Η πρώτη σύνοδος της Πολιτικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Επαγγελματιών Αθήνας.
Το παρόν έδωσε ο Αλέξανδρος Τσίμας από την Αλμωπία, ως μέλος της διοικούσας και πολιτικής επιτροπής του κόμματος, ενώ στην τοποθέτηση του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήρθε για να καλύψει το μεγάλο κενό που υπάρχει στον χώρο των Σοσιαλιστικών ιδεών αυτή τη στιγμή στη χώρα, ήρθε να απεγκλωβίσει και να δώσει «πολιτική στέγη» σε μια μεγάλη μερίδα πολιτών που δεν έχει μια πολιτική δύναμη να εκφράζει τις σταθερές της αξίες και τα οράματα που έχει για την κοινωνία και την οικονομία αλλά και να δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς νέους κυρίως ανθρώπους, να επιλέξουν μια πρόταση που μπορεί να οδηγήσει στην προοδευτική έξοδο από την κρίση».
Από την μεριά του, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Τζουμάκας, στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «αιχμή της κρίσης, που τη βιώνουν καθημερινά οι Έλληνες πολίτες, αποτελούν οι ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές και τα μνημόνια λιτότητας, διάλυσης του κοινωνικού κράτους και κατάλυσης δικαιωμάτων».
Σημείωσε επίσης πως «έχουμε όλες τις δυνατότητες να οδηγήσουμε σε ήττα σε κάθε χώρα και συνολικά στην Ε.Ε. αυτή την πολιτική που στην Ελλάδα εκφράζεται μέσα από το κοινωνικά μειοψηφικό, μνημονιακό μπλοκ της σύγχρονης συντηρητικής συμμαχίας Ν.Δ. και του εναπομείναντος, μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ».
Η πολιτική αυτή, «που είναι ο πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού, συνιστά σύγχρονη βαρβαρότητα και πολιτικό μεσαίωνα», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο «τι πρέπει να κάνουμε εμείς ως Σοσιαλιστές σήμερα και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;», τόνισε:
«Μια πολιτική και οικονομική συνεργασία σε επίπεδο Ε.Ε. και διεθνώς με βασικές επιλογές:
Πρώτον: Να καταστεί το χρέος βιώσιμο.
Δεύτερον: Τη σύνταξη ενός νέου –οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμου-δημοσιονομικού προγράμματος σταθερότητας από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια του δικαιώματος της πολιτικής ισοτιμίας της χώρας.
Τρίτον: Σύνταξη από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός έκτακτου προγράμματος χρηματοδότησης αναπτυξιακών δράσεων κατά κλάδο και περιφέρεια, με συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στα πλαίσια και της αποκατάστασης της βλάβης στην ελληνική οικονομία που επέφεραν τα αποτυχημένα και βίαια μέτρα κατά της χώρας από τις αποφάσεις της διακυβερνητικής της Ε.Ε αλλά και άλλων οργάνων της.
Τέταρτον: Διάλυση της τρόικα και έξοδος του ΔΝΤ τόσο από τη χώρα όσο και από την Ε.Ε. Ανάκτηση της πολιτικής αυτονομίας της χώρας και στα πλαίσια της συζήτησης στους κόλπους της Ε.Ε. για την σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Πέμπτον: Πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επανάκτηση δικαιωμάτων των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής και τη δίκαιη συμμετοχή τόσο για την έξοδο από τη κρίση όσο και για την αναδιανομή του ΑΕΠ της χώρας.
Έκτο: Tη προώθηση για συνολική λύση της ευρωπαϊκής κρίσης .
Καθοριστική θεωρούμε τη στρατηγική για μια τέτοια Πολιτική Συμφωνία, που θα βασίζεται σε επιδιώξεις στα πλαίσια της Ε.Ε. και διεθνώς αλλά το πρόγραμμα πρέπει να έχει σχέση με τα πραγματικά δεδομένα».
Τέλος επισήμανε πως «ήρθε η ώρα και οφείλουμε να συμβάλλουμε στην αναγέννηση του σοσιαλιστικού κινήματος, στην ανασύνταξη των σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων και στην ανάπτυξη σε πανελλήνια κλίμακα ενός σοσιαλιστικού κόμματος, δημοκρατικού και προοδευτικού:
• για να συμβάλλουμε στην ήττα αυτής της πολιτικής
• για την επιστροφή στην πολιτική και την οικονομία
• για την ανάκτηση της κυριαρχίας και της ισοτιμίας της χώρας,
• για την δημοκρατική λύση και για την προοδευτική έξοδο από την κρίση
• για την αυτονομία της πολιτικής
• για την λαϊκή κυριαρχία,
• για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και
• για την κοινωνική απελευθέρωση.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, είναι αυτόνομο και αυτοτελές. Πολιτική δύναμη χωρίς εξαρτήσεις, έξω από τα δίκτυα αντί-λαϊκών συμφερόντων και με δεσμούς με την ελληνική κοινωνία. Καλούμε να συμμετάσχουν στην πλαισίωση και στη δράση του Σοσιαλιστικού κόμματος εργαζόμενοι και άνεργοι, νέες και νέοι, αγρότες, επαγγελματίες, επιστήμονες, άνθρωποι της τέχνης, της παιδείας και της υγείας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και επαγγελματικών, συνεταιριστικών, συνδικαλιστικών, κοινωνικών και οικολογικών οργανώσεων».
Οι αξίες ασκούνται έμπρακτα