Παρουσίαση των βασικών αξόνων του προγράμματος της «Αλληλεγγύης» για τη διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής

040514_ΦΩΤΟ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΟΜΙΛΙΑ ΛΑ ΓΚΑΔΑΣ1«Κορυφαία προτεραιότητα για την “Αλληλεγγύη” είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Θέλουμε πάνω από όλα η Περιφέρεια μας να γίνει μια ανθρώπινη Περιφέρεια. Δεν μας αρκεί να γίνεται μόνον σύγχρονη. Τη θέλουμε και ανθρώπινη. Εργαζόμαστε σκληρά, μεθοδικά και θα το πετύχουμε ολοκληρωμένα, τα επόμενα πέντε χρόνια με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων. Οι πολίτες μας εμπιστεύονται γιατί αντιλαμβάνονται ότι μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε πράξη». Αυτό τόνισε καταχειροκροτούμενος ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας χτες στο Λαγκαδά. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Αίθουσα των Λουτρών Λαγκαδά στην εκδήλωση που διοργάνωσαν φίλοι και στελέχη της «Αλληλεγγύης», ενώ παρέστη και χαιρέτησε η υπ. Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου καθώς και υπ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Αυτοδιοικητικού Συνδυασμού.
Ο Περιφερειάρχης παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του προγράμματος της «Αλληλεγγύης» σε αυτή την κατεύθυνση επισήμανε μεταξύ άλλων πως:
«Το πρόγραμμά μας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: Πρώτον στη βελτίωση και διευκόλυνση της πρόσβασης στις υποδομές και της υπηρεσίες Υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης για όλους τους συμπολίτες μας. Δεύτερον στη δημιουργία ίσων ευκαιριών και βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες εκπαίδευσης, απασχόλησης και μέριμνας για τις ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Τρίτον στην εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένων τοπικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και τέταρτον στην ενίσχυση και στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Στους άξονες αυτούς σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε, με τον πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο, τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου από το νέο ΕΣΠΑ για την Κεντρική Μακεδονία. Για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία της Αλληλεγγύης, χωρίς διακρίσεις και κοινωνικούς αποκλεισμούς ».

040514_ΦΩΤΟ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΟΜΙΛΙΑ ΛΑ ΓΚΑΔΑΣ3pgΟ κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε για άλλη μια φορά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με την αξιοποίηση των πόρων λέγοντας ότι «καταφέραμε για το 2013 η Περιφέρειά μας να είναι πρώτη σε ολόκληρη την Ελλάδα σε εκταμιεύσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Με την υψηλή απορρόφηση και τη σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που πετύχαμε, επεκτείνουμε και αναβαθμίζουμε τις υποδομές, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας στα έργα που γίνονται και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών».
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης και επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» δήλωσε βέβαιος για το νικηφόρο αποτέλεσμα των εκλογών που διεξάγονται σε δύο εβδομάδες υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «όλοι εμείς στην “Αλληλεγγύη” είμαστε εδώ για να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε, για να δώσουμε κι όχι να πάρουμε. Και απόψε, όλοι εσείς στέλνετε από δω, τον Λαγκαδά, ένα ξεκάθαρο μήνυμα: σταματήστε το διχασμό, βάλτε ένα τέλος στα φθηνά κόλπα. Η “Αλληλεγγύη” μεταφέρει αυτό το μήνυμα στην Κεντρική Μακεδονία, αφού ο συνδυασμός μας στελεχώνεται από άξιους ανθρώπους, επιτυχημένους στους χώρους τους, άξια μέλη της κοινωνίας που προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς».
Η υπ. Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου στο σύντομο χαιρετισμό της επέμενε «στο γεγονός της επιτυχημένης και αποτελεσματικής πορείας του Απόστολου Τζιτζικώστα, το οποίο είναι ορόσημο έμπνευσης και εμπιστοσύνης για την επόμενη πενταετία, τόσο για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη μας».

