«Πάνω από όλα η Κεντρική Μακεδονία.
Μακριά από εντολές,
μακριά από συνεννοήσεις με κλειστές πόρτες»
Οι προτεραιότητες της «Αλληλεγγύης» για ένα Νέο Πρότυπο Οικονομικής Ανάπτυξης – Βιώσιμες Θέσεις Απασχόλησης
«Είμαστε αποφασισμένοι μακριά από εντολές και συνεννοήσεις πίσω από κλειστές πόρτες να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Πάνω από όλα η Κεντρική Μακεδονία. Εσείς, εδώ στον Πολύγυρο, εδώ στη Χαλκιδική μας, αντιλαμβάνεστε πως το ενδιαφέρον μου για τον τόπο δεν πρόεκυψε ξαφνικά. Είμαι, είμαστε, εδώ για να πετύχουμε μια ανθρώπινη σύγχρονη Περιφέρεια». Με αυτά τα λόγια ευχαρίστησε τους Χαλκιδικιώτες και τους κατοίκους του Πολυγύρου για τη στήριξη που δείχνουν στην «Αλληλεγγύη» ενόψει των εκλογών ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής του Συνδυασμού, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης μίλησε σε εκδήλωση φίλων και στελεχών της «Αλληλεγγύης» χτες το βράδυ στον Πολύγυρο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή και συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργο και τους υπ. Περιφερειακούς Συμβούλους του αυτοδιοικητικού συνδυασμού.
Κατά την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα υποδομών που υλοποιούνται στη Χαλκιδική. Ο κ. Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στο Οδικό τμήμα Ποτίδαια – Κασσανδρεία προϋπολογισμού 66,6 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα, στη βελτίωση του τμήματος Θέρμη – Γαλάτιστα, στην Παράκαμψη Αρναίας και στην Περιμετρική οδό Πολυγύρου που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην κυκλοφορία. Όπως επίσης και στα έργα στον Άγιον Όρος, στα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων σε όλη τη Χαλκιδική συνολικού προϋπολογισμού 47 εκ. ευρώ, στο Βιολογικό καθαρισμό της Αμμουλιανής, την ενίσχυση των υποδομών εκπαίδευσης με 32 εκ. ευρώ, τα έργα στο τομέα του πολιτισμού προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ, τη διευθέτηση και αποκατάσταση του χειμάρρου Κασσανδρινού – Φούρκας καθώς και τον εξοπλισμό για το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως « Το ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα μας βασίζεται σε δύο πυλώνες: τον Πρωτογενή Τομέα και τον Τουρισμό. Η Χαλκιδική, χωρίς αμφιβολία, υποστηρίζει και τους δύο με τεράστια πλεονεκτήματα. Τώρα όμως πάμε για τα καλύτερα, με σχέδιο, διάθεση και τεχνογνωσία. Μέσα από το πρόγραμμά μας θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την Κεντρική Μακεδονία που θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις απασχόλησης. Με στοχευμένες δράσεις θέλουμε να χτίσουμε μια σύγχρονη Μακεδονία και να δώσουμε προοπτική στη νέα γενιά, τη γενιά μου».
Στην ίδια εκδήλωση, σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Γιώργος τονίζοντας ότι «συνεχίζουμε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα μια δημιουργική και ουσιαστική διαδρομή με πρόγραμμα, έργο και πάνω από όλα θέληση και εμπειρία για το μέλλον όλων των κατοίκων της Χαλκιδικής. Η «Αλληλεγγύη» μας βασίζεται στους πολίτες κι αυτοί δείχνουν τη νίκη στις εκλογές που έρχονται».
Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης έγινε δεκτός σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα στην έδρα της Μητρόπολης Κασσανδρείας, στον Πολύγυρο, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κκ Νικόδημο, ο οποίος του ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο του και αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, στον Πολύγυρο, ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Χαλκιδικής με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου. Ο Περιφερειάρχης επισήμανε μιλώντας στα Μέλη του ΔΣ του φορέα ότι στις προτεραιότητες της «Αλληλλεγύης» είναι «η περαιτέρω ενίσχυση του επιχειρείν. Με τη στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα και του Τουρισμού, αλλά ταυτόχρονα με την ουσιαστική ανάπτυξη του μοντέλου “Παράγω – Εξάγω” σχεδιάζουμε να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην βιώσιμη πορεία της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας παράλληλα νέες σταθερές θέσεις εργασίας. Το μέλημά μας για τη στήριξη του κλάδου υπαγορεύει την ακόμη πιο στενή συνεργασία που πρέπει να έχουμε και τα επόμενα πέντε χρόνια, τόσο για τη Χαλκιδική, αλλά γενικότερα για την Κεντρική Μακεδονία».
Οι προτεραιότητες της «Αλληλεγγύης» για ένα Νέο Πρότυπο Οικονομικής Ανάπτυξης – Βιώσιμες Θέσεις Απασχόλησης
Α. Τη Δημιουργία νέων θεσμικών εργαλείων και δομών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας
• Προώθηση της Δημιουργίας Περιφερειακού Επενδυτικού Ταμείου.
• Χρηματοδότηση έξυπνων συμπράξεων ή συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων, start-ups, ακαδημαϊκών ή ερευνητικών κέντρων και διεθνών εταίρων για την εφαρμοσμένη έρευνα με στόχο την επίλυση προβλημάτων κοινού ενδιαφέροντος ή
την από κοινού ανάπτυξη νέων προϊόντων.
