από σακούλες από ανακυκλωμένο χαρτί ή από πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες που είναι βιοαποικοδομήσιμες και λιπασματοποιήσιμες. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζουν ότι οι βασικές απαιτήσεις όσον αφορά τόσο τις συσκευασίες που είναι ανακτήσιμες υπό τη μορφή λιπασματοποίησης όσο και τις βιοαποικοδομήσιμες συσκευασίες  θα πρέπει να τροποποιηθούν.

 

Συμπληρωματικές πληροφορίες

 

Μόνο το 2010 εκτιμάται ότι κάθε πολίτης της ΕΕ χρησιμοποίησε 198 πλαστικές σακούλες, το 90% των οποίων ήταν πολύ λεπτές, δηλαδή πολύ ρυπογόνες. Αναμένεται, μάλιστα, να αυξηθεί περισσότερο με τον καιρό η κατανάλωση πλαστικών σακουλών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες κατέληξαν στα σκουπίδια το 2010 στην ΕΕ.

 

Επόμενα βήματα

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης προκειμένου να διασφαλίσει ότι το έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου μπορεί να συνεχιστεί από τους ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν το Μάιο και να χρησιμοποιηθεί ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.