Τα 4 «νήματα» της «Αλληλεγγύης» για το Δίχτυ Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Προστασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

040514_ΦΩΤΟ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΟΜΙΛΙΑ ΛΑ ΓΚΑΔΑΣ5Παρακάτω ακολουθούν τα τέσσερα κεντρικά πεδία δράσης και παρεμβάσεων για το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την καταπολέμηση της φτώχειας της «Αλληλεγγύης» :
Α. Βελτίωση και διευκόλυνση της πρόσβασης στις υποδομές και Υπηρεσίες Υγείας και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Ενεργειακή Αναβάθμιση των Γενικών Νοσοκομείων.
Αναβάθμιση τεχνολογικού εξοπλισμού στα Νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Δράσεις αναβάθμισης των υποδομών και του τεχνολογικού εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων υγείας στις αγροτικές και ορεινές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες.
Προώθηση προγραμμάτων πρόληψης & αγωγής της Δημόσιας Υγείας με ενίσχυση από τους εξειδικευμένους επιστήμονες της ΠΚΜ σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς.

Β. Ίσες ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης και βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες εκπαίδευσης, απασχόλησης και φροντίδας για τις ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Ενίσχυση της προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης και ανάπτυξη δικτύων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σε θέματα κοινωνικής ένταξης των περιθωριοποιημένων ομάδων.

Δημιουργία και ανάπτυξη δομών Ολοκληρωμένης Υποστήριξης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων στους Τομείς α) Ιατρικής & Κοινωνικής Φροντίδας, β) Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης & Συμβουλευτικής, γ)Απασχόλησης & Αυτοαπασχόλησης – Επιχειρηματικότητας.
Υποστήριξη της λειτουργίας των Δομών Κοινωνικής Φροντίδας : Σταθμοί φύλαξης βρεφών νηπίων , ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΜΕΑ σε συνεργασία με τους Δήμους.

Ανάπτυξη δράσεων υποστήριξης και ενεργοποίησης των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, σε τομείς όπως η αυτόνομη διαβίωση, η κοινωνική δικτύωση, η εθελοντική συμμετοχή τους σε δράσεις προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

Γ. Ολοκληρωμένα τοπικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Δημιουργία στη Θεσσαλονίκη, Κέντρων Υποστήριξης Αστέγων, όπου θα δίνεται η δυνατότητα διαμονής, διατροφής και ημερήσιας φροντίδας των αστέγων με τη συνεργασία των ΟΤΑ, Κοινωνικών Επιχειρήσεων και Εθελοντικών Οργανώσεων

Δημιουργία κινητής μονάδας για τη φροντίδα ατόμων με ελλιπή στέγαση

Ολοκληρωμένες κοινωνικές παρεμβάσεις σε μειονεκτικές περιοχές για την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών, με σκοπό την προώθηση της ενεργού ένταξης και τη βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση

Δικτύωση φορέων και δομών για την προώθηση του εθελοντισμού σε τοπικό επίπεδο για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας (Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Φαρμακείο) και την υποστήριξη δράσεων καταπολέμησης της φτώχειας
Κινητές Μονάδες παροχής υπηρεσιών και αγαθών για τις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές

Στήριξη των προγραμμάτων παροχής βασικών αγαθών και συσσιτίων των Μητροπόλεων και των εθελοντικών οργανώσεων με πόρους από το Ταμείο Απόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δ. Ενίσχυση με επενδύσεις και στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
Ανάπτυξη περιφερειακών μηχανισμών κοινωνικής επιχειρηματικότητας και κοινωνικής καινοτομίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, για την ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων

Ανάπτυξη μηχανισμών υποστήριξής της κοινωνικής καινοτομίας μέσω δικτύων κοινωνικών επιχειρήσεων(clusters) και ώθηση ώστε να προχωρούν στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών.

Δράσεις για την ένταξη των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων στην αγορά εργασίας μέσω των κοινωνικών επιχειρήσεων.