τρεμΝα αποσυρθεί το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για την “Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας” (για την τροποποίηση του ισχύοντος νόμου 2971/2001), ζητά ο υπ. Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Μ. Τρεμόπουλος. Με το σχέδιο νόμου αίρονται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες και ανοίγει ο δρόμος για την χωρίς όρους οικονομική τους εκμετάλλευση. Κάθε περιβαλλοντική και κοινωνική προστασία έναντι της ιδιωτικής οικονομικής εκμετάλλευσης αίρεται και οι παραλίες αφήνονται βορά σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπητς-μπαρ, ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, κατασκευές, τσιμέντα και μπετά.

Ακόμη και οι ανεπαρκείς περιορισμοί που είχαν απομείνει όπως το μέγιστο μήκος 500μ. που μπορούσαν να καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις, η υποχρεωτική ζώνη 100μ. ελεύθερης πρόσβασης, η ελεύθερη ζώνη ακριβώς μπροστά από τη θάλασσα ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη μετακίνηση των κολυμβητών, πλέον δεν αναφέρονται στο νέο σχέδιο νόμου. Ταυτόχρονα αφαιρέθηκαν οι σαφείς αναφορές για την προστασία της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες κάτι που ανοίγει το δρόμο για την περιορισμένη και επί πληρωμή πρόσβαση σε αυτές.

Ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε: «Αγωνιζόμαστε χρόνια για την προστασία του αιγιαλού από τα αυθαίρετα, τα μπητς-μπαρ και τη τσιμεντοποίηση. Δυστυχώς, ούτε η κεντρική διοίκηση, ούτε οι τοπικές αρχές σεβάστηκαν παραλίες που αποτελούσαν σημαντικά οικοσυστήματα, όπως ο Λαγανάς στη Ζάκυνθο ή ο Άγιος Μάμας στη Χαλκιδική. Με το νέο νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών και οι τελευταίοι προστατευτικοί περιορισμοί που υπήρχαν αίρονται και οι μπουλντόζες θα καταστρέψουν τα πολυτιμότερα οικοσυστήματα στα οποία βασίζεται ο ελληνικός τουρισμός. Το Ελληνικό σύνταγμα παραβιάζεται κατάφορα και χωρίς ντροπή για να εξυπηρετηθούν όχι τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας, αλλά για να στραγγίξουν και την ελάχιστη οικονομική αξία του ελληνικού περιβάλλοντος οι διεθνείς κερδοσκόποι. Αυτό το τερατούργημα πρέπει να αποσυρθεί ως καταστροφικό».