ελλασΑπογειώνουν τις τουριστικέςστην Ελλάδα οι αυξημένες προγραμματισμένες αεροπορικέςθέσεις από το εξωτερικό, ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για εφέτος.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σε επεξεργασία των στοιχείων του ετήσιου προγραμματισμού των πτήσεων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ), κάνει λόγο για 19 εκατομμύρια αφίξεις και ταυτόχρονα επισημαίνει την ανάγκη για υλοποίηση επενδύσεων στις ξενοδοχειακές υποδομές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, η Ελλάδα χρειάζεται 150.000 νέα κρεβάτια προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της ζήτησης με γνώμονα την ποιότητα.

Οι παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι ο στόχος των 24 εκατ. τουριστών έως το 2021 (μία πρόβλεψη της McKinsey), θα επιτευχθεί πολύ πιο γρήγορα. Ο κ. Ανδρεάδης σημειώνει ότι τα 20 εκατομμύρια τουρίστες είναι η οροφή σε αυτή τη φάση για την Ελλάδα, καθώς γνώμονας παραμένει η προσφορά ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών.

 

Η σημασία των αερομεταφορών στην περιφέρεια

Τον καταλυτικό ρόλο των αερομεταφορών στην αύξηση της τουριστικής κίνησης της χώρας, επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Σπύρος Γαλιατσάτος και μεταφέρει τα λαμβάνοντα στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου.

“Οι αεροπορικές εταιρίες απογείωσαν τον εισερχόμενο τουρισμό σε Κεφαλονιά και Κέρκυρα. Η μεν Κεφαλονιά καρπώθηκε 31% και πλέον αύξηση στην τουριστική της κίνηση πέρυσι, στην δε Κέρκυρα, η έλευση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους έσωσε την παρτίδα των αφίξεων για το νησί του Ιουνίου”.

 

Τι λένε οι ξενοδόχοι

Από την πλευρά των ξενοδόχων των αστικών περιοχών, επισημαίνεται ότι ο υποψήφιος πελάτης επιλέγει μόνος του να κάνει κράτηση σε αεροπλάνο και ξενοδοχείο, ενώ οι ξενοδόχοι της περιφέρειας σημειώνουν ότι η εξάρτηση από τους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες παραμένει ζωτική. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η τάση των δυναμικών πακέτων είναι ακμάζουσα και για την Ελλάδα.

Να τονιστεί ότι από την έρευνα του ΣΕΤΕ, προκύπτει ότι οι τακτικές πτήσεις θα είναι πλέον περισσότερες από τις πτήσεις τσάρτερ (51% τακτικές / 49% τσάρτερ) σηματοδοτώντας στη χώρα μας συνθήκες μεγαλύτερης ισορροπίας στα τουριστικά δίκτυα διανομής, άρα και στη ζήτηση.

Ο κ. Γαλιατσάτος εκτίμησε ότι και φέτος η Κεφαλονιά θα καταγράψει διψήφια νούμερα ανόδου του εισερχόμενου τουρισμού, ενώ αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα και για την αύξηση του εγχώριου τουρισμού.

 

Εταιρείες Χαμηλού Κόστους στην Αθήνα το 2014

Καταγράφεται αύξηση 33% (από 12 σε 16) των εταιρειών χαμηλού κόστους που επιχειρούν στο ΔΑΑ το καλοκαίρι 2014. Αυτό συνεπάγεται με αύξηση των εξυπηρετούμενων προορισμών κατά 36% (από 25 σε 34 πόλεις και 38 αεροδρόμια). Όπως τονίζεται οι εταιρείες χαμηλού κόστους αποτελούν το 28% του συνόλου των αεροπορικών εταιριών που θα επιχειρούν προγραμματισμένες πτήσεις στην Αθήνα το καλοκαίρι εφέτος.