Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» συνεργάζεται με τους Ευρωπαϊκούς Συνεταιρισμούς ΑΠΕ
«Στην Ευρώπη υπάρχουν 2.400 συνεταιρισμοί για ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, που αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή με συλλογικό τρόπο και σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ στην Ελλάδα κυριαρχούν οι μεγαλοεπενδυτές και οι πολυεθνικές, που δε σέβονται ούτε το περιβάλλον ούτε αφήνουν τοπικό όφελος».
Αυτό τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου με τον κορυφαίο Βέλγο επιστήμονα και ακτιβιστή Ντιρκ Κνάπεν, όπου παρουσιάστηκαν και τα βασικά στοιχεία του προγράμματος της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» Κ. Μακεδονίας για την Κοινωνική Οικονομία, αλλά και συγκεκριμένα στοιχεία για προγράμματα που χρηματοδοτεί στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών ΑΠΕ και τους τρόπους με τους οποίους ενισχύει ομάδες πολιτών και συνεταιρισμούς.
Τη συνέντευξη Τύπου, που εντάσσεται στα πλαίσια προώθησης συλλογικών και οικολογικών απαντήσεων στην κρίση και την ανεργία, συντόνισε ο Γιώργος Μπλιώνης, Δρ. Βιολογίας και υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος των οικολόγων στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών, με την «Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση» (ΑυΡΑ) και συμμετείχαν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, υποψήφιος Περιφερειάρχης της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», ο Οδυσσέας Χιλιτίδης, υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης με τις «Γειτονιές σε δράση – Οικολογία, Αλληλεγγύη, Πολιτισμός» και ο Κώστας Βερβερίδης, υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος των οικολόγων με την «ΑυΡΑ». Ειδικός προσκεκλημένος ήταν ο Ντιρκ Κνάπεν, διαχειριστής προγραμμάτων της Βελγικής Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κορυφαίος επιστήμονας και ακτιβιστής στην προώθηση των ΑΠΕ τα τελευταία 20 χρόνια.
Ο κ. Κνάπεν αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του συνεταιριστικού κινήματος που ειδικεύεται στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), από το συνεταιρισμό πολιτών Ecopower στο Βέλγιο (www.ecopower.be), ο οποίος ιδρύθηκε το 1991 και κύριος στόχος του είναι η χρηματοδότηση προγραμμάτων ΑΠΕ. Ο ραγδαίος πολλαπλασιασμός αυτού του τύπου συνεταιρισμών οδήγησε στην ίδρυση της Βελγικής Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών ΑΠΕ (www.rescoop.be), το 2010 και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (www.rescoop.eu), το 2013. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχει ως στόχο να στηρίξει και να αναπτύξει συνεταιρισμούς ΑΠΕ, να προωθήσει την εκπαίδευση, την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, την υποστήριξη της έρευνας και της δημιουργίας νέων συνεταιρισμών, βοηθώντας στην υπέρβαση οικονομικών και τραπεζικών εμποδίων. Με αυτό το σκεπτικό βρίσκεται και ο ίδιος αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, καθώς συντονίζει ένα σχετικό εργαστήριο στο συνέδριο για τον ευρωπαϊκό διάλογο των νέων και θα συναντηθεί με εκπροσώπους Ελληνικών συνεταιρισμών με τους οποίους είναι σε επαφή η Ομοσπονδία. Σε μια προσπάθεια πανευρωπαϊκής καταγραφής τέτοιου τύπου συνεταιρισμών από την Ομοσπονδία, και ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 400 τέτοιες, τελικά καταγράφηκαν πάνω από 2.400. Ωστόσο, στην Ελλάδα, αυτές περιορίζονται στα δάχτυλα του ενός χεριού μόνο. Κι όμως, η Ευρωπαϊκή εμπειρία θα μπορούσε να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στην παρούσα περίοδο της κρίσης. Ο ίδιος ο Ντιρκ Κνάπεν συμμετέχει και βοηθά στις προσπάθειες του Ενεργειακού και Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού Σίφνου (http://sifnosislandcoop.gr/cms/), που ιδρύθηκε πρόσφατα και βρίσκεται στα πρώτα του βήματα, όπως και ενός συνεταιρισμού που αξιοποιεί αγροτική κυρίως βιομάζα στη Λαμία, στον οποίο συμμετέχουν τόσο παραγωγοί, όσο και καταναλωτές βιοκαυσίμων και ενέργειας.
Μ. Τρεμόπουλος : 25.000 νέες θέσεις εργασίας στην ΠΚΜ από τις ΑΠΕ
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος μίλησε για κοσμογονία που συντελείται στην Ευρώπη και χαρακτήρισε την εικόνα που παρουσίασε ο Dirk Knapen, με τις 2.4000 συνεταιριστικές επιχειρήσεις στον τομέα της παραγωγή ενέργειας, ως απόδειξη ότι ιδέες που προτείνει η Οικολογία – Αλληλεγγύη εδώ και χρόνια δεν είναι φαντασιώσεις αλλά ρεαλιστικές προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες.
«Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τις ανατροπές σε ολόκληρο τον πλανήτη, το πέρασμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες έχει επείγοντα χαρακτήρα. Ταυτόχρονα στην Ελλάδα της κρίσης οι ΑΠΕ προσφέρουν μια καταπληκτική δυνατότητα για την πράσινη προοπτική και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Τρεμόπουλος και σημείωσε ότι οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας μπορούν να δημιουργήσουν 25.000 νέες θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, πάντα με «σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.»
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στον τομέα αυτό σημείωσε ότι υπάρχουν ελάχιστες πειραματικές μορφές ενώ ο κεντρικός σχεδιασμός δίνει τη «μερίδα του λέοντος» στις πολυεθνικές και στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.
« Οι συνεταιρισμοί είναι η συλλογική απάντηση στην κρίση» τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος και σημείωσε: «Το μοντέλο των συνεταιριστικών και δημοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων που σέβονται το περιβάλλον και λειτουργούν με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, είναι αυτό που προτείνουμε και αυτό που πρέπει να ακολουθήσει η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας».
Αναφερόμενος τέλος στην άντληση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία δεν περιορίζονται στο ΕΣΠΑ, ωστόσο χρειάζεται γνώση και συστηματική δουλειά για να αξιοποιηθούν.
Ο Οδυσσέας Χιλιτίδης δήλωσε «ένας δήμος θα έπρεπε να δημιουργήσει τις υποδομές για να ενισχύσει και να υποστηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες και γι’ αυτό το λόγο η παράταξή μας “Γειτονιές σε δράση – Οικολογία, Αλληλεγγύη, Πολιτισμός” στο πρόγραμμά της προτείνει την δημιουργία τέτοιων δημοτικών υποδομών, όπως π.χ. ενός Γρεφείου Ενημέρωσης & Υποστήριξης και καλεί τους πολίτες του Δήμου της Θεσσαλονίκης να ενισχύσουν τη φωνή μας στις επερχόμενες εκλογές».
Μικρό βιογραφικό του Dirk Knapen
Ο Dirk Knapen είναι διαχειριστής προγραμμάτων της Βελγικής και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewable Energy Sources COOPeratives -REScoop.be και REScoop.eu) από το 2012. Εργάζεται για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και της συν-ιδιοκτησίας στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Υποστηρίζει και καθοδηγεί ομάδες και συνεταιρισμούς πολιτών στην ανάπτυξη προγραμμάτων, αλλά και στη δημιουργία και διαχείριση των οργανώσεών τους. Ειδικεύτηκε σε οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, ενώ συμμετείχε σε περιβαλλοντικά κινήματα για ζητήματα ενέργειας και του κλίματος για πάνω από 12 χρόνια.