«Εμείς ξέρουμε τα προβλήματα,
έχουμε τις λύσεις και τις προοπτικές»
Οι βασικοί άξονες για το Αποτελεσματικό και Συμμετοχικό Μοντέλο Διακυβέρνησης
«Οι παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας θα γίνουν και θα τις υλοποιήσουμε εμείς. Γιατί με απόλυτη προτεραιότητα τις εντάσσουμε στο νέο ΕΣΠΑ. Εδώ, από τη Χαλκηδόνα, θέλω να το ξεκαθαρίσω, γι΄ άλλη μια φορά και για να σταματήσουν διάφοροι να λένε λόγια στον αέρα: Με δικούς μας πόρους, με χρήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώσαμε τις μελέτες, που είναι απαραίτητες για να ενταχθεί το έργο στο νέο ΕΣΠΑ. Και ταυτόχρονα, με επίμονες προσπάθειες, διεκδικήσαμε και έχουμε λάβει τη δέσμευση του Υπουργείου Υποδομών, ότι το έργο θα ενταχθεί ως ενιαίο, στο νέο ΕΣΠΑ. Αυτά, για να ενημερώνονται και εκείνοι που εμφανίστηκαν πρόσφατα να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τον τόπο μας». Αυτό τόνισε χτες το βράδυ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» Απόστολος Τζιτζικώστας από τη Χαλκηδόνα. Συνοδευόμενος από υπ. Περιφερειακούς Συμβούλους, ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε χτες το βράδυ σε εκδήλωση φίλων και στελεχών της «Αλληλεγγύης» στο Δήμο Χαλκηδόνος. Παράλληλα, διευκρίνισε πως, στις άμεσες ενέργειές, και πάλι ως Διοίκηση της Περιφέρειας για τα επόμενα κρίσιμα πέντε χρόνια, είναι και η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ του έργου της σύνδεσης του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, που όλοι, αντιλαμβάνονται πόσο χρήσιμο θα είναι για την προώθηση των προϊόντων μας στις αγορές της Ευρώπης. «Τα λέω αυτά, γιατί o συνδυασμός μας, η “Αλληλεγγύη” ακούει μόνο τους πολίτες. Εσείς είστε η δύναμή μας και μαζί θα διαμορφώσουμε την Κεντρική Μακεδονία των επόμενων πέντε χρόνων», συμπλήρωσε ο κ. Τζιτζικώστας χειροκροτούμενος θερμά στον κατάμεστο χώρο του ξενοδοχείου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.
Εκτενείς αναφορές όμως έκανε ο Περιφερειάρχης και επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» στο κύριο δίπολο που θέτει ο Αυτοδιοικητικός Συνδυασμός για την Κεντρική Μακεδονία τη νέα εποχή, που είναι η ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η πολύπλευρη ανάπτυξη του τουρισμού, προτάσσοντας ως οφέλη την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας αλλά και τη δημιουργία εισοδήματος και νέων, σταθερών θέσεων εργασίας. «Εμείς», συμπλήρωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «είμαστε μια ισχυρή ομάδα, με άξια στελέχη, με ανθρώπους ικανούς και επιτυχημένους στους χώρους τους, προερχόμενοι από πολλούς κομματικούς σχηματισμούς, που χτυπάμε στα ίσια τα προβλήματα. Βλέπουμε τις προοπτικές, αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα και με τη γνώση και την εμπειρία, με πρόγραμμα και σχέδιο, δημιουργούμε την Κεντρική Μακεδονία που θέλουμε όλοι: τη σύγχρονη και ανθρώπινη».
Καταλήγοντας ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε πως όλα αυτά και πολλά ακόμα, είναι το έργο στην Περιφέρεια που αφορά τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τον τόπο. Όπως επισήμανε «είναι έργο που έγινε. Που φαίνεται. Που δεν μπορεί καμία προεκλογική κορώνα να κρύψει, όσο και αν προσπαθούν πανικόβλητοι κάποιοι. Δεν πειράζει, δεν τους ακολουθούμε. Εμείς ξέρουμε πως την Κυριακή οι πολίτες θα μας δώσουν την εντολή για να συνεχίσουμε. Οι πολίτες στηρίζουν την “Αλληλεγγύη” γιατί καταλαβαίνουν πως εμείς ξέρουμε τα προβλήματα, έχουμε τις λύσεις και τις προοπτικές. Και το κριτήριο των πολιτών υπαγορεύεται από δύο δεδομένα: την αλήθεια και την αγάπη για τον τόπο μας».
Οι 4 προτεραιότητες της «Αλληλεγγύης» για ένα
Αποτελεσματικό και Συμμετοχικό Μοντέλο Διακυβέρνησης
A. Ενίσχυση της οργανωτικής δομής και της λειτουργίας των υπηρεσιών, και πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων ενσωμάτωσης εφαρμογών των νέων Τεχνολογιών
• Ανάπτυξη και εφαρμογή λειτουργικού και οργανωτικού ανασχεδιασμού διαδικασιών με παράλληλη αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με στόχο την ενοποίηση και ομογενοποίηση των διαδικασιών σε επίπεδο περιφέρειας αλλά και τον περιορισμό των διοικητικών επιβαρύνσεων και κόστους.
• Εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευση στελεχών περιφέρειας με την χρήση
Τεχνολογιών τηλε – εκπαίδευσης (e-learning)
Β. Εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων περιφερειακής διακυβέρνησης για την άσκηση μιας αποτελεσματικής διοίκησης βάσει στόχων.
• Περαιτέρω αξιοποίηση ανοιχτού λογισμικού σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής λειτουργίας αλλά και των υπηρεσιών που παρέχει η Περιφέρεια προς τους πολίτες με στόχο αφενός τον περιορισμό του κόστους και αφετέρου τη δυνατότητα διαλειτουργικής συνεργασίας με άλλους φορείς του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
• Δημιουργία και εισαγωγή συστημάτων στοχοθεσίας και αποδοτικότητας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με βάση τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες.
Γ. Βελτίωση και διεύρυνση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
• Ανάπτυξη και λειτουργία συστήματος υποδοχής, επεξεργασίας, απόκρισης και παρακολούθησης παραπόνων πολιτών σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.
• Ενιαία Πλατφόρμα Διαχείρισης Περιφερειακών Δεδομένων και Διαδικασιών και παροχή ομογενοποιημένων πληροφοριών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
• Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης της διοικητικής διαδικασίας και της πορείας της από τους πολίτες για θέματα που τους αφορούν με τη χρήση ΤΠΕ.
Δ. Η πλήρης και ορθολογικότερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η περιφέρεια.
• Ενίσχυση των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου σε όλους τους τομείς διοικητικής πρακτικής με στόχο τη διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την καλύτερη υποστήριξη των υπηρεσιών της περιφέρειας.
• Πλήρης εφαρμογή του υπό υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακής υπογραφής με στόχο τη μείωση τουλάχιστον κατά 35% του χρόνου διεκπεραίωσης διοικητικών πράξεων.
• Ανάπτυξη και λειτουργία ανοιχτού συστήματος διαβούλευσης με επιστημονικούς και θεσμικούς φορείς για την ωρίμανση μεγάλων έργων.