Οι Δήμοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ζητά ο Μ. Τρεμόπουλος
Μόλις 10 ημέρες απομένουν μέχρι τις 18 Μαΐου, ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το νερό της Θεσσαλονίκης και οι οικολόγοι δηλώνουν την ανησυχία τους για την οργάνωσή του, όπως φαίνεται και από σχετική δήλωση του Μιχάλη Τρεμόπουλου.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ζητήθηκε μέσα από τις αποφάσεις δεκατεσσάρων δημοτικών συμβουλίων, του συνόλου δηλαδή των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, η διενέργεια ενός τοπικού δημοψηφίσματος. Η διεξαγωγή του αποφασίστηκε ομόφωνα στις 17.2, στη μεγάλη συνέλευση που οργάνωσε το Συντονιστικό πολιτών και φορέων «SOSτε το Νερό», που αγωνίζεται ενάντια στην πώληση της ΕΥΑΘ.
Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή και από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κ. Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), με την υπ’ αριθ. 46/14 απόφασή της. Η ΠΕΔΚΜ δεσμεύτηκε να στηρίξει με όλα τα μέσα την οργάνωση και τη διεξαγωγή αυτού του πρωτοφανούς εγχειρήματος για τα ελληνικά δεδομένα. Παρόλα αυτά, λίγες μόνο μέρες πριν το δημοψήφισμα, οι περισσότερες δεσμεύσεις παραμένουν στα λόγια. Δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση των πολιτών και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο συντονισμός των εθελοντών που θα βρίσκονται πίσω από τις κάλπες.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι τα κόμματα που πέρασαν από τις κυβερνήσεις μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος έχουν ευθύνες για τη μη προώθηση των σχετικών ΠΔ για το δημοψήφισμα. Γνωρίζουμε και το ότι είναι δύσκολο το έργο της ενημέρωσης και της εξεύρεσης εθελοντών και σε αυτό κάνουν ό,τι μπορούν οι κινήσεις των πολιτών. Όμως η Ένωση των Δήμων, που εμφανίζεται ως η διοργανώτρια του δημοψηφίσματος, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εξασφαλίσει την επιτυχημένη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το νερό της Θεσσαλονίκης. Η Οικολογία -Αλληλεγγύη υποστηρίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αναπαλλοτρίωτο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Όπως και νάναι, το δημοψήφισμα είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού της Θεσσαλονίκης. Στις 18 Μαΐου ψηφίζουμε ΚΑΙ για το νερό μας!».