Απάντηση των Οικολόγων Πράσινων στον υπουργό ΠΕΚΑ, ενόψει του Συμβούλιου Υπουργών
Απαντώντας στο σάλο που ξεσηκώθηκε για τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ για τα μεταλλαγμένα, ο υπουργός ΠΕΚΑ έσπευσε χθες να δώσει συμπληρωματικές απαντήσεις στους Έλληνες πολίτες για την επικείμενη απόφαση τροποποίησης της οδηγίας 2001/18/EΚ, όσον αφορά στη δυνατότητα που παρέχεται στα κράτη μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους.
Στην απάντησή του, αναφέρεται και στην ομάδα ευρωβουλευτών των Πράσινων, η οποία ωστόσο, έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, κάνοντας λόγο για «παραπλανητική πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας» (“Misleading proposal from Greek Presidency”). Ακριβώς γιατί άλλο είναι η υπερψήφιση της δυνατότητας των χωρών να απαγορεύουν καλλιέργεια ΓΤΟ στην επικράτειά τους και άλλο να τις αφήνει απροστάτευτες η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, είχαμε ήδη δηλώσει ότι: «σε κοινή θεώρηση με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας αδυνατίζει τις δυνατότητες των κρατών μελών να αντισταθούν στις πιέσεις του λόμπυ των πολυεθνικών που προωθούν τα μεταλλαγμένα και τους προσφέρει απροσχημάτιστα κάθε καλή υπηρεσία για να αυξήσουν τις δουλειές τους στην Ευρώπη και να επεκτείνουν τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες εις βάρος των συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών, αλλά και εις βάρος πολλών χρήσιμων εντόμων, όπως οι μέλισσες. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά συμφέροντα του αγροτικού κόσμου και της μελισσοκομίας».
Επίσης, συμπληρώναμε: «Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας δεν κάνει λόγο για τα προβλήματα στις ευρωπαϊκές διαδικασίες αξιολόγησης του κινδύνου των ΓΤΟ, δεν ενισχύει τη νομική ισχύ συγκεκριμένων ενεργειών που θα μπορούσαν να αναλάβουν τα κράτη μέλη για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να απαγορεύσουν την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός τους, δεν περιορίζει τη διαπραγματευτική ισχύ των κολοσσών της βιοτεχνολογίας έναντι του κάθε κράτους μέλους και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της διασυνοριακής επιμόλυνσης και της διασυνοριακής ευθύνης σε περίπτωση γενετικής ρύπανσης».
Ιδιαίτερα το τελευταίο επιχείρημα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά, καθώς οι απαγορεύσεις από μεμονωμένες χώρες με δική τους πρωτοβουλία δεν αποτελούν λύση, χωρίς ευρύτερες Ευρωπαϊκές ρυθμίσεις.
Καλούμε, λοιπόν, τον Υπουργό να απαντήσει στα συγκεκριμένα στοιχεία κριτικής, όπως και στα ερωτήματα για την αρχή της προφύλαξης που θέτουν φορείς όπως το CISD, αλλά και στις συγκεκριμένες τοποθετήσεις της Greenpeace, η οποία είχε διακρίνει μια αλλαγή στάσης ήδη από το Φεβρουάριο, όταν ο κ. Βενιζέλος δεν συνυπέγραψε την επιστολή 12 Ευρωπαίων Υπουργών, με την οποία καλούσαν τον Επίτροπο Υγείας Μποργκ να αποσύρει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507.
Αύριο που θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ και θα εξετάσει την πρόταση τροποποίησης της οδηγίας 2001/18/EΚ, θα πρέπει ο Υπουργός να δείξει ότι λαμβάνει υπόψη του τις ανησυχίες των πολιτών και να αλλάξει στάση. Η συγκεκριμένη πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας πρέπει να αλλάξει άρδην. Θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο, όπου θα τεθούν όλα τα θέματα που αναδείχθηκαν την προηγούμενη περίοδο.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Καλούμε τον κ. Μανιάτη να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα για την πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας για τα μεταλλαγμένα, αλλά πάνω από όλα του ζητάμε να μην εξωθήσει αύριο το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος σε τελική έγκριση, πριν υπάρξει μια συγκεκριμένη συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο. Ας αποδείξει έμπρακτα ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων».