foyΟ κύριος Μιχάλης Φουνταλής είναι γνωστός στην Έδεσσα για τη βοήθεια που δίνει σε όσους τη χρειάζονται όλα αυτά τα χρόνια και στην πόλη μας αλλά και στα χωριά μας. Είναι διεκδικητικός και απεχθάνετε την αδικία. Ό,τι έχει κερδίσει το έχει κερδίσει με αγώνες. Αγαπάει τον τόπο του και θέλει να τον δει να πηγαίνει καλύτερα. Βρεθήκαμε στα γραφεία του Κ.Κ.Ε. και συζητήσαμε για την ενασχόλησή του με τα κοινά. Εάν θέτει τον εαυτό του επικεφαλής τελευταία φορά και τη διαδοχή, την ανεργία, τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον πεζόδρομο καθώς και τη μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό μην έχοντας εδώ φως στο τούνελ. Κάθε εβδομάδα μέχρι τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα παρουσιάζουμε όσο μπορούμε καλύτερα μέσα από αυστηρές ερωτήσεις τους επικεφαλής κάθε συνδυασμού για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας και έτσι να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση μιας καλύτερης εικόνας για τον κάθε έναν ξεχωριστά και με ίσες αποστάσεις του κάθε υποψήφιου δημάρχου.

Πότε ασχοληθήκατε με τα κοινά; Μια μικρή ιστορική αναδρομή.

λ σΜιχάλης Φουνταλής : – Με τα κοινά ασχολούμαι από μικρό παιδί. Ασχολήθηκα με το συνδικαλιστικό κίνημα στον χώρο της δουλειάς μου. Ήμουν εκλεγμένο συνδικαλιστικό στέλεχος στην Ένωση των Τεχνικών της Δ.Ε.Η., στη ΓΕΝΟΠ Δ.Ε.Η., διατέλεσα Πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. στο Νομό Πέλλας για πολλά χρόνια, διατέλεσα μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της Έδεσσας περίπου για μια 12ετία και από το 1994 σε όλες αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις ήμουν υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Έδεσσας με τους συνδυασμούς που στήριξε κατά καιρούς το Κ.Κ.Ε. ενώ ήμουν εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια.

Πόσο δυσκολευτήκατε σε αυτήν την προεκλογική περίοδο να καταρτίσετε το ψηφοδέλτιό σας;

Αγαπητέ φίλε Τάσο ειδικά σε αυτήν την εκλογική περίοδο δεν δυσκολεύτηκα καθόλου για να ολοκληρώσω το στήσιμο του συνδυασμού, αυτό φαίνεται καθαρά από την άποψη ότι από το κεντρικό ψηφοδέλτιο από τους 30 που είναι υποψήφιοι οι 20 είναι νέα πρόσωπα. Δηλαδή έχουν βγει στην άκρη άνθρωποι που συνεργάστηκαν και στήριξαν τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης τα προηγούμενα χρόνια και τους ευχαριστώ δημόσια γι’ αυτήν τους την παρουσία όλα αυτά τα χρόνια και το ότι έρχονται πλέον νέοι άνθρωποι, νέοι αγωνιστές για τη ζωή, αυτοί που αντιμετωπίζουν και τα σοβαρότερα προβλήματα έρχονται να πλαισιώσουν τον συνδυασμό μας. Ήδη το έλεγα και πριν στον κόσμο, ότι εδώ και 20 ημέρες, σχεδόν έναν μήνα έχουμε ολοκληρώσει τον συνδυασμό. Οι δημότες του Δήμου της Έδεσσας είχαν τα προηγούμενα χρόνια διοίκηση του Δήμου από το ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Σόντρα που συνεργάζονταν και με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως θυμάμαι υποψήφιος ήταν μαζί του και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Γνώρισε καλά τι σημαίνει διοίκηση από τον συνδυασμό που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ.

λποΕπίσης, τα τελευταία χρόνια γνώρισε και την άλλη διοίκηση του Δήμου, από τον κύριο Γιάννου ο οποίος στηρίχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κόσμος πίστευε ότι θα φύγει ο ένας θα έλθει κάποιος άλλος και θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο για αυτούς. Το ότι διαπιστώνει δυστυχώς ότι τα πράγματα όχι μονάχα δεν αλλάζουν για τον Δήμο μας αλλά πάνε από το κακό στο χειρότερο, αυτό μας επαληθεύει από την άποψη του ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα και βιώνουν οι δημότες μας εμείς τους είχαμε προειδοποιήσει και παλέψαμε για να μην περάσουν τέτοια είδους μέτρα και στον Δήμο και στην κοινωνία. Δυστυχώς αυτά τα βιώνει σήμερα ο Εδεσσαίος πολίτης. Γι’ αυτό μας δίνουν περισσότερη εμπιστοσύνη σήμερα και συμμετέχει στον συνδυασμό μας με νέους ανθρώπους που θα παλέψουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ένας τρόπος για να παλέψει ο νέος για τα δικαιώματά του είναι να συμμετέχει στα Κοινά και μάλιστα με τον συνδυασμό εκείνον που έχει δώσει εξετάσεις στον Εδεσσαίο πολίτη, ότι υπερασπίζεται με κάθε δυνατό τρόπο και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και έξω από αυτό τα συμφέροντά του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Θα ζητήσει κάποιος τη βοήθειά μας, θα τρέξουμε να τον βοηθήσουμε χωρίς δεύτερη κουβέντα και θα προσπαθήσουμε να του το επιλύσουμε.

Πιστεύαμε ότι την προηγούμενη τετραετία θα είναι η τελευταία φορά που βάζετε υποψηφιότητα στον Δήμο Έδεσσας.

μφΑγαπητέ φίλε Τάσο, ήδη από την προηγούμενη φορά υπήρχαν σκέψεις για να μην είμαι ξανά επικεφαλής αυτού του συνδυασμού. Όμως λόγω του ότι οι άλλοι δύο συνδυασμοί έχουν ξεπέσει στα μάτια του κόσμου, όταν εκμυστηρευτήκαμε αυτήν την άποψη στο περιβάλλον μας, ο κόσμος μας είπε ότι τώρα που αποφασίζουμε να κάνουμε ένα βήμα θα πάτε με έναν νέο άνθρωπο που ακόμη ο κόσμος δεν τον γνώρισε ή δεν τον γνωρίζει και θα αφήσουμε μια συγκεκριμένη παρουσία που έχει δώσει εξετάσεις και ο κόσμος μπορεί να τον εμπιστευτεί; Τώρα θα είστε από έξω; Αυτό μας ανάγκασε εκ των πραγμάτων να είμαι και αυτήν τη φορά επικεφαλής αυτού του συνδυασμού. Ελπίζοντας βέβαια και πιστεύοντας ακράδαντα ότι θα ενισχυθούμε πάρα πολύ σημαντικά σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση και θα έλεγα γιατί όχι να μην είμαστε εκείνοι οι οποίοι θα περάσουμε στον δεύτερο γύρο και θα διεκδικήσουμε και τη διοίκηση του Δήμου. Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτήν την πολιτική και μάλιστα σε όλα τα μέτωπα και όσον αφορά τον Δήμο όπου θα πρέπει να στηριχτεί από τη Λαϊκή Συσπείρωση και όσον αφορά την Περιφέρεια αλλά και για τις ευρωεκλογές γιατί το Κ.Κ.Ε. είναι το μόνο κόμμα που και την αλήθεια είπε στον κόσμο αλλά και αντιστάθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όσον αφορά τη διαδοχή, τα όρια ηλικίας, όπως καταλαβαίνετε είμαι και 63 ετών, θα υπάρχει μια ομαλή διαδοχή μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη δική μου την παρουσία πλέον σε ένα νέο πρόσωπο το οποίο βέβαια θα επιλέξει η παράταξη την οποία στηρίζουμε.

Πως βλέπετε τον πεζόδρομο μέσα στην πόλη;

εδΚαταρχήν με τον πεζόδρομο αν θυμάστε καλά ήμουν αντίθετος με την πεζοδρόμηση του Κέντρου της πόλης. Ήμουν αντίθετος με το σκεπτικό ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μια συζήτηση με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνταν στον χώρο του πεζόδρομου έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους επαγγελματίες όταν εμείς πάρουμε την απόφαση για πεζοδρόμηση να έχουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ένα με δύο χρόνια, έτσι ώστε να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους αλλού. Όταν λοιπόν αποφασίσαμε τελικά την πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης πολλοί επαγγελματίες βρέθηκαν σε αδιέξοδα. Αναγκάστηκαν να αλλάξουν επαγγελματική στέγη μειώνοντας έτσι τα εισοδήματά τους και χάνοντας το μεροκάματό τους. Το κύριο είναι όμως ότι δεν πρόκειται ο πεζόδρομος να δημιουργήσει συνθήκες για οικονομική ανάκαμψη του κέντρου της πόλης γιατί πάντοτε η δική μας η παράταξη συνέδεε την άνοδο την οικονομική των επαγγελματιών σε συνάρτηση με το εισόδημα των εργαζομένων και των αγροτών. Γι’ αυτό και το Κ.Κ.Ε. λέει ότι εργαζόμενοι, αγρότες και μικροί επαγγελματίες και μικροβιοτέχνες, πρέπει να είναι σύμμαχοι. Αυτό που λέμε εμείς Λαϊκή σημαχία, αυτό σημαίνει. Αυτές οι ομάδες πρέπει να είναι μαζί και να διεκδικούν από την πολιτεία να μην τους συνθλίβουν οι αποφάσεις που παίρνονται υπέρ των μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Άνοιξαν δύο τρεις πολυεθνικές JUMPO, LIDLE και κλείνουν μπακάλικα, μικρές επιχειρήσεις, είδη ρούχων και τα λοιπά. Εδώ έρχεται ο ρόλος του Δήμου που δεν έπαιξε τον ρόλο της στήριξης των Λαϊκών εισοδημάτων, πέσαμε σε κάποια έργα βιτρίνας. Για μένα το ζήτημα είναι να έχει εργασιακά δικαιώματα ο εργαζόμενος πλήρη, να έχει 8άωρο, να έχει ασφάλιση, να έχει κανονικό μισθό. Τι έκανε ο Δήμος τα προηγούμενα χρόνια;

Έχουμε δει ότι Δήμος μας, μη μπορώντας όμως κι αλλιώς, να παίρνει εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις. Δεκαπέντε νέοι της Έδεσσας θα φύγουνε στη Γερμανία 1 Μαΐου για εργασία μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν οικονομικά με τους γονείς τους. Θέλουν να δουλέψουν αλλά δεν βλέπουν φως. Υπάρχει φως στο τούνελ ή θα πρέπει να φύγουνε όλοι σε άλλες Χώρες για εύρεση εργασίας μιας και δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο πολιτικό χώρο;

edessa-3Εγώ είμαι ένας από αυτούς που υποφέρω από αυτήν την υπόθεση. Ο μεγάλος μου ο γιος ήδη δουλεύει στην Κύπρο και η κόρη μου εργάζεται στην Αθήνα. Δηλαδή από τα τρία μου παιδιά τα δύο έχουν φύγει. Έχω συνυποψήφιους μέσα στον συνδυασμό μου που τα παιδιά τους έχουν φύγει στο εξωτερικό. Άρα λοιπόν, βιώνοντας μέσα στην ίδια μας την οικογένεια την υπόθεση αυτή της ξενιτιάς, δεν μπορούμε με τίποτε να συμφωνήσουμε με αυτήν την κατάντια. Γι’ αυτήν την κατάντια δεν μπορούμε να πούμε ότι φταίει ο Δήμος ή ο Δήμαρχος. Για αυτήν την κατάντια φταίνε οι πολιτικές των κυβερνήσεων που έχουμε επιλέξει δυστυχώς σαν λαός τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και καλούμε εμείς τον κόσμο να καταδικάσει αυτές τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και να στηρίξουν το Κ.Κ.Ε. Η μοναδική ευθύνη του Δήμου είναι ότι έκανε πλάτες σε αυτά για να περάσουν αυτές οι πολιτικές. Όταν έρχονταν κάποιοι και έλεγαν ότι δεν σας δίνουμε σαν Δήμο εκείνα τα οικονομικά για να λειτουργήσει ο Δήμος έτσι όπως πρέπει, παίρναμε 6.400.000 και τώρα παίρνουμε 2.300.000 επόμενο είναι λοιπόν να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά ένας Δήμος. Αντί όμως ο Δήμος να κατέβει στον κόσμο και να πει ότι “Αυτή η κυβέρνηση, η προηγούμενη κυβέρνηση μας στερούν αυτά που μας στερούν ελάτε να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε αυτά που μας οφείλουν για να μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά για να έχουν τα παιδιά μας θέρμανση στα σχολεία, να έχει το κολυμβητήριο θέρμανση για να μην το κλείσουμε, για να έχουν οι παιδικοί σταθμοί δωρεάν παροχή αυτών των υπηρεσιών χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν τροφή οι γονείς και για άλλα πάρα πολλά, χρειάζεται να διεκδικήσουμε κονδύλια από τον Κρατικό προϋπολογισμό”. Όταν λοιπόν ο Δήμος αντί να βγει στον κόσμο και να τους εξηγήσει ότι πρέπει να διεκδικήσουμε αυτά τα κονδύλια κάθεται και λέει – Ε τι να κάνουμε; Εμείς αυτά έχουμε έτσι θα διαχειριστούμε στην πορεία, άρα λοιπόν, αυτή τη μιζέρια θα διαχειριστούμε. Ε δεν μπορούμε εμείς να συμφωνήσουμε. Όταν έρχεται το Κράτος και λέει ότι ΕΓΩ δεν σας αφήνω να κάνετε προσλήψεις, δεν σας δίνω το δικαίωμα να πάρετε 8μηνο ή δεν σας δίνω το δικαίωμα να πάρετε μόνιμο προσωπικό και πάρτε δίμηνα να εναλλάσσονται έτσι ώστε να ανακυκλώνεται η ανεργία και η φτώχια και η εξαθλίωση, εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτήν τη λογική. Την απαίτηση αυτή θα τη διεκδικήσει μια Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου και την ανέχειά μας να την αντιμετωπίσουν με μια Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια και ένα ισχυρό Κ.Κ.Ε. που έχει δώσει δείγματα γραφής, που αγωνίζεται για τη βελτίωση του βιωτικού επιπέδου του Ελληνικού λαού κάθε μέρα και εκεί που είναι εκλεγμένοι αλλά και στο πεζοδρόμιο με τους αγώνες που αναπτύσσουμε το προηγούμενο διάστημα. Για πείτε μου, τι κάνει το Εργατικό Κέντρο της Έδεσσας στον Δήμο της Έδεσσας; Εγώ να θυμίσω κάποιους παλαιότερα όταν υπήρχε ένας κομμουνιστής μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τα προηγούμενα χρόνια θυμάστε τι γινότανε; Τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων; Που είναι λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια το Εργατικό Κέντρο της Έδεσσας που έχουν τσακιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων; Ποιες παρατάξεις ήταν εκεί; Δεν ήταν οι παρατάξεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια στο Εργατικό Κέντρο που δεν έχουν κουνήσει το δαχτυλάκι τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων; Μόνο αγωνιστικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση.