Δεκάδες χιλιάδες Βάσκοισχημάτισαν σήμερα μια ανθρώπινη αλυσίδα 123 χιλιομέτρων στη βόρεια Ισπανικήπεριφέρεια της Χώρας των Βάσκων διεκδικώντας το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμαγια την ανεξαρτησία τουςτους.

Η πρωτοβουλία “Γκούρε Έσκου Ντάγκο” (“Είναι στα χέρια μας”) που οργάνωσε την εκδήλωση, υπολόγισε πως στην αλυσίδα συμμετείχαν περίπου 100.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους βάσκοι πολιτικοί και συνδικαλιστές ηγέτες. Παρόμοια εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι στις 11 Σεπτεμβρίου στην Καταλονία, μια άλλη ισπανική περιφέρεια με μεγάλο κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας.

φώτο reuters
φώτο reuters

 

φώτο reuters
φώτο reuters
φώτο reuters
φώτο reuters
φώτο reuters
φώτο reuters

Διαδηλωτές τυλιγμένοι σε κόκκινες, λευκές και πράσινες βασκικές σημαίες ύψωναν τα ενωμένα χέρια τους καθώς ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την ανθρώπινη αλυσίδα η οποία εκτεινόταν από την πόλη Ντουράνγκο μέχρι την Παμπλόνα, που δεν βρίσκεται στη Χώρα των Βάσκων, αλλά στη γειτονική περιφέρεια της Ναβάρας, η οποία θεωρείται τμήμα της βασκικής πολιτιστικής και γλωσσικής περιοχής.

Μια παρατεταμένη οικονομική κρίση και σκάνδαλα πολιτικής διαφθοράς έχουν προκαλέσει την απογοήτευση των πολιτών από σημαντικούς θεσμούς της Ισπανίας.

Η υποστήριξη προς τους άλλοτε κυρίαρχους σοσιαλιστές και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα έχει μειωθεί δραματικά, κινήματα ανεξαρτησίας ενισχύονται στην Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων και χθες, Σάββατο, χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία στη Μαδρίτη και άλλες πόλεις ζητώντας την κατάργηση της μοναρχίας που αποκαταστάθηκε το 1975.

Η Χώρα των Βάσκων, η οποία έχει τη δική της γλώσσα και κουλτούρα, επιδιώκει παραδοσιακά μεγαλύτερη αυτονομία από την Ισπανία.

Τα τελευταία χρόνια βάσκοι ηγέτες διαπραγματεύθηκαν μεγαλύτερη φορολογική ανεξαρτησία από την Ισπανία ενώ οι αυτονομιστικές διαδηλώσεις έχουν σιγάσει. Η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, εξασθενημένη από συλλήψεις και τη μείωση της λαϊκής υποστήριξης, κήρυξε το 2011 το τέλος του ένοπλου αγώνα της.

φώτο Reuters
φώτο Reuters

 

Όμως ένα δημοκρατικό κίνημα για την ανεξαρτησία έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, εμπνεόμενο εν μέρει από τις μαζικές διαδηλώσεις στην Καταλονία. Στις 29 Μαΐου βάσκοι βουλευτές υιοθέτησαν μια συμβολική διακήρυξη αυτοδιάθεσης, αυξάνοντας την πίεση για περισσότερες εξουσίες.

φώτο Reuters
φώτο Reuters

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα προς το Ρόιτερς ότι προχωρεί με τα σχέδιά του να πραγματοποιήσει στις 9 Νοεμβρίου ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, τη διεξαγωγή του οποίου η κεντρική κυβέρνηση λέει ότι θα εμποδίσει ως αντισυνταγματική.