–      αδεσποτα3     Δημιουργία επιτροπής σε συνεργασία με την νομαρχία, την διεύθυνση κτηνιατρικής και τους δήμους του νομού, η οποία θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για εξεύρεση λύσεων και αντιμετώπιση του προβλήματος.

–           Δημιουργία δημοτικής υπηρεσίας ελέγχου δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με αρχεία όπου θα κρατούνται όλα τα στοιχεία των δεσποζόμενων αλλά και των αδέσποτων ζώων, βιβλίο καταγγελιών και συμβάντων και πλήρης ενημέρωση περί του ν.4039/2012.

–           Υποχρεωτική καταγραφή και σήμανση με microchip όλων των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με την διεύθυνση κτηνιατρικής. Δεν θα εξαιρούνται οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των αδέσποτων. Να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται.

–           Ειδικό πρόγραμμα για δωρεάν στειρώσεις και κτηνιατρική περίθαλψη σε ποιμενικούς σκύλους και ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τις υποχρεώσεις τους προς αυτούς.

–           Κίνητρα για στειρώσεις στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς.

–           Πρόστιμα σε όσους δεν στειρώνουν τα ζώα τους, τα αφήνουν να γεννούν και στην συνέχεια τα πετούν ή τα εγκαταλείπουν.

–           Συχνή και συνεχή ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα τους όπως και για τις ποινές που προβλέπει ο νόμος για την κακοποίηση των ζώων.

–           Μαθήματα και ενημέρωση στα σχολεία με ευθύνη του δήμου.

      –           Δημιουργία δημοτικού προγράμματος υιοθεσιών αδέσποτων ζώων. Να προχωρήσει ο δήμος σε διαφημιστική καμπάνια προωθώντας τις υιοθεσίες. Να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του πληροφορίες για το πρόγραμμα των στειρώσεων, για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων, για το πρόγραμμα υιοθεσιών, να τοποθετηθεί δημοτικός πίνακας ανακοινώσεων σε κεντρικό σημείο της πόλης όπου θα αναρτώνται φωτογραφίες ζώων προς υιοθεσία, να τοποθετηθούν πινακίδες στα πάρκα για την υποχρέωση των ιδιοκτητών να περισυλλέγουν τα περιττώματα των ζώων τους και επιπλέον να τοποθετηθούν ταΐστρες αδέσποτων περιφερειακά του κέντρου της πόλης, ώστε να προωθούμε την ευσυνείδητη φιλοσοφία της φιλοζωίας.

–           Διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων στις κατά τόπους κοινότητες με την συμμετοχή των τοπικών φορέων, με στόχο την ενημέρωσή τους ως προς τις υποχρεώσεις τους για την ευζωία και προστασία των ζώων που διαβιούν στην περιοχή τους.

–           Συνεργασία του δήμου με την ΕΛ.ΑΣ. η οποία αυτεπάγγελτα ως οφείλει εκ του νόμου πρέπει να διώκει όλους αυτούς που κακοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο τα ζώα.

–           Δημιουργία δημοτικής κλινικής ζώων με πρόσληψη κτηνιάτρου (κάλυψη θέσης κτηνιάτρου με διορισμό, μετάταξη, απόσπαση), όπου θα στειρώνονται και θα χειρουργούνται άρρωστα και τραυματισμένα ζώα (ή συνεργασία με τους ιδιώτες που εδρεύουν στα όρια  του Δήμου).

         Δημιουργία ειδικού κοινού λογαριασμού (Δήμου -Φιλοζωικού Συλλόγου)

 

 όπου θα κατατίθενται χρήματα απο πρόστιμα που προκύπτουν απο το

 

ν.4039/2012.

    

        Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων μέσω ΔΕΥΑ

 

 –       Δημιουργία σύγχρονου  καταφυγίου 50 ζώων

 

(Οι δήμοι που δεν εφαρμόζουν προγράμματα στειρώσεων των αδέσποτων ζώων, προβαίνουν σε παράνομες περισυλλογές ζώων και η μοναδική μέριμνά τους είναι ο εγκλεισμός των ζώων στα παράνομα καταφύγιά τους, με αποτέλεσμα τον υπερπληθυσμό και με όλα όσα αυτός συνεπάγεται. Έχει παρατηρηθεί σε 5 τετραγωνικά μέτρα να συμβιώνουν 4 και 5 αδέσποτοι σκύλοι. Καταφύγια σε πόλεις όπως η Ρόδος, στο Λαύριο, στις Σέρρες, στην Έδεσσα, στα Γιαννιτσά, στην Χαλκίδα, στα Ιωάννινα, στην Ραφήνα, στην Χίο, στην Καβάλα, στην Κέρκυρα, στην Λαμία κ.α., λειτουργούν χωρίς άδεια και προϋποθέσεις και σε πολλά εξ αυτών σημειώνονται σωρείες παραβάσεων και απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των ζώων).

 

       Εκπαίδευση υπαλληλικού προσωπικού απο καταρτισμένο επιστημονικό

 

 υπεύθυνο (κτηνίατρο και εκπαιδευτή ζώων) για τον χειρισμό, αντιμετώπιση

 

 και περισυλλογή αδέσποτων ζώων.

 

Ο

Η

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Σιώνης Αναστάσιος

Παπαδοπούλου Νεκταρία