σ κΑπό τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του προηγούμενου αιώνα είναι η γενοκτονία των Ποντίων με πάνω από 353.000 νεκρούς. Πρόκειται για ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα και χρησιμοποιώντας τις σφαγές, τα βασανιστήρια, την πείνα και τον ξεριζωμό για να εκδιώξει τον ελληνικό χριστιανικό πληθυσμό από τον Πόντο. Το 1924 ολοκληρώθηκε η γενοκτονία και ο ξεριζωμός όταν αποχώρησε και ο τελευταίος Έλληνας από την περιοχή στην οποία ο Ελληνισμός είχε συνεχή και λαμπρή παρουσία 2.800 ετών.

Η άφιξη των Ποντίων στις Νέες Πατρίδες ήταν η απαρχή μιας πολύ δύσκολης, αλλά και συγχρόνως δημιουργικής πορείας μέσα στον χρόνο.
Πολλοί Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στην Πέλλα, προσφέροντας τόσο στην οικονομική όσο και στην πνευματική ζωή της περιοχής, μέσα από τις παραδόσεις και τα έθιμά τους.

Η ιστορική μνήμη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την επιβίωση μας, γιατί χωρίς αυτή δεν υπάρχει εθνική συνείδηση και φρόνημα.

Η επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και ταυτόχρονα τονώνει την εθνική μας συνείδηση.
Μέσα στη δύσκολη εποχή μας, όπου ακόμη και οι αξίες δοκιμάζονται, είναι χρέος όλων μας να φροντίζουμε ώστε ιδανικά, όπως η εθνική υπερηφάνεια και η αίσθηση του κοινού συμφέροντος, να παραμένουν ζωντανά.
Με οδηγό την ιστορική μνήμη, τον σκληρό αγώνα και τη απαράμιλλη δύναμη του Ποντιακού Ελληνισμού είναι βέβαιο ότι, μπορούμε να σταθούμε όρθιοι και να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά, χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας και κυρίως για τις γενιές που έρχονται.

 

 

Στάθης Καστερίδης
Υπ. Δήμαρχος Πέλλας