ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ ” Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ”
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗΣ [ Ερευνητής – Χοροδιδάσκαλος Κρητικών Χορών]

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2014 , ΏΡΑ 19:30
ΘΕΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ :

“Ο ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΡΗΤΙΚΟ ΧΟΡΟ”
Φιγούρες Συρτού & Μαλεβιζιώτη (για άντρες & γυναίκες)
5

ΧΩΡΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ :Κολοκοτρώνη 6 ,Έδεσσα [ Στην Αίθουσα του Συλλόγου Κρητών Έδεσσας ” ο Ψηλορείτης”


ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ :Σε όσους έχουν μία σχετική γνώση των χορών της Κρήτης αλλά και σε όσους βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο επίπεδο.
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : 10 euro ανά άτομο .
Αναλυτικές πληροφορίες : 6971870962 / [email protected]

Θα δοθεί έμφαση στους αυτοσχεδιασμούς- φιγούρες σε Συρτό και Μαλεβιζιώτη, σε ανδρικές και γυναικείες φιγούρες στην έκφραση και το ύφος του χορευτή – τριας, στην ανάπτυξη χορευτικού ταλέντου του κάθε συμμετέχοντα και στον τρόπο δημιουργίας αυτοσχεδιασμών – φιγούρων.
Προσκαλούμε όσους θέλουν να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν μέσα από την τέχνη του κρητικού χορού και όλους τους χοροδιδασκάλους ελληνικών χορών.
Tα συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα πάνω από 14 ετών τα οποία να γνωρίζουν τα βασικά βήματα κάποιων κρητικών χορών ή να έχουν κάποια σχετική εμπειρία στους κρητικούς χορούς.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι προς εκπαίδευση μπορεί να είναι:
eksw
α. μαθητές κάθε ηλικίας – εθνικότητας – χορευτικού επιπέδου κρητικών χορών, αλλά και με γνώσεις (σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο) σε άλλα είδη χορού.
β. χοροδιδασκάλους με γνώσεις και εξειδίκευση σε οποιοδήποτε είδος χορού ή χορών (ελληνικών, ευρωπαικών, latin, και οποιοδήποτε άλλων). Στόχος μου είναι η δημιουργία καταρτισμένων και εμπνευσμένων χοροδιδασκάλων οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν στις χώρες διαμονής τους. Τελικός σκοπός είναι η αναβάθμιση και της τέχνης του κρητικού χορού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Κρήτη ο αυτοσχεδιασμός στον χορό έχει το σημαντικότερο ρόλο. Ποτέ στην Κρήτη δεν υπήρχαν ομαδικές – συντονισμένες φιγούρες. Όταν ο χορευτής δημιουργεί αυθόρμητα δικές τους κινήσεις εν ώρα χορού είναι η κορυφαία του στιγμή αλλά και η πιο δύσκολη.

Ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο για να ανεβάσω το επίπεδο στην κρητική χορευτική έκφραση. Όραμά μου είναι να διαδώσω και να προβάλλω την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο κρητικός χορός δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απο το flamenco,το tango,τους ιρλανδικούς χορούς και πολλά άλλα χορευτικά είδη άλλων κρατών τα οποία έχουν καταφέρει με πολύ σκληρή δουλειά και με την στήριξη όλων στη χώρα τους να γίνουν παγκοσμίως γνωστά. Χρειάζεται να αποβάλουμε την γραφικότητα και το φολκλόρ από την παράδοσή μας.
Το όραμα της διδασκαλίας μας είναι ο μαθητής να γνωρίσει και να αγαπήσει την Κρήτη και να τον αφήσουμε ελεύθερο να δημιουργήσει ανάλογα με τον χαρακτήρα του, την πνευματική του καλλιέργεια ,τα βιώματα του, την ηλικία του και το χορευτικό του ταλέντο. Δεν μας ενδιαφέρει να αντιγράψει αυστηρά το δικό μας χορευτικό ύφος. Μέσα από διαφόρους μεθόδους διδασκαλίας αποκτά χορευτική προσωπικότητα και ελευθερώνει τα συναισθήματά του. Στόχος μας είναι να ξεπεράσει το επίπεδο του μαθητή και να νιώσει χορευτής.

Γιάννης Μεγαλακάκης
Ερευνητής – Χοροδιδάσκαλος Κρητικών Χορών
[email protected]
6971870962
www.megalakakis.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗΣ

bio

Kατάγεται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο.
Το 1994 ξεκίνησε να διδάσκει κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Πραγματοποιεί επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης. Όραμα ζωής του ίδιου και του αδερφού του Γιώργου είναι να αναδείξουν και να διαδώσουν την φιλοσοφία, την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού.
Το 1997 χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998 ιδρύει μαζί με το δίδυμο αδερφό του Γιώργο, την “Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών”.
Το 2002 συμμετέχει με την χορευτική του ομάδα σε μία μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη στο θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα.
Το 2004 χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Το 2006 κυκλοφορεί την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη» σε μορφή DVD και CD από την παράσταση την οποία παρουσίασε στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2005.
Τον Νοέμβριο του 2006 ιδρύει στην Αθήνα, το Κέντρο Ερευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού.
Το καλοκαίρι του 2006 εμπνέει τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.
Τον Ιούνιο του 2008 χορεύει στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 στην Σαραγόσα της Ισπανίας.Μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό flamenco.
Τον Ιανουάριο του 2010 κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ”Χορογράφοντας”.
Το 2011 παρουσιάζει στο Ευγενίδειο Ίδρυμα-Πλανητάριο την ταινία-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη».
Την τηλεοπτική περίοδο 2010 – 2011, αναλαμβάνει την διδασκαλία κρητικών χορών στους πρωταγωνιστές της σειράς:’ ‘Το νησί” η οποία είναι μεταφορά του μπέστ σέλερ της Βικτόρια Χίσλοπ.
Την άνοιξη του 2012 παρουσιάζει την παράσταση “Φτάσε όπου δεν μπορείς” στο θέατρο ΠΚ στην Αθήνα στην οποία επίλεκτοι χορευτές της Ομάδας των αδερφών Μεγαλακάκη σύμπραξαν με δημοφιλείς στο είδος τους μουσικούς και χορευτές απο διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Τον Φεβρουάριο του 2013 παρουσιάζει μαζί με τον Ψαραντώνη και μία πολυμελή χορευτική Ομάδα μία σπάνια μουσικοχορευτική παράσταση στο θέατρο Badminton στην Αθήνα.
Τον Ιούλιο του 2013 μαζί με επίλεκτους χορευτές της Ομάδας του συνεργάζεται με τον σπουδαίο Σεβιλιάνο χορευτή του flamenco Oscar De Los Reyes και παρουσιάζουν μία μοναδική χορευτική παράσταση στα Ανώγεια της Κρήτης.
Έχει πραγματοποιήσει παραπάνω από 60 σεμινάρια κρητικών χορων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Έχει συνεργαστεί σε παραστάσεις με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής.
Πολλά άρθρα του σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.