Από το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τον απολογισμό του Προγράμματος Αγωγής Υγείας και Ενημέρωσης σε σχολεία του Ν. Θεσσαλονίκης για το διδακτικό έτος 2013-2014.
«Η πληροφόρηση και η αγωγή υγείας, ως κύριοι παράγοντες της πρόληψης συμβάλλουν καθοριστικά στο να βοηθούν τα άτομα να κάνουν σωστές επιλογές και να υιοθετούν υγιεινές συνήθειες. Να έχουν, δηλαδή, ενεργητική συμμετοχή η οποία δηλώνει υπευθυνότητα απέναντι στο ίδιο το άτομο αλλά και στο κοινωνικό σύνολο.
Τα προγράμματα Αγωγής Υγείας και Ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού εκπονήθηκαν από τους ιατρούς του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σιδηροπούλου Μαρία, προϊσταμένη του τμήματος και Παύλου Ιωάννα. Τα προγράμματα αυτά που εκτελούνται με συνεχή παρουσία των γιατρών από το 2011 σε σχολικές μονάδες Α/θιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης έτυχαν ευρείας αποδοχής και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
Για το διδακτικό έτος 2013-2014 τα θέματα ήταν:
• «Η υγιεινή των χεριών» στα Δημοτικά σχολεία
• «Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα» στα Γυμνάσια
• «Ενεργητικός Αντικαπνιστής» στα Γυμνάσια.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα με θέμα «Ενεργητικός Αντικαπνιστής» ξεκίνησε να υλοποιείται από το 2013.

Sxoleio-570
Σημειώνεται ότι για το διδακτικό έτος 2013-2014 ενημερώθηκαν και συμμετείχαν 6.143 μαθητές από τους οποίους:
-4.028 μαθητές Γυμνασίου
-2.115 μαθητές Δημοτικού

Τα προγράμματα Αγωγής Υγείας και Ενημέρωσης πραγματοποιήθηκαν με τη συμβολή των διευθυντών των σχολικών μονάδων, μετά από έγκριση των αρμόδιων φορέων του Υπουργείου Παιδείας και με τη θετική εισήγηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης .
Η υγιεινολογική εκπαίδευση του σχολικού πληθυσμού αποτελεί ένα παραδοσιακό μεν αλλά σοβαρότατο μέτρο πρόληψης που έχει ως στόχο την αλλαγή και βελτίωση της συμπεριφοράς των παιδιών στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ατομική τους υγεία αλλά και την κατανόηση της έννοιας «Δημόσια Υγεία» γενικότερα».