1

Εντός της εβδομάδας –ίσως και αύριο – αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή που έχει αναλάβει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, προκειμένου να επανακαθορίσει τα κριτήρια χορήγησης.

Ήδη ολοκληρώθηκε και ο 2ος γύρος των αιτήσεων και όσων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν αναμένεται να εισπράξουν το επίδομα πιθανότατα την Τρίτη 10 Ιουνίου.

Συνολικά, σε αυτή τη 2η δόση του κοινωνικού μερίσματος, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να διαθέσει ποσό που δεν θα ξεπεράσει τα 106 εκατομμύρια ευρώ. Αν προστεθούν και τα 133 εκατομμύρια ευρώ που έχουν καταβληθεί από τις 10 Μαίου στους δικαιούχους, το συνολικό ποσό ανέρχεται πλέον κοντά στα 240 εκατ. ευρώ τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να διαθέσει συνολικά 450 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα.

Η «στατιστική» του κοινωνικού μερίσματος, έχει μέχρι στιγμής ως εξής:

–          164.000 αιτήσεις έχουν γίνει δεκτές και αυτοί που της υπέβαλαν δικαιούνται να εισπράξουν το μέρισμα στις 10 Ιουνίου

–          Από το σύνολο των 164.000 αιτούντων, περίπου 60.000 έχουν κληθεί να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις

Πάντως, αρκετοί αποσύρουν τις αιτήσεις τους, αντιλαμβανόμενοι ότι έχουν υποπέσει σε λάθος το οποίο έχει εντοπιστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Το κυριότερο λάθος είναι η υποβολή αιτήσεων από διαφορετικά πρόσωπα τα οποία όμως δηλώνουν τον ίδιο αριθμό ρολογιού της ΔΕΗ κάτι που υποκρύπτει συγκατοίκηση. Από αιτούντες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία έχει ζητηθεί να αποσυρθούν οι αιτήσεις ώστε να αντιστοιχεί μία αίτηση ανά αριθμό ρολογιού. Υπενθυμίζεται ότι κοινωνικό μέρισμα έχουν εισπράξει από τις 10 Μαίου 206.000 άτομα.

Οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί έχουν φτάσει στις 450.000.

Η αρμόδια επιτροπή για το μέρισμα συνεδριάζει προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής των κριτηρίων και δύο είναι τα ζητήματα που αναμένεται να μπουν στο τραπέζι:

–          Η επανεξέταση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί έτσι ώστε ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι να εξεταστεί αν δικαιούνται το μέρισμα με βάση τα εισοδήματα του 2013. Προς το παρόν, η χορήγηση του μερίσματος γίνεται με βάση τα εισοδήματα του 2012

–          Η αύξηση του εισοδηματικού ορίου. Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν, το όριο διαμορφώνεται στις 6000 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης αυτού του ορίου στις 6500 ή στις 7000.