Το νέο Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα Peter Schoof, συνοδευόμενο από το Γενικό Πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Ingo von Voss, δέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο γραφείο του στην Π.Κ.Μ., στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.

140626_Ο_Perifereiarchis_Ap_Tzitzikostas_me_ ton_Germano_Presvi_Peter_Schoof_k_ton_Geni ko_Proxeno_Ingo_von_Voss
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα ζητήματα της αξιοποίησης των πόρων και ο σχεδιασμός για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 του ΣΕΣ, του νέου ΕΣΠΑ, καθώς και η ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των αιρετών Περιφερειών της γερμανικής πλευράς σε θέματα οργάνωσης και οικονομικής διαχείρισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε αναλυτικά στο Γερμανό Πρέσβη τους κεντρικούς άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής για την Π.Κ.Μ., με κυρίαρχους τον τομέα του τουρισμού, την αγροτική παραγωγή, τις εξαγωγές και το διαμετακομιστικό εμπόριο. «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά στην επόμενη πενταετία, προκειμένου να καταστήσουμε την Περιφέρειά μας κινητήρια δύναμη στη διαδικασία εξόδου της χώρας από την κρίση. Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης για την επόμενη προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ. Δεν πρόκειται να χάσουμε ούτε ένα ευρώ από τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να εξασφαλίσουμε στους συμπολίτες μας τα έργα και τις υποδομές που χρειάζονται για την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής τους. Η 1η Ιανουαρίου του 2015 δεν είναι για μας μια απλή ημερομηνία, αλλά σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης των έργων που έχουμε σχεδιάσει να παραδώσουμε στην κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη γεωστρατηγική θέση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που την καθιστά πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης, έκανε λόγο για τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της κρίσης, με βασικό πρόβλημα το ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό ανεργίας, που πλήττει κυρίως τις νεαρές ηλικίες, με ποσοστό άνω του 60%. «Το όπλο μας απέναντι στην καταπολέμηση της ανεργίας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που θα προέρχεται από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία, οι εξαγωγές και η επιχειρηματικότητα», σημείωσε με έμφαση ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Γερμανίας για τις πολύ καλές σχέσεις συνεργασίας προς αυτή την κατεύθυνση μεταξύ των δύο πλευρών. «Συμφωνήσαμε για τη συνεργασία της γερμανικής Πρεσβείας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την τόνωση των εξαγωγών των προϊόντων της μακεδονικής γης στις αγορές της Γερμανίας. Το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί συνάντηση κατά την οποία θα διευκρινιστούν οι όροι της συγκεκριμένης συνεργασία», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.
Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Peter Schoof ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Π.Κ.Μ. και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του στη θέση του Περιφερειάρχη. Παράλληλα, ο κ. Schoof στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Ελλάδα δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης από την κρίση και έχει τις προϋποθέσεις να γίνει ανταγωνιστική οικονομία λόγω των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία, εκμεταλλευόμενη το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει. Επίσης, ο κ. Schoof έκανε λόγο για τις κοινές προοπτικές συνεργασίας που διανοίγονται μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, με επίκεντρο το έντονο ενδιαφέρον για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στο τέλος της επίσκεψης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας προσέφερε στον κ. Schoof ένα αργυρό πρόπλασμα του Λευκού Πύργου, καθώς και έντυπο προωθητικό υλικό της νέας τουριστικής καμπάνιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Γερμανός Πρέσβης δώρισε στον κ. Τζιτζικώστα το βιβλίο του Γερμανού φιλέλληνα Adolf Ellissen «Περίπατος στην αρχαία Αθήνα», ο οποίος επισκέφθηκε και περιηγήθηκε την Ελλάδα το 19ο αιώνα.