20

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου 2014, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει τα εξής:
«Η 14η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (World Blood Donor Day).
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2005, έκτοτε διοργανώνεται και υποστηρίζεται από κοινού από τέσσερεις παγκόσμιους φορείς: τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, (IFRC), της Διεθνούς Κοινότητας Μετάγγισης Αίματος (ISBT) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Οργανώσεων Αιμοδοσίας (IFODS).
Στόχος του εορτασμού είναι κυρίως η προώθηση της μη αμειβόμενης αιμοδοσίας σε παγκόσμιο επίπεδο και η ενίσχυση της εθελοντικής προσφοράς αίματος, ευχαριστώντας τους εθελοντές αιμοδότες γι’ αυτό το δώρο ζωής στον συνάνθρωπο
Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές Κοινωνικού Εθελοντισμού και Aλληλεγγύης και είναι μία μοναδική πράξη ανθρωπισμού.
Η φετινή ημέρα επικεντρώνει την προσοχή του κοινού στην ασφαλή εθελοντική αιμοδοσία ως υπέρτατη προσφορά για τη σωτηρία των μελλοντικών μητέρων. Έτσι, ο τίτλος της φετινής εκστρατείας είναι: «ασφαλές αίμα για την σωτηρία των μητέρων» (safe blood for saving mothers).
Κάθε μέρα, περίπου 800 γυναίκες πεθαίνουν στην εγκυμοσύνη ή κατά τον τοκετό από επιπλοκές. Οι σοβαρές αιμορραγίες πριν και μετά τον τοκετό αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες θνησιμότητας και νοσηρότητας που συνοδεύεται από μακροχρόνια ανικανότητα ή αναπηρία.
Ο στόχος λοιπόν είναι η αυξημένη επαγρύπνηση, ώστε να υπάρχει αφενός επάρκεια αίματος και αφετέρου το αίμα αυτό, όπως και τα προϊόντα του, να είναι ασφαλή για την προστασία της μητρότητας και την πρόληψη της μητρικής θνησιμότητας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
• Περί τα 107 εκατομμύρια μονάδες αίματος συλλέγονται ανά έτος. Από αυτές το 50% συλλέγεται σε χώρες υψηλού εισοδήματος, οι οποίες φιλοξενούν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού
• Μια και μόνο μονάδα αίματος μπορεί να βοηθήσει περισσότερους από έναν ασθενή
• Το 65% των μεταγγίσεων αίματος σε χώρες χαμηλού εισοδήματος γίνεται σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Ενώ στις χώρες με υψηλό εισόδημα το 76% των μεταγγίσεων γίνεται σε άτομα άνω των 65 ετών.
• Η συχνότητα αιμοδοσίας είναι ένας δείκτης για τη γενική διαθεσιμότητα αίματος σε μία χώρα . Ο μέσος όρος στις υψηλού εισοδήματος χώρες είναι 39,2 δωρεές /1000 κατοίκους, στις μεσαίου εισοδήματος 12,6 και στις χαμηλού περίπου 4 δωρεές / 1000κατοίκους (Ελλάδα > 30).
• Το 2020 είναι η χρονιά στόχος για όλες τις χώρες. Η επιδίωξη είναι το 100% του εφοδιασμού με αίμα να γίνεται από εθελοντές αιμοδότες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αγωνίζεται να βελτιώσει τα θέματα που είναι σχετικά με την ασφάλεια τόσο αυτού του ίδιου του αίματος όσο και με την ασφαλή μετάγγιση (Blood Transfusion Safety BTS). Ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται είναι η αιμοεπαγρύπνηση (Haemovigilance) και αφορά στην αναγνώριση και την πρόληψη συμβαμμάτων που σχετίζονται με την μετάγγιση αίματος με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας και της επάρκειας, καλύπτοντας όλη την αλυσίδα από τον δότη έως τον δέκτη
Η ασφάλεια και η διαθεσιμότητα σε αίμα έχει άμεση σχέση με τη Δημόσια Υγεία. Απαιτείται οργάνωση, τεχνολογικός εξοπλισμός και δια βίου εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, αλλά πάνω από όλα είναι επείγουσα ανάγκη να ενταχθούν στις τάξεις των εθελοντών αιμοδοτών όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκφράζοντας την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Κάθε αιμοδότης είναι ένας σιωπηλός και αφανής ήρωας που σώζει ζωές και μεταδίδει την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας στις νεώτερες γενεές .
Η πρόληψη της μητρικής θνησιμότητας περνά και μέσα από την εθελοντική αιμοδοσία, ώστε να προστατευτεί η μητρότητα και η υγεία των μελλοντικών γενεών».