• Πρόγραμμα χρηματοδότησης Επενδυτικών Σχεδίων παραγωγικής ανασυγκρότησης, αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού για τις επιχειρήσεις μεταποίησης με στρατηγική σημασία στην απασχόληση και στο Περιφερειακό ΑΕΠ.
• Χρηματοδοτικά κίνητρα και ενισχύσεις για υφιστάμενες και νέες μεταποιητικές επιχειρήσεις στους τομείς υψηλής ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας όπως είναι οι κλάδοι των τροφίμων, των δομικών υλικών, των κλωστοϋφαντουργικών
προϊόντων για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας.
• Στήριξη του Λιανικού Εμπορίου – Χρηματοδότηση των δικτύων επιχειρήσεων
του Λιανικού Εμπορίου και Υπηρεσιών για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας σε
θέματα προμηθειών, προώθησης προϊόντων κ.λπ.
• Ενίσχυση της δημιουργίας ιδιωτικών ερευνητικών κέντρων ΕΤΑΚ για τη στήριξη και ανάπτυξη κλάδων όπου η Περιφέρεια έχει εξειδίκευση και συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως είναι ο τουρισμός, τα δομικά υλικά, ο αγροδιατροφικός τομέας, η πληροφορική με σκοπό την καταπολέμηση της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, την ενίσχυση της καινοτομίας, το σχεδιασμό και τη βελτίωση νέων προϊόντων.
• Πενταετές πρόγραμμα προώθησης της ιδέας της επιχειρηματικότητας στα σχολεία και τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
• Χρηματοδότηση και Υποστήριξη της Δημιουργίας Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου σε εμπορικούς δρόμους και γειτονιές του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης .
Β. Το Περιφερειακό Σχέδιο Έξυπνης Εξειδίκευσης για την αξιοποίηση και διασύνδεσης της επιχειρηματικότητας με την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη την Καινοτομία
• Δημιουργία κοινής δομής διαμεσολάβησης (one-stop liaison office) μεταξύ των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας μέσω της οποίας δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα αναζήτησης ερευνητικών ομάδων, δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας προς εκχώρηση, ώριμων προς εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων, εργαστηριακού εξοπλισμού και ερευνητικών υποδομών προς χρήση.
• Πρόγραμμα υποστήριξης της επαναχρησιμοποίησης και αξιοποίησης κλειστών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, για τη φιλοξενία clusters καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων.
• Χρηματοδότηση έξυπνων συμπράξεων ή συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων, start-ups, ακαδημαϊκών ή ερευνητικών κέντρων και διεθνών εταίρων για την εφαρμοσμένη έρευνα με στόχο την επίλυση προβλημάτων κοινού ενδιαφέροντος ή την από κοινού ανάπτυξη και αξιοποίηση νέων προϊόντων.
Γ. Ολοκληρωμένα σχέδια δράσης και υποστήριξης για παραγωγικές δραστηριότητες που η Περιφέρεια έχει συγκριτικό πλεονέκτημα
• Πρόγραμμα χρηματοδότησης Επενδυτικών Σχεδίων παραγωγικής ανασυγκρότησης αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού για τις επιχειρήσεις μεταποίησης με στρατηγική σημασία για την απασχόληση και την ανάπτυξη της Περιφέρειας.
• Χρηματοδοτικά κίνητρα και ενισχύσεις για υφιστάμενες και νέες μεταποιητικές επιχειρήσεις στους τομείς υψηλής ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας όπως είναι οι κλάδοι των τροφίμων, των δομικών υλικών, των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας.
• Ενίσχυση των σχεδίων Marketing εξαγωγικών clusters για είσοδο σε νέες αγορές και διεύρυνση της παρουσίας τους σε υφιστάμενες αγορές.
• Χρηματοδότηση των δικτύων επιχειρήσεων του Λιανικού Εμπορίου.
• Ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μεταποίησης και βιομηχανίας μέσα από δημιουργία δικτύων και συνεργατικών σχηματισμών επιχειρήσεων (clusters) για παραγωγή και εξαγωγές καινοτόμων προϊόντων.
Ενίσχυση και Στήριξη της Απασχόλησης
• Προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης της εξωστρεφούς νέας επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης για ανέργους σε τομείς με συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την περιφερειακή οικονομία.
• Προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης και επανακάρτισης εργαζομένων με διακρατικό χαρακτήρα για την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων.
• Προγράμματα για τον ανασχεδιασμό και την αναδιάρθρωση του οργανωτικού μοντέλου των επιχειρήσεων για την βελτίωση της παραγωγικότητας , της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εργασίας.
• Προγράμματα Μαθητείας και Απασχόλησης σε κοινωφελείς δραστηριότητες και σκοπούς.
• Τοπικές Συμπράξεις με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων για την εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης στον εργασιακό χώρο και απόκτησης πρώτης επαγγελματικής εμπειρίας.
• Εξειδικευμένα προγράμματα ένταξης στις τοπικές αγορές εργασίας με την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών για την επαγγελματική συμβουλευτική – επανακατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων ανέργων με χαμηλά τυπικά προσόντα και με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους και στα νοικοκυριά χωρίς εργαζόμενο.