1

Την έγκριση από τον υπουργό Οικονομικών δηλώνουν ότι περιμένουν οι προϊστάμενοι του υπουργείου, προκειμένου να προχωρήσουν στην επαναπρόσληψη των καθαριστριών που δικαιώθηκαν δικαστικά, αλλά ακόμα δεν έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους.

Οι καθαρίστριες συνεχίζουν την καθιστική τους διαμαρτυρία για 15η ημέρα έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην Κ. Σερβίας 10, περιμένοντας να συμμορφωθεί η κυβέρνηση στη δικαστική απόφαση. Αυτή την ώρα μάλιστα πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη, καθώς βρίσκονται μέσα στην είσοδο του κτιρίου και έχουν κλειδώσει την πόρτα με αλυσίδα.

Το υπουργείο Οικονομικών όμως δεν εκτελεί τη δικαστική απόφαση, παρόλο που έχει περάσει μία εβδομάδα από την έκδοσή της.

Ο δικηγόρος των καθαριστριών δήλωσε πως οι υπεύθυνοι, με το να αγνοούν τη δικαστική απόφαση, διαπράττουν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς δεν είναι δυνατόν να πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων τέτοιες αποφάσεις.

Αν τελικά το υπουργείο δεν εφαρμόσει την δικαστική απόφαση, αυτό θα σημαίνει πολλά για όλους τους «διαθέσιμους» εργαζόμενους που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και περιμένουν να δικαιωθούν και να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους.

Ήξεις αφήξεις η απόφαση Στουρνάρα

Τελικά, μετά τις πιέσεις που υπήρξαν με απόφαση του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ζητά να επανατοποθετηθούν προσωρινά  στις θέσεις τους οι απολυμένες καθαρίστριες που δικαιώθηκαν δικαστικά αποφάσισε  μία εβδομάδα μετά την σχετική απόφαση και τρεις ημέρες πριν τις εκλογές.  Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για προσωρινή αναδίπλωση του κ. Στουρνάρα που τις προηγούμενες ημέρες αρνούνταν να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση,  μετά την πίεση που ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα, δημιουργώντας πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση ενόψει εκλογών. Πάντως αφενός δεν έχει γίνει σαφές πότε ακριβώς θα γίνει η επαναπρόσληψη, καθώς στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι δίνεται περιθώριο 60 ημερών, και αφετέρου καθίσταται σαφές ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να παραιτηθεί των ένδικων μέσων καθότι η συγκεκριμένη απόφαση πλήττει ευθέως το θεσμό της διαθεσιμότητας, καθώς, όπως δηλώνεται στη σχετική ανακοίνωση, »θα προσφύγει και στον Άρειο Πάγο κατά της συγκεκριμένης απόφασης.»

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι ο υπουργός «κάνει δεκτή την ομόφωνη γνωμοδότηση του Α” τμήματος του ΝΣΚ σε σχέση με την τηρητέα πορεία από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου στην υπόθεση επί της οποίας εκδόθηκε η 1584/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και αφορά την προσωρινή επανατοποθέτηση των υπαλλήλων του κλάδου καθαριότητας στο υπουργείο Οικονομικών».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου για το ζήτημα των καθαριστριών έχει ως εξής:

«Ο Υπουργός Οικονομικών κάνει δεκτή την ομόφωνη γνωμοδότηση του Α΄ Τμήματος του ΝΣΚ σε σχέση με την τηρητέα πορεία από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου στην υπόθεση επί της οποίας εκδόθηκε η 1584/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και αφορά την προσωρινή επανατοποθέτηση των υπαλλήλων του κλάδου καθαριότητας στο Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών: α) την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από το δικαίωμα άσκησης του ενδίκου μέσου της έφεσης β) την άσκηση αίτησης αναίρεσης κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών γ)την άσκηση αίτησης αναστολής της εκτέλεσης και αναστολής της ισχύος της εν λόγω απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, ούτως ώστε η υπόθεση να αντιμετωπιστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στο συντομότερο χρόνο, δεδομένου ότι τίθενται ζητήματα εξαιρετικής σπουδαιότητας που αποτελούν τον πυρήνα του θεσμού της διαθεσιμότητας και συνδέονται με την ερμηνεία και εφαρμογή συνταγματικών διατάξεων.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων υποβάλλει παράλληλα ερώτημα της διοίκησης προς την τριμελή επιτροπή του άρθρου 3 του ν. 3068/2002 του Αρείου Πάγου, η οποία εποπτεύει τη συμμόρφωση του Δημοσίου σε δικαστικές αποφάσεις, με αντικείμενο τη δεσμευτικότητα εκτέλεσης της απόφασης σε παρόντα χρόνο».

Μήνυση από την ΠΟΕ-ΔΟΥ

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σήμερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εφοριακών (ΠΟΕ- ΔΟΥ) κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών. Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ- ΔΟΥ, μετά και την έως σήμερα άρνηση του υπουργού Οικονομικών να υλοποιήσει την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και με αυτή ζητεί «να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση αδικημάτων που διώκονται αυτεπαγγέλτως, καθώς και η ποινική ευθύνη παντός υπαιτίου και, αναλόγως της αρμοδίου περί τούτου κρίσης, να διωχθούν οι υπαίτιοι και να τιμωρηθούν, όπως προβλέπει ο νόμος».

Η ανακοίνωση του συντονιστικού των αγωνιζόμενων καθαριστριών είναι η εξής:

«ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ;

Εμείς οι ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, από  τις  18 Σεπτεμβρίου 2013 δίνουμε έναν αγώνα για τη ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας,   με την αμέριστη  συμπαράσταση ολόκληρου του Ελληνικού Λαού.

Η δικαίωση αυτού του αγώνα είναι πια γεγονός και επισφραγίστηκε με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών  (Α/Α 1584/2014), σύμφωνα με την οποία: «υποχρεώνεται το Ελληνικό Δημόσιο να αποδέχεται τις υπηρεσίες των καθαριστριών, με τα ίδια καθήκοντα και όρους που τις παρείχαν έως και πριν την άκυρη καταγγελία». Το δικαστήριο κήρυξε  την απόφαση προσωρινά εκτελεστή! Η απόφαση αυτή, νομίμως επιδόθηκε την Παρασκευή 16.5.2014 και ώρα 13:40 στο Υπουργείο Οικονομικών  με Α.Π. 67791/2014. Μέχρι σήμερα Τετάρτη 21.05.2014 και ύστερα από 6 ημέρες, συνεχίζεται ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης, απέναντι σε μια χούφτα γυναίκες , που αποφάσισαν  να διεκδικήσουν το αυτονόητο. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ.

Από πότε στην Ελληνική Δημοκρατία η συμμόρφωση σε δικαστικές αποφάσεις είναι προαιρετική;  Είναι δυνατόν αυτοί που επικαλούνται την τάξη και τον νόμο να αρνούνται  να εκτελέσουν δικαστικές αποφάσεις; Δεν είναι δυνατό  το Υπουργείο να αντιδρά με αστραπιαία ταχύτητα σε άλλες περιπτώσεις και να μην απαντά ΑΚΟΜΗ για το αν θα υλοποιήσει απόφαση Δικαστηρίου. Κύριοι Στουρνάρα, Μαυραγάνη και Θεοχάρη, η εφαρμογή του Νόμου είναι προσωπική επιλογή, ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ!

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΟΛΗΣ  ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Καλούμε τους πολίτες, τα συνδικάτα, τις γυναικείες οργανώσεις, την νεολαία, τους ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης, να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας φωνή. Συνεχίζουμε την καθιστική μας διαμαρτυρία για 15η ημέρα έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, Κ. Σερβίας 10, μέχρι τη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στη Δικαστική Απόφαση.