Για 3η συνεχή χρονιά ολοκληρώθηκε με επιτυχία το εβδομαδιαίο πρόγραμμα (12/05-16/05/2014) ενημέρωσης και δράσης του Φιλοζωικού Συλλόγου Έδεσσας με την εθελοντική του συμμετοχή στην Ανθοέκθεση, δουλεύοντας με παιδιά νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Φέτος επιλέχτηκαν παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ τάξης των δημοτικών σχολείων, τα οποία είχαν την ευκαιρία να μάθουν απο έμπειρους εθελοντές και εκπαιδευτές τρόπους αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων (πχ τι κάνω όταν βρεθώ μπροστά σε ένα σκυλί που μοιάζει απειλητικό και πως μοιάζει ένα σκυλί όταν είναι απειλητικό, επιθετικό), τρόπους διαχείρισης αδέσποτων ζώων (πχ πως μπορώ και πότε να προσεγγίσω ένα αδέσποτο ζώο, πως διαβάζουμε την γλώσσα του σώματος των σκύλων και τι ερμηνεύει ), τρόπους ασφαλούς συμβίωσης με τα αδέσποτα ζώα (πχ τι κάνω όταν βρεθώ μπροστά σε μια αγέλη σκύλων, τι είναι η αγέλη, πως λειτούργει και πως λειτουργεί ο άνθρωπος απέναντι σε αυτήν). Παράλληλα, τα παιδάκια είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τις συμπεριφορές και τον χαρακτήρα ενός εκπαιδευμένου σκύλου θεραπείας, την γλυκύτατη και υπομονετική Λούνα (χρυσή λαμπραντορίνα) και τον θαυμάσιο Σίφη, το χρυσογέρακα που επίσης δουλεύει με παιδάκια Αμεα. Σε αυτό το σημείο, ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά την κα. Σοφία Μιχαηλίδου, εκπαιδεύτρια σκύλων και σκύλων θεραπείας Αμεα (Ροδοχώρι, Νάουσας, εκπαιδευτήριο Callibra)που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν άψογο. Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα, χαρούμενα για τη επαφή και την γνωριμία.
Επίσης, ευχαριστεί τα δημοτικά σχολεία που ανταποκρίθηκαν παρ’ όλες τις αλλοπρόσαλλες καιρικές αλλαγές. Τέλος, ο Φιλοζωικός Σύλλογος θα ήθελε να ενθαρρύνει τους γονείς, τους δασκάλους, καθηγητές και γενικότερα τους ενήλικες με την σειρά τους να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ενημερώνονται και να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δράσεις, να τα βοηθούν να εξοικειώνονται με τα ζώα, να τα διδάσκουν να σέβονται την ζωή σε όποια της μορφή, και να μην διστάζουν να ζητούν την συνεργασία ή και την βοήθεια του συλλόγου. Ξεκινώντας απο τώρα (ποτέ δεν είναι αργά να εκπαιδεύσεις παιδιά) να προσπαθήσουν όλοι μαζί, να δώσουν εφόδια στα παιδιά που θα τους κάνουν χρήσιμους και ενεργούς ενήλικες αργότερα, εφόδια όπως υπευθυνότητα, ευσυνειδησία, οικολογική/ περιβαλλοντική συνείδηση (μαθαίνουν να σέβονται την ζωή και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, να προστατεύουν το περιβάλλον, διδάσκονται έννοιες όπως αυτή του εθελοντισμού απέναντι στον άνθρωπο και τα ζώα, μαθαίνουν να είναι ενεργά, δραστήρια, μαθαίνουν να οριοθετούν τους εαυτούς τους σε σχέση με το περιβάλλον ), συναισθηματική ωριμότητα (μαθαίνουν να μοιράζονται, μαθαίνουν να συμπάσχουν, μαθαίνουν να προσφέρουν, μαθαίνουν να διεκδικούν, μαθαίνουν κοινωνικές δεξιότητες να τις αναπτύσσουν όπως, πρωτοβουλία, αποφασιστικότητα, συλλογική προσπάθεια).
Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα οφέλη που αναζητούμε και καλλιεργούμε μέσα απο την συμβίωση με τα ζώα στο περιβάλλον τους και την γνώση που διαθέτουμε πλέον για τα ζώα, οδηγούν στην ισορροπία των παιδιών που σε συνδυασμό με ένα καλό ‘πλούσιο’ σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον ‘εκπαιδεύουν’ παιδιά με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, παιδιά με ψυχική ισορροπία. Είναι πολύτιμη η σχέση παιδιά και ζώα (περιβάλλον) αρκεί να ξέρουμε πως να την διαχειριστούμε.
Ο σύλλογος θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή με έναν νέο κύκλο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, εν όψη της παγκόσμιας ημέρας των ζώων 4 Οκτωβρίου