«Στην στείρα άρνηση και το μηδενισμό απαντάμε με το έργο και το πρόγραμμά μας για μια σύγχρονη κι ανθρώπινη Μακεδονία»
Παρουσίαση των βασικών αξόνων
του προγράμματος της «Αλληλεγγύης»
για το Περιβάλλον
ΣέρρεςΠεριοδεία στις Σέρρες πραγματοποίησε χθες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη και υπ. Περιφερειακούς Συμβούλους, επισκέφτηκε δημόσιες υπηρεσίες που εδρεύουν στην πόλη των Σερρών και συναντήθηκε με θεσμικούς φορείς, ενώ το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση φίλων και υποστηρικτών της «Αλληλεγγύης».
Ο κ. Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο της περιοδείας του, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί πολλές δημόσιες υπηρεσίες, καθώς επίσης τα ΚΤΕΛ και τα Αστικά λεωφορεία, όπου είχε συνάντηση με το πρόεδρο της Κοινοπραξίας, τον οποίο συνεχάρη για το επίπεδο των υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, αλλά και για την πρωτοβουλία τους, όπως τόνισε, εν μέσω της κρίσης να παραγγείλουν ακόμη έξι νέα οχήματα που θα εξυπηρετούν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε το Μετεωρολογικό Σταθμό, τη Διεύθυνση Δασών, το Τελωνείο, το Νοσοκομείο και το Γηροκομείο των Σερρών. Στο τελευταίο, ο Περιφερειάρχης εξήρε το υψηλό επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών και εξύμνησε το έργο του προσωπικού στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας. Όπως είπε «εσείς κάνετε στην πράξη το όνομα του συνδυασμού μας: προσφέρετε πραγματική αλληλεγγύη σε αυτούς που τη χρειάζονται. Εμείς, ως Περιφέρεια θα στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες και το έργο σας μέσα από το νέο ΕΣΠΑ».
Ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους των αγροτών στις Σέρρες, οι οποίοι του ζήτησαν να σταθεί για άλλη μια φορά στο πλευρό τους, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που τους αφορούν, όπως έχει κάνει και το προηγούμενο διάστημα. Οι εκπρόσωποι των αγροτών χαρακτήρισαν τα θέματα που τους απασχολούν «καυτά ζητήματα για τους ανθρώπους του μόχθου των Σερρών», εστιάζοντας στην καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, την πληρωμή των δικαιωμάτων για τα βοσκοτόπια και την ολοκληρωμένη διαχείριση των τεύτλων.
Ο Περιφερειάρχης ανταπαντώντας υποστήριξε πως «θα κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε να κάνουμε καλά: θα παλέψουμε για τα αιτήματά σας με παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία, προτάσσοντας, πάνω από όλα το καλό του τόπου και των πολιτών».

Ο Περιφερειάρχης και επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» σε σύντομη βόλτα στην εμπορική αγορά και τα καταστήματα της πόλης, συζήτησε με νέους για τα θέματα που τους αφορούν, ενώ δέχτηκε εγκάρδιες ευχές για την επανεκλογή του στην Περιφέρεια για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η περιοδεία του κ. Τζιτζικώστα ολοκληρώθηκε με εκδήλωση φίλων της «Αλληλεγγύης» στο εκλογικό κέντρο του Συνδυασμού στις Σέρρες, στην οποία ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει στις Σέρρες και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος του συνδυασμού για το Περιβάλλον.
«Τον επόμενο μήνα παραδίδεται στην Κυκλοφορία ο οδικός άξονας Σέρρες – Αμφίπολης που συνδέει το νομό Σερρών με την Εγνατία οδό. Ένα έργο 21 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο ξεμπλοκάραμε και υλοποιούμε με ταχείς ρυθμούς. Παράλληλα, αξιοποιούμε πόρους για της διαχείριση και την προστασία της λίμνης Κερκίνης ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα, με σεβασμό στο περιβάλλον, και χρηματοδοτούμε μέσα από το ΕΣΠΑ τις αστικές αναπλάσεις στο δήμο Σερρών, τον εξοπλισμό του ΤΕΙ Σερρών, την αποκατάσταση ιεράς μονής Τιμίου Προδρόμου, ενώ ήδη παραδώσαμε το δημοτικό σχολείο Σκουτάρεως ένα πρότυπο σχολείο για την περιοχή. Τέλος, ενισχύουμε περισσότερες από εκατόν είκοσι επιχειρήσεις των Σερρών με 12 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, ενώ υλοποιούνται έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 11,5 εκ. ευρώ και πολλά ακόμα μικρότερα έργα από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας ο οποίος κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Μέσα στη δύσκολη συγκυρία δεν το βάζουμε κάτω, στην στείρα άρνηση και το μηδενισμό απαντάμε με το έργο και το πρόγραμμά μας για μια σύγχρονη κι ανθρώπινη Μακεδονία».
Οι κύριες προτεραιότητες της «Αλληλεγγύης»
για Βιώσιμο και Υγιεινό Περιβάλλον
στην Κεντρική Μακεδονία
Α. Αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης & μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος
• Ενίσχυση του δικτύου παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
• Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια.
• Αποκατάσταση του δυτικού θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού Κόλπου με την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της παράκτιας ζώνης.
• Κίνητρα για χρήση φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης στο οικιακό δίκτυο και τα δημόσια κτίρια στα αστικά κέντρα.
• Προώθηση συστημάτων συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας σε Δημόσιες υποδομές.
• Ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης και διαχείρισης περιβαλλοντικών και φυσικών κινδύνων.
• Παρεμβάσεις στον ηλεκτροφωτισμό – χρήση λαμπτήρων χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος & κατανάλωσης.
• Βελτίωση πολεοδομικών χαρακτηριστικών των αστικών κέντρων σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους.
• Αντικατάσταση & Βελτίωση του αρδευτικού δικτύου στην Κεντρική Μακεδονία.

Β. Προστασία της βιοποικιλότητας
• Διατήρηση και προστασία των προστατευόμενων περιοχών, των οικοτόπων & της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Κεντρικής Μακεδονίας.
• Εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης και προστασίας για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 & ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισής τους.
• Συντονισμός δράσεων ευαισθητοποίησης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος – προώθηση περιβαλλοντικής συνείδησης και συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις.
• Χρηματοδότηση Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς.
• Ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.
• Δράσεις προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του υδάτινου πλούτου της Κεντρικής Μακεδονίας.
• Παρεμβάσεις – διευθετήσεις ρεμάτων και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
• Προστασία των ακτών από τη θαλάσσια διάβρωση.
• Ολοκλήρωση της κατασκευής των τεχνητών υφάλων στη θαλάσσια περιοχή του Κίτρους και Λιτοχώρου, ένα έργο υψίστης σημασίας για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Θερμαϊκού.