image006Κομβικά γεγονότα για τα μέσα ενημέρωσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις Ευρωπαϊκές εκλογές στις 22 – 25 Μαΐου περιλαμβάνουν τη συζήτηση των υποψηφίων (debate), τη βραδιά των εκλογών και την έναρξη των διαβουλεύσεων για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Συζήτηση Υποψηφίων (debate)  

Σήμερα, 15 Μαΐου, ένα Προεδρικό debate με τους πέντε κορυφαίους υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα φιλοξενηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, οργανωμένο από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (Eurovision). Στη συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει από τις 21.00 έως τις 22.30 (22.00 – 23.30 ώρα Ελλάδας), θα συμμετάσχουν ο JeanClaude Juncker για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Martin Schulz για το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Guy Verhofstadt για τη Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, ο Ska Keller για το Κόμμα των Πρασίνων και ο Αλέξης Τσίπρας για το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

 

Η συζήτηση θα μεταδοθεί από 49 τηλεοπτικούς σταθμούς, 38 διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και 9 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Θα μεταδοθεί σε 23 γλώσσες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, με τη βοήθεια του Euronews, θα είναι επίσης διαθέσιμο στην περσική γλώσσα, στα ουκρανικά και τα ρώσικα.

 

Ιστοσελίδα: www.elections2014.eu/presidentialdebate

Hashtags : #TellEurope  #EP2014

 

Βραδιά των εκλογών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα φιλοξενήσει την εκλογική βραδιά στις 25 Μαΐου. Οι προβλέψεις για την κατανομή των εδρών με βάση τα τελευταία διαθέσιμα exit polls και τις μετρήσεις θα παρουσιαστούν στα μέσα ενημέρωσης από τις 22.00 (23.00 ώρα Ελλάδας). Μόλις η ψηφοφορία κλείσει σε όλες τις χώρες της ΕΕ, στις 23.00 (24.00 ώρα Ελλάδας), θα αρχίσουν να είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα, σε επίπεδο ΕΕ. Η Αίθουσα Τύπου του Κοινοβουλίου θα είναι ανοικτή όλο το Σαββατοκύριακο.

 

Μετά τις εκλογές: τα πρώτα βήματα προς την εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής

Στις 27 Μαΐου, η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων – ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων – θα συνεδριάσει στις 11.30 (12.30 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Martin Schulz, θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης των Προέδρων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων – θα συναντηθούν αργότερα την ίδια ημέρα.