4

Θέμα λίγων ημερών είναι η πραγματοποίηση ανασχηματισμού. Τα τηλέφωνα στους υπουργούς δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, αλλά οι συζητήσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Πρόσωπο – κλειδί είναι ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, κατευθύνεται προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Στις 11 Ιουνίου θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί το όνομα του νέου διοικητή ή η ανανέωση της θητείας κατά έξι έτη του Γιώργου Προβόπουλου οπότε μέχρι τότε θα έχει λυθεί και ο γρίφος Στουρνάρα. Αλλο σενάριο που εξετάζεται είναι να παραμείνει ο Γ.Στουρνάρας στο υπουργείο Οικονομικών αλλά να τοποθετηθεί και άλλος αναπληρωτής – πλην του Χρήστου Σταϊκούρα. Μια εκδοχή που κυκλοφόρησε είναι να αναλάβει την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων συζητιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργικά γραφεία τα εξής:

-Αμετακίνητοι είναι υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Παραμένουν επίσης οι υπουργοί οι Μ.Χρυσοχοίδης και Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ. Απομακρύνεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θ.Τσαυτάρης.

-Ο Κωστής Χατζηδάκης αν φύγει από το υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να πάρει τη θέση του Επιτρόπου.

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούγεται ότι θα αποχωρήσει από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρώτη επιλογή για τον ίδιο θα ήταν το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ «παίζει» και το υπουργείο Υγείας.

-Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας έχει διαμηνύσει ότι έχει κλείσει ο κύκλος του στο συγκεκριμένο υπουργείο. Το όνομα του ακούγεται και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Ο Αδωνις Γεωργιάδης εάν φύγει από το υπ.Υγείας για να αποκλιμακωθεί η ένταση στο χώρο της υγείας θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, καθώς φαίνεται πως έχει την επιδοκιμασία και του Ευ. Βενιζέλου.

-Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου φέρεται να έχει ζητήσει να μη συμμετέχει στο νέο υπουργικό σχήμα.

-Θεωρείται βέβαιη η είσοδος του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος θα ήθελε το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά υπάρχει δυστοκία στο εσωτερικό της ΝΔ. Ακούγεται και το όνομα του Ηλία Μόσιαλου.

-Συζητείται ότι η Αννα Ασημακοπούλου θα αντικαταστήσει το Σίμο Κεδίκογλου.

-Βέβαιη θεωρείται η υπουργοποίηση και του Μάκη Βορίδη.

-Συνομιλητές του Αρη Σπηλιωτόπουλου υποστηρίζουν ότι έχει πάρει υπόσχεση για υπουργοποίηση. Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις στη ΝΔ για την αξιοποίηση αυτοδιοικητικών που απέτυχαν.

-Από το ΠΑΣΟΚ ακούγεται και το όνομα του Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος θα μπορούσε, λογικά, να αντικατασήσει τον Αθ. Τσαυτάρη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Δεν είναι σαφές αν θα προταθεί σε εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες να αναλάβουν κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Υπάρχει τέτοια εισήγηση στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν το καλοβλέπουν στη Χ. Τρικούπη.