Την πρωτοβουλία της για τη διαμόρφωση κοινής στάσης των παρατάξεων στην αντιμετώπιση της εισόδου της Χρυσής Αυγής στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η Ελεάννα Ιωαννίδου.
Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Γειτονιές σε δράση, Οικολογία-Αλληλεγγύη-Πολιτισμός» συνάντησε ήδη και βρήκε θετική ανταπόκριση από τους κυρίους Μπουτάρη, Μηταφίδη, Ρακκά και Στεργίου ενώ δεν κατάφερε παρά την προσπάθειά της να έρθει σε επαφή με τους κυρίους Δελλή και Καλαφάτη.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ανταποκρινόμενος στην πρωτοβουλία της ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος θα συγκαλέσει συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.
«Η απομόνωση της Χρυσής Αυγής δεν έφερε αποτελέσματα, χρειάζεται δράση μέσα στην κοινωνία για να εμπεδώσει ο πολίτης την Ιστορία» είπε η Ελεάννα και πρόσθεσε ότι «το θέμα είναι πλέον ότι υπήρξαν συμπολίτες μας που ψήφισαν έναν υμνητή του Ολοκαυτώματος. Όχι απλά αρνητή αλλά υμνητή του Ολοκαυτώματος.» Εξηγώντας το φαινόμενο η Ελεάννα Ιωαννίδου ανέφερε ότι πρόκειται για ανθρώπους που έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη δύναμη της δημοκρατίας ζώντας σε συνθήκες φτώχειας και απελπισίας ανάλογες του Μεσοπολέμου. Στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου ζήτησε την ενίσχυση της δημοκρατικότητας των θεσμών, τη συναπόφαση της γειτονιάς, τη συμμετοχή των πολιτών σε ότι αφορά την ζωή τους. «Αν αποφασίζουν οι ίδιοι οι πολίτες τι θα κάνουν τα χρήματα για τη γειτονιά τους, αν δουν ότι έχουν ρόλο, ότι υπάρχει διαφάνεια, θα καταλάβουν ότι δεν μας αξίζει ο φασισμός και η βαρβαρότητα» είπε η Ελεάννα και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δύο είναι τα αντίδοτα στο ναζισμό: Δημοκρατία και αλληλεγγύη».
Στην δεύτερη τοποθέτηση της και σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει στο β’ γύρο των δημοτικών εκλογών η Ελεάννα, αφού αναφέρθηκε στο σκεπτικό της συνέλευσης της κίνησης “Γειτονιές σε δράση”, και την θέση της για αλλαγή εκλογικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση με κατάργηση του β’ γύρου, διευκρίνισε ότι η παράταξη της οποίας ηγείται αποτελείται από πολίτες, κι όχι από στρατιώτες και τους κάλεσε να ψηφίσουν σύμφωνα με την προσωπική τους κρίση, δίνοντας το βάρος στην ανάγκη της συμμετοχής. Όσον αφορά την ίδια δήλωσε: «Θα ψηφίσω την «Πρωτοβουλία» για τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη εκεί και παλεύουν για τις ιδέες που κάποτε μοιραστήκαμε. Ακόμα κι αν συχνά είναι μειοψηφία, θα έχουν την υποστήριξη μου»
Η Όλγα Στεφανή μέλος της δημοτικής κίνησης αναφέρθηκε στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας αλλά και τις αρχές που διέπουν τις «Γειτονιές σε δράση» τονίζοντας ότι:
«Οι συνελεύσεις μας θα είναι ανοιχτές σε όλες και όλους και θα είμαστε παρόντες και παρούσες ενεργά στην κοινωνία». Η Όλγα Στεφανή ευχαρίστησε επίσης τους Θεσσαλονικείς που εμπιστεύθηκαν την εναλλακτική πολιτική πρόταση που καταθέτουν οι «Γειτονιές σε δράση». Ακόμα παρουσίασε τις πολιτικές προτεραιότητες και τις επόμενες δράσεις της δημοτικής κίνησης προαναγγέλλοντας πιλοτική εφαρμογή μεθόδων διαβούλευσης σε επίπεδο γειτονιάς και δράσεις για την δημιουργία Ηθικής Τράπεζας
Ο Οδυσσέας Χιλιτίδης, μέλος της δημοτικής κίνησης, διευκρίνισε ότι οι «Γειτονιές σε δράση, Οικολογία-Αλληλεγγύη-Πολιτισμός» έχουν διαφορετική θέση από τις παρατάξεις των δύο μονομάχων του β’ γύρου σε θέματα όπως η χωροθέτηση του ΣΜΑ, η καύση των απορριμμάτων, ο τρόπος της αξιοποίησης του δημόσιου χώρου (περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, αδόμητα οικόπεδα, πρώην στρατόπεδα, εργοστάσιο Αλλατίνη), η τοποθέτηση του δήμου Θεσσαλονίκης στην καταστροφική εξόρυξη χρυσού που θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική, η οποία παρά την μεγάλη απόσταση από την πόλη μας θα την επιβαρύνει με ρύπους αλλά και επικίνδυνες ουσίες οι οποίες διακινούνται από το λιμάνι και τους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Από την άλλη πλευρά ο Οδυσσέας Χιλιτίδης χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη συνεργασία των παρατάξεων για την εφαρμογή πρακτικών κοινωνικής οικονομίας για το ξεπέρασμα της κρίσης και της μάστιγας της ανεργίας κυρίως των νέων . Όπως επίσης και στην ανάπτυξη πρακτικών βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη με τη διαμόρφωση πεζοδρόμων, πεζοδρομίων, στάσεων και σταθμών αλλά και η εύρεση εναλλακτικών μορφών δημόσιας συγκοινωνίας μια και το έργο του Μετρό δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται, αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, πριν το 2030.